5 sitkeähenkistä roistoa

Yksi yritettiin murhata 55 kertaa, toista iskettiin miekalla 20 kertaa ja kolmas oli päästä hengestään kolmesti samana vuonna. HISTORIA listasi viisi erityisen sitkeähenkistä roistoa.

© AKG/Scanpix & Getty Images

1. Kuningas Zogu I ampui ampujaansa takaisin

Albanian kuningas Zogu I (1895–1961) selvisi ainakin 55 murhayrityksestä.

Ensimmäisen kerran näin kävi vuonna 1923, kun hän oli vasta sisäministeri ja käytti vielä alkuperäistä nimeään Ahmet Zogelli.

Poliittinen vastustaja ampui häntä käsivarteen hänen ollessaan nousemassa parlamenttitalon portaita Tiranassa. Ampuja otettiin kiinni, ja Zogelli jatkoi parlamenttiin ja piti puheensa verta vuotaen.

Zogellin vastustajien määrä nousi rajusti, kun hän julis­tautui sotilasjoukkojen tuella ensin Albanian presidentiksi ja vuonna 1928 kuninkaaksi.

Sen lisäksi, että Zogulla oli lukuisia murhanhimoisia poliittisia vastustajia, hän oli myös sotkeutunut lukemattomiin verikostoihin.

Maassa vaikutti yhä vuosisatainen perinne, jonka mukaan koetut vääryydet tuli kostaa julmasti väärintekijälle tai tämän suvulle.

Zogu piti kuitenkin itsensä hengissä. Välttyäkseen myrkkykuolemalta hän asetti äitinsä valvomaan kuninkaallista keittiötä ja ympäröi itsensä omasta klaanistaan tulevilla henkivartijoilla.

Hän myös alkoi järjestelmällisesti päästää vastustajiaan päiviltä, jotta nämä eivät ehtisi tappaa häntä ensin.

Kuninkaan epäsuosiota lisäsi se, että hän käytti valtavasti valtion rahaa omiin tarpeisiinsa. Vuonna 1931 murhayrityksistä olikin tullut jo lähes arkipäivää.

Kuuluisin yritys tapahtui juuri vuonna 1931, kun Zogu oli lähdössä teatterista Wienissä. Ulkona odotti kaksi miestä, jotka ampuivat kohti kuningasta.

Zogun adjutantti kuoli heti ja useat muut haavoittuivat. Kuningas itse veti smokkinsa taskusta aseen ja vastasi kylmän rauhallisesti tuleen. Yllättyneet ampujat pakenivat kiireesti paikalta.

Zogu selvisi vielä muistakin murhayrityksistä. Kun Italia valloitti Albanian vuonna 1939, Zogu pakkasi mukaansa kansallispankin kullan ja pakeni maasta.

Hän kuoli lopulta ranskalaisessa sairaalassa vuonna 1961.

Vahvuudet/Heikkoudet

 • Selvisi valta-asemassa ainakin 55 murha­yrityksestä yhdessä Euroopan vaarallisimmista maista.
 • Ei mennyt koskaan paniikkiin vaan kohtasi vihollisensa kylmän rauhallisena.
 • Ainoa kuningas, joka on vastannut ampujien tuleen.
 • Käytti samoja verisiä keinoja kuin lukemattomat vihollisensakin.
 • Iskut kuningasta vastaan vaativat useiden häntä kannattaneiden hengen.

Zogusta tuli yli miljoonan köyhän ja verikoston nimeen vannovan albaanin kuningas.

© Getty Images

2. Ned Kelly selvisi luotisateesta

Ryöväri Ned Kellystä (1854–1880) tuli Australian etsityin mies, kun hän vuonna 1878 ampui ja tappoi kolme poliisia.

Kahden vuoden ajojahdin jälkeen poliisi saartoi Kellyn ja tämän joukkion hotelliin Glenrowanin kaupungissa.

Joukkion jäsenet, jotka olivat haarniskoineet itsensä rautalevyillä, kieltäytyivät antautumasta. Lopulta Kelly meni yksin ulos ja haastoi poliisit.

Poliisi ampui luotisateen Kellyä päin, mutta luodeilla ei näyttänyt olevan tähän mitään vaikutusta. Lopulta osuma jalkaan sai hänet kaatumaan.

Myöhemmin havaittiin, että Kellyn käsiin, jalkoihin ja vartaloon oli osunut 28 laukausta. Hän kuitenkin selvisi niistä ja kuoli vasta hirttolavalla.

Vahvuudet/Heikkoudet

 • Kelly selvisi pitkään kek­seliäisyytensä ansiosta.
 • Kelly jäi lopulta kiinni tyhmänrohkeutensa vuoksi.

3. Mustaparta taisteli viimeiseen miekaniskuun asti

Merirosvo Mustaparta (1680–1718) ryösti 1700-luvulla jokaisen aluksen, jonka hän kohtasi Karibianmerellä, ja selvisi lukemattomista verisistä yhteenotoista.

Toukokuussa 1718 kaksi brittiläistä sotalaivaa sai luutnantti Robert Maynardin johdolla Mustaparran aluksen kiinni. Mustaparta ampui täyslaidallisen kohti vihollista ja hyökkäsi Maynardin alukseen.

Taistelu aaltoili edestakaisin, mutta lopulta Maynard miehineen sai Mustaparran saarrettua.

Seuranneessa kamppailussa Mustapartaan osui 20 miekan­iskua ja viisi pistoolinlaukausta, kunnes hän lopulta menehtyi verenhukkaan.

Varmuuden vuoksi Maynard vielä katkaisi lopuksi hänen kaulansa.

Vahvuudet/Heikkoudet

 • Historian vaikeimmin tapettava merirosvo.
 • Ei myöntänyt tappiotaan.

Grigori Rasputin (oik.) vuonna 1909 kahden korkea-arvoisen uskonnollisen johtajan kanssa.

© Wikipedia

4. Rasputin myrkytettiin, ammuttiin, hakattiin ja hukutettiin

Munkki Rasputin (1869–1916) oli Venäjän keisariperheen lähin neuvonantaja ja hyödynsi asemaansa muun muassa vaatimalla monilta lahjuksia.

Lopulta joukko aatelismiehiä yritti myrkyttää hänet vuonna 1916. Myrkky ei vaikuttanut häneen, ja paniikissa häntä ammuttiin.

Hän kuitenkin havahtui hetken kuluttua, minkä jälkeen häntä ammuttiin päähän ja piestiin nuijalla ja lopulta hänet heitettiin jokeen.

Myöhemmin todettiin hänen kuolleen vasta hukkumalla.

Vahvuudet/Heikkoudet

 • Kesti kaliumsyanidia, nuijan­iskuja ja luoteja.
 • Hukkui lopulta Nevaan.

5. Richard Blass livisti mafian murhaajilta kerta toisensa jälkeen

Kanadalainen gangsteri Richard Blass (1945–1975) halusi 1960-luvulla tuhota Montrealin italialaisen mafian, joten mafia yritti murhata hänet ainakin kolme kertaa.

Viimeisessä iskussa Blass sai kaksi osumaa päähän mutta selvisi silti.

Hän sai liikanimen ”Kissa”, sillä hänellä tuntui olevan yhdeksän henkeä. Blass kuoli 27:ään poliisin luotiin vuonna 1975.

Vahvuudet/Heikkoudet

 • Selvisi kolmesta mafian murhayrityksestä.
 • Kuoli poliisin luoteihin.