Kätketyt merirosvoaarteet: Totta vai tarua?

Huhut ja seikkailukertomukset ovat ruokkineet uskomusta, että merirosvot kätkivät maahan mahtavia kulta-aarteita.

Skottilainen merirosvokapteeni William Kidd on ollut innoituksena monille tarinoille merirosvoista, jotka kätkivät aarteensa maahan.

© Bridgeman

Historia tuntee vain pari merirosvoa, jotka todella hautasivat ryöstösaaliinsa maahan.

Heistä tunnetuin on skotlantilainen merirosvokapteeni William Kidd, joka kätki kultaa pienelle Gardiners Islandin saa­relle New Yorkin edustalle vuonna 1699.

Kidd hautasi kultaa Gardiners Islandille kesäkuussa 1699 pyydettyään ensin luvan saaren omistajalta. Kiitokseksi hän lahjoitti tämän vaimolle kullalla kirjottua kangasta ja pussillisen sokeria.

Arkku päätyi todistusaineistoksi

Kun Kidd myöhemmin vangittiin ja hän sai syytteen merirosvouksesta, Massachusettsin osavaltion kuvernööri, Bellomontin jaarli, jäljitti ­aarteen ja vaati saaren omistajaa luovuttamaan sen hänelle.

Hän lähetti aarteen Englantiin, missä sitä käytettiin todisteena Kiddiä vastaan. Aarteen arvo oli nyky­rahassa noin neljä miljoonaa euroa, ja se riitti tuomaan Kiddille kuolemantuomion.

Huhuja ja seikkailukertomuksia

Huhut kertovat, että Kidd miehineen olisi kätkenyt muitakin aarteita, mutta niistä ei ole löydetty todisteita.

Monien merirosvoihin liittyvien käsitysten tavoin myös ajatus kätketyistä aarteista on peräisin Robert Louis Stevensonin seikkailuromaanista Aarresaari, jonka päähenkilö etsii entisen kaptee­ninsa kätkemää aarretta.