Pennsylvania Department of Corrections/FBI
Al Capone

Kuinka monesta murhasta Al Capone oli vastuussa?

1920-luvun Chicagossa mafiapomo Al Caponea pelkäsivät kaikki, ja hän lähetti monia kilpailijoitaan hautaan. Hän itse oli turvassa vaikutusvaltaisten suhteidensa vuoksi.

Al Capone (1899–1947) oli 1920-luvulla yksi Chicagon alamaailman häikäilemättömimmistä gangstereista, jolla oli luultavasti satoja murhia omatunnollaan.

On kuitenkin mahdotonta sanoa tarkkaan, kuinka monen ihmisen verta Al Caponella oli käsissään. Yhden uskottavan arvion mukaan yhdysvaltalaisgangsteri teki itse tai tilasi ainakin 400 murhaa.

Al Capone

Al Capone sairasti viimeisinä elinvuosinaan kuppaa ja kuoli sydämenpysähdykseen vain 48-vuotiaana vuonna 1947.

© Pennsylvania Department of Corrections/FBI

Lahjonta sulki virkavallan silmät

Useimmat murhista, joissa Capone itse käytti veistä tai veti liipaisimesta, hän teki ilmeisesti nuoruusvuosinaan kuuluessaan katujengiin New Yorkissa. Hän työskenteli silloin rikollisjoukkion johtajalle Johnny Torriolle, ja vaikka Caponen uskotaan tehneen useita murhia, niistä ei saatu todisteita.

Capone seurasi Torriota tämän siirtyessä Chicagoon. Väkivallan, murhien ja lahjonnan avulla miehet saivat haltuunsa suuren osan kaupungin järjestäytyneestä rikollisuudesta – kuten bordelleja, peliluolia ja huumekauppaa.

Capone osasi lahjoa poliitikkoja, syyttäjiä, tuomareita ja poliitikkoja, minkä ansiosta hän ei joutunut väkivaltarikoksistaan oikeuden eteen. Hän joutui kuitenkin lopulta vankilaan 32-vuotiaana vuonna 1931 – veropetoksesta.