5 hämärää kuolemantapausta askarruttavat yhä
Hallitsijoita on kautta historian kuollut yllättäen, ja moni mahtimies on heittänyt henkensä hämärästi: valtaapitävien ja julkkisten historia on täynnä epäilyttäviä kuolemantapauksia. Aina on ollut myös niitä, jotka ovat uskoneet, että äkkikuolemien takana on ollut salaliitto.

CIA:n murhaama? Marilynin kerrotaan olleen hyvin masentunut ennen kuolemaansa.
1. Napoleon Bonaparte
- Virallinen kuolinsyy: Mahasyöpä
- Väite: Arsenikkimyrkytys
- Epäillyt: Englantilaiset vangitsijat
- Motiivi: Halu estää Napoleonia nousemasta taas valtaan Ranskassa
”Kun kuolen, tehkää minulle ruumiinavaus”, vaati Napoleon viruessaan englantilaisten vankina Saint Helenan saarella. Kun entinen keisari kuoli 52-vuotiaana vuonna 1821, hänelle tehtiinkin ruumiinavaus, jossa kuolinsyyksi todettiin mahasyöpä.
Kuolinsyytä ei kyseenalaistettu ennen vuotta 1961, jolloin ruotsalainen Sten Forshufvud esitti kiistellyn teoriansa. Sen mukaan Napoleon ei kuollut syöpään vaan myrkkyyn.
Todisteeksi Forshufvud esitti analyysin, joka osoitti keisarin hiuksista löytyneen suuria määriä arsenikkia. Myös kuvaukset Napoleonin sairauden etenemisestä viittaavat pikemminkin myrkytykseen kuin syöpään.
Myrkyttäjiksi on tarjolla useita henkilöitä. Napoleonia vankinaan pitäneillä englantilaisilla oli kosolti tilaisuuksia myrkyttää hänet, ja lisäksi heillä oli motiivi: Napoleon oli Englannin pahin vihollinen, ja vain kuolema antoi takeet siitä, ettei hän enää nousisi hallitsemaan Ranskaa.
Toinen epäilty oli ranskalainen kreivi de Montholon. Hän oli Napoleonin palveluksessa tämän vankeusaikana ja syrjäytetyn keisarin pääperillinen.
Lisäksi Napoleonilla oli ollut suhde kreivin vaimon kanssa. Niinpä kreivillä oli kaksikin syytä murhata hänet.
Arsenikki saattoi olla peräisin myös varsin yllättävästä lähteestä: muuan brittikemisti esitti vuonna 1980 teorian, jonka mukaan tapetti oli syypää entisen keisarin kuolemaan.
Arsenikkia käytettiin 1800-luvulla eräissä väriaineissa. Sopivissa olosuhteissa myrkky kaasuuntui, jolloin sitä saattoi joutua hengityksen mukana elimistöön.
Vuonna 2008 italialainen ydinfysiikan tutkimuslaitos INFN julkisti Napoleonin hiusten uuden analyysin tulokset.
Niiden mukaan Napoleonin kehon arsenikkipitoisuus oli ollut hyvin korkea koko hänen ikänsä, joten häntä ei todennäköisesti myrkytetty vankeusaikanaan.