5 hämärää kuolemantapausta askarruttavat yhä

Hallitsijoita on kautta historian kuollut yllättäen, ja moni mahtimies on heittänyt henkensä hämärästi: valtaapitävien ja julkkisten historia on täynnä epäilyttäviä kuolemantapauksia. Aina on ollut myös niitä, jotka ovat uskoneet, että äkkikuolemien takana on ollut salaliitto.

CIA:n murhaama? Marilynin kerrotaan olleen hyvin masentunut ennen kuolemaansa.

© Polfoto

1. Napoleon Bonaparte

  • Virallinen kuolinsyy: Mahasyöpä
  • Väite: Arsenikkimyrkytys
  • Epäillyt: Englantilaiset vangitsijat
  • Motiivi: Halu estää Napoleonia ­nousemasta taas valtaan Ranskassa

”Kun kuolen, tehkää minulle ­ruumiinavaus”, vaati ­Napoleon viruessaan englantilaisten vankina Saint Helenan saarella. Kun entinen keisari kuoli 52-vuotiaana vuonna 1821, hänelle tehtiinkin ruumiin­avaus, jossa kuolinsyyksi todettiin mahasyöpä.

Kuolinsyytä ei kyseenalaistettu ennen vuotta 1961, jolloin ruotsalainen Sten ­Forshufvud esitti kiistellyn ­teoriansa. Sen mukaan Napoleon ei kuollut syöpään vaan myrkkyyn.

Todisteeksi Forshufvud esitti analyysin, joka osoitti ­keisarin hiuksista löytyneen suuria määriä arsenikkia. Myös ­kuvaukset Napoleonin sairauden etenemisestä viittaavat pikemminkin myrkytykseen kuin syöpään.

Myrkyttäjiksi on tarjolla useita henkilöitä. Napoleonia vankinaan pitäneillä englantilaisilla oli kosolti tilaisuuksia myrkyttää hänet, ja ­lisäksi heillä oli motiivi: Napoleon­ oli Englannin pahin vihollinen, ja vain kuolema antoi takeet siitä, ettei hän enää nousisi hallitsemaan Ranskaa.

Toinen epäilty oli ranskalainen kreivi de Montholon. Hän oli Napoleo­nin palveluksessa tämän vankeusaikana ja syrjäytetyn keisarin pääperillinen.

Lisäksi Napoleonilla­ oli ollut suhde kreivin vaimon kanssa. Niinpä kreivillä oli kaksikin syytä murhata hänet.

Arsenikki saattoi olla peräisin myös varsin yllättävästä lähteestä: muuan brittikemisti esitti vuonna 1980 teorian, jonka mukaan tapetti oli syypää entisen keisarin kuolemaan.

Arsenikkia käytettiin 1800-­luvulla eräissä väriaineissa. Sopivissa olosuhteissa myrkky ­kaasuuntui, jolloin sitä saattoi joutua hengityksen mukana elimistöön.

Vuonna 2008 italialainen ydinfysiikan tutkimuslaitos INFN ­julkisti Napoleonin hiusten uuden analyysin tulokset.

Niiden mukaan Napoleonin kehon arsenikkipitoisuus oli ollut hyvin korkea koko hänen ikänsä, joten häntä ei todennäköisesti myrkytetty vankeusaikanaan.

Erään ­teorian mukaan ­Napoleon­­ ­kuoli ­työhuoneensa ­tapeteista haihtuneen arsenikin ­aiheuttamaan myrkytykseen.

© Bridgeman

2. Aleksanteri Suuri

  • Virallinen kuolinsyy: Sairaus
  • Väite: Myrkytysmurha
  • Epäilty: Aleksanterin sijaishallitsija Antipatros poikineen
  • Motiivi: Vallankaappaus

Aleksanteri Suuri kuoli 32-vuotiaana vuonna 323 eaa. Hän jätti jälkeensä suuren valtakunnan, joka ulottui Kreikasta Intiaan, mutta ei perillistä.

Jo antiikin aikoina roomalainen historioitsija Junianus Justinus esitti epäilyksen, että Aleksanterin varakuningas Antipatros olisi murhannut hänet, koska halusi kaapata vallan itselleen ja pojilleen.

Antipatroksen ­poika Iollas oli Aleksanterin juoman­laskija ja olisi saattanut helposti myrkyttää hänet. Jotkin lähteet taas väittävät, että Aleksanteri sairastui juominkien seurauksena ja poti ­korkeaa kuumetta lähes kaksi ­viikkoa, kunnes lopulta kuoli.

Aleksanterin kuolema käynnisti ­hänen kenraaliensa välillä valta­taistelun, joka päättyi Antipatroksen kannalta suotuisasti.

Monet historioitsijat epäilevät myrkytysteorian pitävyyttä. Aleksanteri sairasti melko pitkään, eikä tuolta ajalta tunneta hitaasti vaikuttavia myrkkyjä.

Kuolinsyyksi onkin tarjottu muun muassa tuon ajan Babyloniassa yleisiä poliota ja malariaa.

3. Marilyn Monroe

  • Virallinen kuolinsyy: Itsemurha unilääkkeillä
  • Väite: Murha
  • Epäillyt: CIA tai FBI
  • Motiivi: Halu salata Monroen suhde Kennedyihin

Elokuvatähti Marilyn Monroe kuoli 36-vuotiaana 4. elokuuta 1962. Hänen vuoteensa vierestä löytyi unilääkkeitä, ja kuolin­syyksi kirjattiin ”todennä­köinen itsemurha”.

Monet ovat kuitenkin ihmetelleet, miksi tähden mahasta ei löydetty ruumiin­avauksessa unilääk­keiden jäämiä.

Toisaalta Marilynin peräaukon havaittiin olevan ärtynyt, mikä siivitti huhuja, että hänelle olisi annettu unilääkettä väkisin peräpuikkoina.

Erään teorian mukaan CIA tai FBI murhasi tähden, koska ne halusivat salata hänen suhteensa­ presidentti John F. Kennedyyn ja tämän veljeen, oikeus­ministeri Robert Kennedyyn. ­Teoriaa ei ole todistettu.

4. Tutankhamen

  • Kuolinsyy: Sääriluun murtuman ­aiheuttamat komplikaatiot
  • Väite: Isku takaraivoon
  • Epäillyt: Faraon neuvonantaja Eje ja sotapäällikkö Horemheb
  • Motiivi: Vallankaappaus

Farao Tutankhamen oli 19-vuotias kuollessaan vuonna 1323 eaa. Hän oli ollut farao jo kymmenen vuotta ja ottanut todellisen hallintovallan itselleen neuvonantajiltaan Ejeltä ja ­Horemhebiltä.

Faraon muumio lepäsi rauhassa haudassaan yli 3 000 vuotta, kunnes arkeologi Howard Carter löysi sen vuonna 1922.

Vuonna 1925 tehty ruumiinavaus ja vuonna 1968 tehty röntgentutkimus ­antoivat pontta murhahuhuille: ne paljastivat muumion takaraivossa merkkejä ­voimakkaasta iskusta tai mahdollisesta nuolen­osumasta.

Faraon pääneuvonantajaa Ejeä ja sotapäällikköä Horemhebiä onkin vuosikymmenten ajan epäilty faraon murhaajiksi, jotka halusivat pitää vallan itsellään.

Eje ­seurasikin Tutankhamenia valta­istuimelle, ja Horemhebistä puolestaan tuli farao Ejen jälkeen.

Vuonna 2004 muumiolle tehtiin TT-kuvaus, joka paljasti, että takaraivon vamma on todennäköisesti syntynyt vasta faraon kuoleman jälkeen.

Kuvaus osoitti myös, että Tutankhamenin toinen sääriluu oli murtunut. Nykyään uskotaankin, että farao kuoli luunmurtuman aiheuttamiin komplikaatioihin.

Tunnettu ­egyptologi Zahi Hawass ­kuvautti ­Tutankhamenin muumion.

© Scanpix/Corbis

5. Wolfgang Amadeus­ Mozart

  • Virallinen kuolinsyy: Sairaus
  • Väite: Myrkytysmurha
  • Epäillyt: Vapaamuurarit
  • Motiivi: Halu estää Mozartia ­­paljastamasta lisää salaisuuksia

Ennen kuolemaansa vuonna 1791 Mozart oli oksennellut rajusti ja hänen ruumiinsa oli pöhöttynyt. Oireet synnyttivät huhuja myrkytysmurhasta.

Murhan tekijöiksi ­epäiltiin vapaamuurareita, jotka halusivat rangaista Mozartia järjestön ­salaisuuksien paljastamisesta Taikahuilu-­oopperassa.

Myös Mozartin kilpailijaa Salieria epäiltiin. Murhateorioita ei ole pystytty todistamaan, ja useimmat historioitsijat uskovatkin, että 35-vuotias Mozart kuoli sairauteen.

Mozart haudattiin merkitsemättömään köyhien yhteishautaan, eikä hänen ­ruumistaan siksi ole voitu tutkia.