The Color Archives/Imageselect
Ilmakuva Jonestownin joukkomurhasta

Jim Jones houkutteli seuraajansa itsemurhaan

Kun media alkoi seurata Kansan temppeli -liikkeen toimia, liikkeen johtaja Jim Jones päätti muuttaa kannattajineen Guyanaan Etelä-Amerikkaan. Matkasta tuli heidän viimeisensä.

Jonestownin joukkosurma tapahtui 18. marraskuuta 1978, kun yli 900 Kansan temppeli -lahkon jäsentä teki itsemurhan Guyanan viidakossa.

Lahkon jäsenet houkutteli itsemurhaan lahkon johtaja Jim Jones. Hän oli entinen pappi, joka perusti 1950-luvulla kristinuskoa ja kommunismia yhdistelevän liikkeen. Lahkolle syntyi useita alajaostoja Kaliforniassa, jossa se sai tuhansia seuraajia.

Valokuva kultinjohtajasta Jim Jonesista

Jim Jones näki itsensä Jeesuksen ja Leninin sekoituksena.

© Nancy Wong

Pappi perusti murhakultin

Lehdistö seurasi lahkoa tarkasti muun muassa sen vasemmistoyhteyden vuoksi, ja siksi Jones muutti vuonna 1977 seuraajineen Guyanaan Etelä-Amerikkaan ja perusti sinne utopistisen Jonestown-nimisen yhteisön.

Vuonna 1978 yhdysvaltalainen valtuuskunta matkusti Jonestowniin tutkimaan syytöksiä, joiden mukaan Jones piti lahkolaisia vankeina, ja lahkolaiset surmasivat viisi valtuuskunnan jäsentä.

Ilmakuva joukkomurhasta:

Jonestown oli viidakossa noin 250 kilometrin päässä Guyanan pääkaupungista Georgetownista.

The Color Archives/Imageselect

Uhreissa oli paljon lapsia ja vanhuksia; 909 kuolleesta lapsia oli noin 30 prosenttia.

The Color Archives/Imageselect

Paviljonki oli Jonestownin toiminnan keskus. Siellä järjestettiin muun muassa sosialismin opetusta ja esitettiin neuvostoliittolaisia propagandaelokuvia.

The Color Archives/Imageselect

Myrkky, joka tappoi 909 lahkon jäsentä, sisälsi mehua sekä muun muassa syanidia ja diatsepaamia. Lapsille juoma ruiskutettiin suoraan suuhun, kun taas aikuisille tappava sekoitus tarjoiltiin suurista metallisammioista.

Myrkky tappoi 20–30 minuutissa.

The Color Archives/Imageselect

Tapahtumista säilyneistä nauhoituksista tiedetään, että tämän jälkeen Jones kertoi lahkolaisille armeijan hyökkäävän pian Jonestowniin, minkä vuoksi oli välttämätöntä tehdä ”vallankumouksellinen itsemurha”.

Katso video Jonestownista joukkomurhan jälkeen:

Video

Hän käski seuraajiaan nauttimaan mm. syanidia sisältävää myrkkyjuomaa aseistettujen vartijoiden vahtiessa. Kun poliisi seuraavana päivänä saapui Jonestowniin, se löysi sieltä 909 myrkkyyn kuollutta uhria.