Historian 5 röyhkeintä roistoa

Historian kuuluisimmat ketkut ovat usein vedättäneet virkavaltaa vuosikausia ja huiputtaneet ihmisiä mitä uskomattomammilla tavoilla. Tässä on heistä viisi.

Frank Abagnale on yksi historian tunnetuimmista huijareista, joka esiintyi muun muassa pitkään lentäjänä. Hänen elämästään tehtiin vuonna 2002 elokuva Catch Me if You Can eli Ota kiinni jos saat, jonka pääosassa on Leonardo DiCaprio.

© Frank Abagnalen yksityiskokoelma

Bill Mason – varasti rikkailta ja kuuluisilta

Bill Mason oli Yhdysvaltojen kuuluisin jalokivivaras ja mestari vohkimaan arvokkaita koruja. Hän näpisti niitä rikkailta amerikkalaisilta kuuluisuuksilta, kuten Robert Gouletilta, Bob Hopelta, Truman Capotelta ja monilta muilta, joiden luottamuksen hän onnistui voittamaan.

Uransa aikana Bill Mason varasti jalokiviä noin 35 miljoonan dollarin arvosta. Vaikka hänen kiinni saamisekseen tarvittiin laajamittainen ihmisjahti, hän vietti vain kolme vuotta telkien takana.

Doris Payne – jalokiviä rakastava sarjavaras

Listan ainoa naispuolinen varas tunnetaan 60 vuotta kestäneestä urastaan jalokivivorona. Payne tuli kuuluisaksi siitä, että hän käveli sisään jalokiviliikkeeseen ja esiintyi rikkaana asiakkaana, joka halusi ostaa yleensä timanttisormuksen.

Payne harhautti myyjää pyytämällä tätä esittelemään useita koruja, jolloin hän onnistui sujauttamaan yhden tai pari niistä huomaamatta taskuunsa.

Payne jäi kiinni vuonna 2013, kun hän oli 83-vuotias. Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen, ja hänen käskettiin pysyä kaukana kultasepänliikkeistä.

Frank William Abagnale Jr. – monikasvoinen mies

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista varkaista ja huijareista oli yhdysvaltalainen Frank Abagnale, joka esiintyi esimerkiksi lentäjänä, lääkärinä ja asianajajana. Hän ryhtyi huijariksi vain 16 vuoden ikäisenä ja väärensi shekkejä uskomattoman taitavasti.

Abagnale pidätettiin Ranskassa 21-vuotiaana. Oltuaan vangittuna siellä ja Ruotsissa hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin. Siellä hän vietti vankilassa viisi vuotta, kunnes hänet vapautettiin ja hän ryhtyi FBI:n neuvonantajaksi.

Albert Spaggiari – pankkiryöstäjä livahti pälkähästä

Kaikkien aikojen kuuluisin ranskalainen varas on varmaankin Albert Spaggiari, joka murtautui huipputurvallisena pidetyn Société Générale -pankin holviin. Hän kaivoi 16. heinäkuuta 1976 rikostoveriensa kanssa tunnelin viemäristä holviin, josta he saivat saalikseen 30–60 miljoonan frangin arvosta käteistä ja arvopapereita.

Spaggiari pidätettiin muutaman kuukauden päästä, mutta hän onnistui pakenemaan oikeudenkäynnin aikana ja eli loppuelämänsä vapaalla jalalla Argentiinassa.

Vincenzo Peruggia – ryösti maailmankuulun naisen

Yhden 1900-luvun kuuluisimmista taidevarkauksista teki Vincenzo Peruggia. Hän työskenteli Louvren museossa, jossa maailmankuulu Mona Lisa -maalaus oli esillä.

20.8.1911 Peruggia irrotti maalauksen tyynen rauhallisesti kehyksistään ja salakuljetti sen ulos museosta. Hän vei sen mukanaan Italiaan, koska hänen mielestään se kuului sinne, kotimaahansa. Hän säilytti taulua asunnossaan Firenzessä kaksi vuotta.

Peruggia jäi kiinni otettuaan yhteyden italialaisen museon omistajaan. Hänet pidätettiin, ja Mona Lisa palautettiin Louvreen vuonna 1913. Siellä se on edelleen, joskin paremmin suojattuna kuin aikoinaan.