Herman Lammin täydellisen pankkiryöstön opas

Lamm ei jättänyt mitään sattuman varaan pankkiryöstöä suunnitellessaan, vaan keikan jokainen vaihe oli ennalta määritelty ja harjoiteltu.

© Indiana Historical Society

Kohde kartoitettiin

Lamm perehtyi aina huolella pankkiin, jonka hän aikoi ryöstää. Koplan jäsenet tarkkailivat kohdetta päiväkausia, kunnes he tunsivat pankin rutiinit ja henkilökunnan aikataulut.

Lamm otti selvää myös pankin sisätiloista ja muun muassa uloskäyntien sijainnista. Pakoauton kuljettaja puolestaan perehtyi tulevaan pakoreittiin.

Aikataulua noudatettiin orjallisesti

Kun tarvittavat tiedot olivat koossa, Lamm teki pankista pohjapiirroksen ja laati ryöstölle aikataulun. Kullakin koplan jäsenellä oli oma tehtävänsä, ja he harjoittelivat ryöstöä etukäteen, kunnes kaikki tiesivät tarkkaan, miten heidän piti ryöstön aikana toimia.

Ryöstön aikataulu: First Citizens Bank, Clinton

0.00 Tulo kohteeseen. Kaksi miestä menee sisään pääovesta, kaksi taka-ovesta. Auto poistuu.

1.00 Kaikki ovat valmiina. Lamm vetää aseensa esiin ja ryöstö alkaa.

1.30 Henkilökunta ja asiakkaat kootaan pankin takaosaan.

2.30 Pankkiholvi avataan. Kassat tyhjennetään.

3.30 Kassakaappi avataan.

4.00 Holvi tyhjennetään.

4.30 Kassakaappi tyhjä.

5.00 Pakoauto saapuu ja kopla pakenee paikalta

Pakoreitti oli ennalta testattu

Lammin koplan pako oli yhtä hyvin suunniteltu kuin itse ryöstökin. Ajoreitti lähimmälle osavaltion rajalle – poliisien toimivalta ei ulottunut naapuriosavaltioihin – oli ennalta määritelty ja koeajettu erilaisissa sääolosuhteissa. Auton kuljettaja tunsi reitin jokaisen mutkan, mutta Lamm jätti silti kaiken varalta aina kartan auton etuistuimelle.

Ryöstöön tarvittiin viisi miestä

Johtaja oli aina Lamm itse. Hän aloitti ryöstön vetämällä aseensa esiin ja komentamalla pankin työntekijät ja asiakkaat makaa­maan lattialle pankin takaosaan. Sen jälkeen hän pakotti yhden työntekijän avaamaan kassakaapin ja tyhjensi sen. Lamm myös piti huolen, että ryöstö sujui aikataulun mukaisesti.

Ovimies vartioi pankin pääovea. Jos pankkiin tuli asiakkaita ryöstön aikana, hän nappasi nämä kiinni ja vei muiden asiakkaiden ja työntekijöiden luo pankkisalin takaosaan.

Holvimies tyhjensi pankin kassaholvin, jos se oli auki tai kun Lamm sai pakotettua pankin työntekijän avaamaan sen. Joissakin holveissa oli aikalukko, niin että holvi voitiin avata vain tiettyinä määrättyinä ajankohtina. Ryöstön jälkeen henkilökunta ja asiakkaat lukittiin holviin, jotta he eivät voineet hälyttää poliisia.

Kassamies tyhjensi käteisen rahan pankin kassoista ja piti Lammin kanssa huolen siitä, että henkilökunta ja asiakkaat pysyivät lattialla ryöstön aikana.

Autonkuljettaja ei koskaan tullut sisälle pankkiin vaan päästi muut autosta pankin edustalla, ajoi pois ja palasi pankin eteen ryöstön loppuvaiheessa. Kuljettajan piti olla taitava kuski ja osata karistaa takaa-ajajat kannoiltaan.

LUE LISÄÄ: Herman Lamm oli tehnty useita onnistuneita pankkiryöstöjä, mutta eräänä päivänä suunnitelmat pettivät. Lue kaikki Hermann Lammin viimeisestä kohtalokkaasta keikasta