The Wild Bunch

12 Villin lännen liipaisinlegendaa

Karskit pyssymiehet olivat osa rauhatonta Villiä länttä. Tutustumme Yhdysvaltojen historian ajanjaksoon, jota muun muassa Hollywood on romantisoinut mutta jossa itse emme todennäköisesti haluaisi elää.

1. Jesse James

Motiivina kosto

Kun Jesse James (1847–82) ja hänen veljensä 13. helmikuuta 1866 ryöstivät Clayn piirikunnan säästöpankin Libertyssä Missourissa, kyse oli kostosta. Pankinjohtaja oli taistellut Yhdysvaltojen sisällissodassa 1861–65 pohjoisvaltioiden puolella, ja Jamesin perhe, joka oli aiemmin omistanut orjia, oli menettänyt sodan jälkeen kaiken.

Monet Jamesin ja Youngerin rosvojoukkion jäsenistä, jotka elättivät itseään pankki- ja junaryöstöillä, olivat käyneet sissisotaa pohjoisvaltioita vastaan. Koska monet yhä hautoivat kostoa etelävaltioiden häviöstä, rosvojoukkoa jäljittäneillä Pinkertonin etsivätoimiston miehillä ei ollut helppoa, ja moni heistä murhattiin.

Jesse Jamesia alettiin pitää vapaustaistelijana ja eräänlaisena Robin Hoodina, vaikka hän olikin pohjimmiltaan vain levoton nuori mies, joka ryösteli rahaa vain omiin tarpeisiinsa.

Jesse Jamesin etsintäkuulutus

Northfieldin pankkiryöstön jälkeen virkavalta antoi Jesse Jamesista etsintäkuulutuksen pysäyttääkseen hänet ja hänen koplansa.

© Wikimedia Commons

2. John Wesley Hardin

Teksasin pahin murhamies

”Hardin tulee ja vie sinut, jos et käyttäydy kunnolla!” tottelemattomia lapsia peloteltiin 1880-luvun Teksasissa.

Vaikka John Wesley Hardin (1853–95) oli papin poika, hänellä oli jäädessään kiinni vuonna 1878 tunnollaan 42 elämää – eikä siinä ollut edes mukana intiaanit ja mustat, sillä heistä ei pidetty lukua.

Hardin vietti 16 vuotta kaltereiden takana. Tuona aikana hän kouluttautui lakimieheksi. Koska hän selvästi halusi tulla lainkuuliaiseksi kansalaiseksi, hänet armahdettiin.

Hardin alkoi harjoittaa lakimiehen tointa (hän jopa lahjoi paikallislehden toimittajan mainitsemaan hänet ”kaupungin parhaana”), mutta jo vuoden kuluttua hän ajautui ongelmiin kiivautensa vuoksi. ”Teksasin pahimman murhaajan” ampui El Pasossa sikäläinen seriffi.

3. Calamity Jane

Onneton kohtalo

Martha Jane Cannary-Burke (1852–1903) menetti vanhempansa jo 15-vuotiaana. Elättääkseen neljä sisarustaan hän muun muassa teki töitä astianpesijänä ja prostituoituna. Parhaiten hän viihtyi kuitenkin preerialla, jossa hän hyödynsi loistavaa aseenkäsittelytaitoaan surmaamalla tuntemattoman määrän intiaaneja.

Martha Jane ei koskaan oppinut lukemaan mutta menestyi tiedustelijana ja osallistui myöhemmin elämässään Villin lännen showkiertueille. Hänet tunnetaan paremmin Calamity Janena.

Martha Jane Canary Burke

Calamity Jane ei ollut kuin muut naiset. Hän pukeutui miesten vaatteisiin ja rakasti seikkailuja, ulkoilmaelämää, baareissa juomista ja tappeluja, mikä sai myös monet miehet kunnioittamaan häntä.

© Wikimedia Commons

4. Billy the Kid

Pala juustoa johti rikoksen poluille

Billy the Kidistä tuli orpo 15-vuotiaana, ja vuonna 1875 hänet pidätettiin juustonpalan varastamisesta.

Henry McCartya (1859–81) on kuvattu ”hyväksi ja kohteliaaksi pojaksi”, joka joutui huonoon seuraan. Hän alkoi varastella hevosia New Mexicossa. Poikamaisen ulkonäkönsä vuoksi häntä alettiin pian kutsua Billy the Kidiksi (kid = lapsi).

Seriffi Pat Garrett ampui Billy the Kidin Fort Sumnerissa. Hän kuoli vain 21-vuotiaana. Hänen uskotaan tappaneen 4–9 ihmistä.

Henry McCarty tunnetaan paremmin nimellä Billy the Kid.

© Wittick

5. Pat Garrett

Legendan synty

Kun baarimikko ja biisoninmetsästäjä Pat Garrett (1850–1908) valittiin New Mexicossa Lincolnin piirikunnan seriffiksi, hän ei tehnyt toimikaudellaan juuri mitään muuta mainittavaa kuin ampui Billy the Kidin vuonna 1881.

Vuoden kuluttua Garrett halusi tulla valituksi uudelleen virkaan. Suosiotaan kasvattaakseen hän sai ystävänsä kirjoittamaan kirjan ”The Authentic Life of Billy the Kid” (”Billy the Kidin todellinen elämä”), jossa Garrett sai todellista tuntuvamman osan lainsuojattoman elämäntarinassa.

Saamastaan julkisuudestakaan huolimatta Garrettia ei valittu seriffiksi uudelleen eikä hän saanut edes 500 dollarin palkkiota lainsuojattoman ampumisesta. Kirja teki hänestä kuitenkin sankarin, jonka nimi on säilynyt jälkipolville.

Sheriffi Pat Garrettin muotokuva

Pat Garrett valittiin New Mexicon Lincoln Cityn sheriffiksi vuonna 1880.

© Wikimedia

6. Emmett Dalton

Pankkiryöstäjästä kiinteistönvälittäjäksi

Kun oklaholmalaiset karjavarkaat tappoivat apulaisseriffi Frank Daltonin vuonna 1887, Emmett, Gratton ja Bob Dalton päättivät astua veljensä saappaisiin. Emmettin (1871–1937) ei kuitenkaan onnistunut löytää työtä lain palveluksessa, ja kun hänen veljiltäänkin huijattiin heidän seriffin työstä saamansa palkka, Emmett ehdotti siirtymistä lain toiselle puolelle. Näin veljeksistä tuli pankki- ja junaryöstäjiä.

Coffeyvillessä veljesten perustamalle koplalle kävi köpelösti. Kaikki muut ammuttiin, ja Emmett sai elinkautisen tuomion. Hänet kuitenkin armahdettiin 14 vuoden kuluttua. Lopun elämäänsä hän vietti Kaliforniassa kiinteistönvälittäjänä.

Daltonien kopla Coffeyvillen pankkiryöstön jälkeen. Vasemmalta oikealle: Bill Power; Bob Dalton; Gratton Dalton ja Dick Broadwell.

7. Wyatt Earp

Lännen viimeinen helvetti

  1. lokakuuta 1881 Arizonassa Tombstonen apulaisseriffi Wyatt Earp (1848–1929) yritti veljiensä ja Holliday-nimisen hammaslääkärin kanssa riisua aseista roistojoukkiota O.K. Corralin vuokratalleilla. Tapahtumat kärjistyivät äkisti.

Villin lännen ehkä kuuluisin laukaustenvaihto kesti alle 30 sekuntia. Kolme roistoista kuoli, ja sen jälkeen kaupungissa vallitsi rauha, vaikka sitä aiemmin oli kutsuttu Lännen viimeiseksi helvetiksi.

Sheriffi Wyatt Earp

Wyatt Earp toimi seriffinä Arizonassa. Hän kuoli virtsarakontulehdukseen 80-vuotiaana vuonna 1929.

© Wikimedia Commons

8. Apache Kid

Tarzanin esikuva

1860-luvulla syntynyt nuori apassi Has-kay-bay-nay-ntayl toimi muun muassa Al Sieberin tiedustelijana. Sieber puolestaan taisteli intiaaneja vastaan Arizonassa.

Kun Has-kay-bay-nay-ntayl oli 20-vuotias, humalainen sotilas tappoi hänen isänsä. Hän kosti isänsä kuoleman tappamalla sotilaan, minkä jälkeen hän joutui viettämään lainsuojattoman elämää lähes 10 vuotta. Tuona aikana hänet alettiin tuntea nimellä Apache Kid.

Hänen ja hänen joukkionsa kontolle kertyi useita ryöstöjä, raiskauksia ja murhia. Vaikka Apache Kidistä oli luvattu 5 000 dollarin palkkio, häntä ei koskaan saatu kiinni. Hänen uskotaan siirtyneen Meksikoon ja eläneen siellä melko vanhaksi.

Kirjailija Edgar Rice Burroughs osallistui ratsuväen sotilaana Apache Kidin etsintään vuonna 1896. Hän on voinut saada Apache Kidistä idean Tarzan-hahmoonsa, josta kertova ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1912.

Apache Kid

Intiaaninimi Haskay-bay-nay-natyl oli useimmille liian vaikea, ja siksi nuorta miestä kutsuttiin nimellä Apache Kid.

© Wikimedia Commons

9. Big Nose Parrott

Roistosta tehtiin kengät

Kun kuolemaantuomittu karjavaras ja murhaaja Big Nose (”Isonenä”) George Parrott (18??–1881) yritti paeta Rawlinsin vankilasta Wyomingissa, vihainen väkijoukko otti hänet kiinni ja hirtti hänet lennätinpylvääseen.

Parrottin aivot otettiin talteen tutkimuksia varten. Tällöin leikkauksessa avustanut Lilian Heath, josta myöhemmin tuli osavaltion ensimmäinen naislääkäri, otti itselleen kallon yläosan. Hän käytti sitä muun muassa tuhkakuppina. Osasta roiston ihoa valmistettiin kengät.

Tarinan todenperäisyys on varmistettu dna-testeillä.

George Parrott

George Parrott aloitti ilmeisesti ryöstämällä postivaunuja ja siirtyi sitten junaryöstöihin.

© Wikimedia Commons

10. Dynamiitti-Dick

Amerikan tapetuin mies

Kun Oklaholman viranomaiset julkaisivat etsintäkuulutuksen pankkiryöstäjästä ja karjavarkaasta Dan ”Dynamiitti-Dick” Cliftonista (1865–96), erityistuntomerkeiksi mainittiin kolme puuttuvaa sormea.

Palkkionmetsästäjät esittelivät Cliftonina ruumiin toisensa jälkeen. Usein uhreilta puuttuivat väärät sormet tai oli selvää, että ne oli katkaistu jälkeenpäin.

Vuonna 1896 Blackwellin seriffi sai lopulta nähdäkseen ruumiin, joka vastasi tuntomerkkejä, ja ruumiin toimittaja sai luvatut 3 500 dollaria. Siltikään ei koskaan selvinnyt aivan varmasti, oliko kysessä juuri Dynamiitti-Dick – ”Amerikan tapetuin mies”.

11. Black Jack

Hirteen ryöstön yrityksestä

Vuonna 1890 cowboy Tom Ketchum (1863–1901) joutui pakenemaan Teksasista. Syytä siihen ei tiedetä, mutta Ketchumin myöhemmät vaiheet ovat täynnä erilaisia rikoksia. Hänet tunnetaan erityisesti verisistä junaryöstöistä.

Black Jackiksi kutsuttu Ketchum lyöttäytyi yhteen muiden Pohjois-Wyomingissa Big Horn -vuorten rotkossa oleilevien roistojen kanssa. Lainvalvojat eivät juuri uskaltautuneet alueelle.

Vuonna 1899 Black Jack yritti ryöstää junan yksin, mutta junankuljettaja haavoitti häntä oikeaan käsivarteen. Hänet otettiin kiinni seuraavana päivänä. Koska kyseessä oli ainoa rikos, joka Ketchumin voitiin todistaa tehneen, hänestä tuli Yhdysvaltojen historian ainoa mies, joka sai kuolemantuomion junaryöstön yrityksestä. Hänet hirtettiin vuonna 1901.

12. Sundance Kid

Nuorena poikana Harry Longabaugh (1867–1908) varasti hevosen ja satulan Sundancessa Wyomingissa sijaitsevalta maatilalta, mistä hänen liikanimensä on peräisin.

Ensimmäisen rikoksensa jälkeen Sundance Kid siirtyi pankkiryöstöihin, karkasi Deadwoodin vankilasta, ryösti lisää pankkeja ja pakeni Etelä-Amerikkaan.

Longabaugh saattoi olla yksi lainsuojattomista, jotka bolivialaiset sotilaat tappoivat vuonna 1908, mutta sitkeän käsityksen mukaan hän kuoli vasta vuonna 1931 Yhdysvalloissa.

The Wild Bunch

Villi viisikko: Eturivissä vasemmalta Harry A. Longabaugh (alias Sundance Kid), Ben Kilpatrick (alias Tall Texan), Robert Leroy Parker (alias Butch Cassidy); Takarivissä vasemmalta: Will Carver ja Harvey Logan (alias Kid Curry). Fort Worth, Texas, 1900.