Ilmakuva Jonestownin joukkomurhasta

Jim Jones houkutteli seuraajansa itsemurhaan

Kun media alkoi seurata Kansan temppeli -liikkeen toimia, liikkeen johtaja Jim Jones päätti muuttaa kannattajineen Guyanaan Etelä-Amerikkaan. Matkasta tuli heidän viimeisensä.

Kun media alkoi seurata Kansan temppeli -liikkeen toimia, liikkeen johtaja Jim Jones päätti muuttaa kannattajineen Guyanaan Etelä-Amerikkaan. Matkasta tuli heidän viimeisensä.

The Color Archives/Imageselect

Jonestownin joukkosurma tapahtui 18. marraskuuta 1978, kun yli 900 Kansan temppeli -lahkon jäsentä teki itsemurhan Guyanan viidakossa.

Lahkon jäsenet houkutteli itsemurhaan lahkon johtaja Jim Jones. Hän oli entinen pappi, joka perusti 1950-luvulla kristinuskoa ja kommunismia yhdistelevän liikkeen. Lahkolle syntyi useita alajaostoja Kaliforniassa, jossa se sai tuhansia seuraajia.

Valokuva kultinjohtajasta Jim Jonesista

Jim Jones näki itsensä Jeesuksen ja Leninin sekoituksena.

© Nancy Wong

Pappi perusti murhakultin

Jonestownin joukkosurman takana oli Jim Jones, lahkopappi ja julistuksellinen kommunisti. Hän perusti 1950-luvulla Kansan temppeli -liikkeen, joka taisteli sosiaalisen ja rotujen tasa-arvon puolesta.

Lahkon sanoma ja Jonesin karisma vetosivat etenkin nuoriin.

Liikkeestä kehittyi kultti, jota vainoharhainen Jones johti yksinvaltaisesti. Huhut jäsenten aivopesusta ja hyväksikäytöstä lisääntyivät, ja saatuaan yli 900 seuraajaansa tekemään itsemurhan Jones ampui itsensä.

Lehdistö seurasi lahkoa tarkasti muun muassa sen vasemmistoyhteyden vuoksi, ja siksi Jones muutti vuonna 1977 seuraajineen Guyanaan Etelä-Amerikkaan ja perusti sinne utopistisen Jonestown-nimisen yhteisön.

Vuonna 1978 yhdysvaltalainen valtuuskunta matkusti Jonestowniin tutkimaan syytöksiä, joiden mukaan Jones piti lahkolaisia vankeina, ja lahkolaiset surmasivat viisi valtuuskunnan jäsentä.

Ilmakuva joukkomurhasta:

Tapahtumista säilyneistä nauhoituksista tiedetään, että tämän jälkeen Jones kertoi lahkolaisille armeijan hyökkäävän pian Jonestowniin, minkä vuoksi oli välttämätöntä tehdä ”vallankumouksellinen itsemurha”.

Katso video Jonestownista joukkomurhan jälkeen:

Hän käski seuraajiaan nauttimaan mm. syanidia sisältävää myrkkyjuomaa aseistettujen vartijoiden vahtiessa. Kun poliisi seuraavana päivänä saapui Jonestowniin, se löysi sieltä 909 myrkkyyn kuollutta uhria.