Villi viisikko: Eturivissä vasemmalta Harry A. Longabaugh (alias Sundance Kid), Ben Kilpatrick (alias Tall Texan), Robert Leroy Parker (alias Butch Cassidy); Takarivissä vasemmalta: Will Carver ja Harvey Logan (alias Kid Curry). Fort Worth, Texas, 1900.

12 hyvää, pahaa ja julmaa

Taitavat ampujat ja raa'at revolverisankarit olivat osa Villiä länttä. Vaikka Hollywood-elokuvat ovat piirtäneet ajasta romantisoidun kuvan, todellisuudessa elämä oli usein raakaa ja kurjaa. Tutustu Billy the Kidiin, Jesse Jamesiin, John Wesley Hardiniin ja muutamaan muuhun pyssynheiluttajaan.

1. Jesse James: Motiivina kosto

Kun Jesse James (1847–82) ja hänen veljensä 13. helmikuuta 1866 ryöstivät Clayn piirikunnan säästöpankin Libertyssä Missourissa, kyse oli kostosta. Pankinjohtaja oli taistellut Yhdysvaltojen sisällissodassa 1861–65 pohjoisvaltioiden puolella, ja Jamesin perhe, joka oli aiemmin omistanut orjia, oli menettänyt sodan jälkeen kaiken.

Monet Jamesin ja Youngerin rosvojoukkion jäsenistä, jotka elättivät itseään pankki- ja junaryöstöillä, olivat käyneet sissisotaa pohjoisvaltioita vastaan. Koska monet yhä hautoivat kostoa etelävaltioiden häviöstä, rosvojoukkoa jäljittäneillä Pinkertonin etsivätoimiston miehillä ei ollut helppoa, ja moni heistä murhattiin.

Jesse Jamesia alettiin pitää vapaustaistelijana ja eräänlaisena Robin Hoodina, vaikka hän olikin pohjimmiltaan vain levoton nuori mies, joka ryösteli rahaa vain omiin tarpeisiinsa.

2. John Wesley Hardin: Teksasin pahin murhamies

”Hardin tulee ja vie sinut, jos et käyttäydy kunnolla!” tottelemattomia lapsia peloteltiin 1880-luvun Teksasissa.

Vaikka John Wesley Hardin (1853–95) oli papin poika, hänellä oli jäädessään kiinni vuonna 1878 tunnollaan 42 elämää – eikä siinä ollut edes mukana intiaanit ja mustat, sillä heistä ei pidetty lukua.

Hardin vietti 16 vuotta kaltereiden takana. Tuona aikana hän kouluttautui lakimieheksi. Koska hän selvästi halusi tulla lainkuuliaiseksi kansalaiseksi, hänet armahdettiin.

Hardin alkoi harjoittaa lakimiehen tointa (hän jopa lahjoi paikallislehden toimittajan mainitsemaan hänet ”kaupungin parhaana”), mutta jo vuoden kuluttua hän ajautui ongelmiin kiivautensa vuoksi. ”Teksasin pahimman murhaajan” ampui El Pasossa sikäläinen seriffi.

3. Calamity Jane: Onneton kohtalo

Martha Jane Cannary-Burke (1852–1903) menetti vanhempansa jo 15-vuotiaana. Elättääkseen neljä sisarustaan hän muun muassa teki töitä astianpesijänä ja prostituoituna. Parhaiten hän viihtyi kuitenkin preerialla. Hän oli taitava ampuja, ja hänen kerrotaan muun muassa surmanneen runsaasti intiaaneja.

Martha Jane ei koskaan oppinut lukemaan, mutta menestyi tiedustelijana ja osallistui myöhemmin elämässään Villin lännen showkiertueille. Hänet tunnetaan paremmin Calamity Janena.

4. Billy the Kid: Pala juustoa johti rikoksen poluille

Billy the Kidista tuli orpo 14-vuotiaana, ja vuonna 1875 hänet pidätettiin juustonpalan varastamisesta.

Henry McCartyä (1859–81) on kuvattu ”hyväksi ja kohteliaaksi pojaksi”, joka joutui huonoon seuraan. Hän alkoi varastella hevosia New Mexicossa. Poikamaisen ulkonäkönsä vuoksi häntä alettiin pian kutsua Billy the Kidiksi (kid = lapsi).

Seriffi Pat Garrett ampui Billy the Kidin Fort Sumnerissa. Hän kuoli vain 21-vuotiaana. Hänen uskotaan tappaneen 4–9 ihmistä.

Henry McCarty tunnettiin paremmin nimellä Billy the Kid.

5. Pat Garrett: Legendan synty

Kun baarimikko ja biisoninmetsästäjä Pat Garrett (1850–1908) valittiin New Mexicossa Lincolnin piirikunnan seriffiksi, hän ei tehnyt toimikaudellaan juuri mitään muuta mainittavaa kuin ampui Billy the Kidin vuonna 1881.

Vuoden kuluttua Garrett halusi tulla valituksi uudelleen virkaan. Suosiotaan kasvattaakseen hän sai ystävänsä kirjoittamaan kirjan ”The Authentic Life of Billy the Kid” (”Billy the Kidin todellinen elämä”), jossa Garrett sai todellista tuntuvamman osan lainsuojattoman elämäntarinassa.

Saamastaan julkisuudestakaan huolimatta Garrettia ei valittu seriffiksi uudelleen eikä hän saanut edes 500 dollarin palkkiota lainsuojattoman ampumisesta. Kirja teki hänestä kuitenkin sankarin, jonka nimi on säilynyt jälkipolville.

6. Emmett Dalton: Pankkiryöstäjästä kiinteistönvälittäjäksi

Kun oklaholmalaiset karjavarkaat tappoivat apulaisseriffi Frank Daltonin vuonna 1887, Emmett, Gratton ja Bob Dalton päättivät astua veljensä saappaisiin. Emmettin (1871–1937) ei kuitenkaan onnistunut löytää työtä lain palveluksessa, ja kun hänen veljiltäänkin huijattiin heidän seriffin työstä saamansa palkka, Emmett ehdotti siirtymistä lain toiselle puolelle. Näin veljeksistä tuli pankki- ja junaryöstäjiä.

Coffeyvillessä veljesten perustamalle koplalle kävi köpelösti. Kaikki muut ammuttiin, ja Emmett sai elinkautisen tuomion. Hänet kuitenkin armahdettiin 14 vuoden kuluttua. Lopun elämäänsä hän vietti Kaliforniassa kiinteistönvälittäjänä.

Daltonien kopla Coffeyvillen pankkiryöstön jälkeen. Vasemmalta oikealle: Bill Power; Bob Dalton; Gratton Dalton ja Dick Broadwell.

7. Wyatt Earp: Lännen viimeinen helvetti

  1. lokakuuta 1881 Arizonassa Tombstonen apulaisseriffi Wyatt Earp (1848–1929) yritti veljiensä ja Holliday-nimisen hammaslääkärin kanssa riisua aseista roistojoukkiota O.K. Corralin vuokratalleilla. Tapahtumat kärjistyivät äkisti.

Villin lännen ehkä kuuluisin laukaustenvaihto kesti alle 30 sekuntia. Kolme roistoista kuoli, ja sen jälkeen kaupungissa vallitsi rauha, vaikka sitä aiemmin oli kutsuttu Lännen viimeiseksi helvetiksi.

8. Apache Kid: Tarzanin esikuva

1860-luvulla syntynyt nuori apassi Has-kay-bay-nay-ntayl toimi muun muassa Al Sieberin tiedustelijana. Sieber puolestaan taisteli intiaaneja vastaan Arizonassa.

Kun Has-kay-bay-nay-ntayl oli 20-vuotias, humalainen sotilas tappoi hänen isänsä. Hän kosti isänsä kuoleman tappamalla sotilaan, minkä jälkeen hän joutui viettämään lainsuojattoman elämää lähes 10 vuotta. Tuona aikana hänet alettiin tuntea nimellä Apache Kid.

Hänen ja hänen joukkionsa kontolle kertyi useita ryöstöjä, raiskauksia ja murhia. Vaikka Apache Kidistä oli luvattu 5 000 dollarin palkkio, häntä ei koskaan saatu kiinni. Hänen uskotaan siirtyneen Meksikoon ja eläneen siellä melko vanhaksi.

Kirjailija Edgar Rice Burroughs osallistui ratsuväen sotilaana Apache Kidin etsintään vuonna 1896. Hän on voinut saada Apache Kidistä idean Tarzan-hahmoonsa, josta kertova ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1912.

9. Big Nose Parrott: Roistosta tehtiin kengät

Kun kuolemaantuomittu karjavaras ja murhaaja Big Nose (”Isonenä”) George Parrott (18??–1881) yritti paeta Rawlinsin vankilasta Wyomingissa, vihainen väkijoukko otti hänet kiinni ja hirtti hänet lennätinpylvääseen.

Parrottin aivot otettiin talteen tutkimuksia varten. Tällöin leikkauksessa avustanut Lilian Heath, josta myöhemmin tuli osavaltion ensimmäinen naislääkäri, otti itselleen kallon yläosan. Hän käytti sitä muun muassa tuhkakuppina. Osasta roiston ihoa valmistettiin kengät.

Tarinan todenperäisyys on varmistettu dna-testeillä.

10. Dynamiitti-Dick: Amerikan tapetuin mies

Kun Oklaholman viranomaiset julkaisivat etsintäkuulutuksen pankkiryöstäjästä ja karjavarkaasta Dan ”Dynamiitti-Dick" Cliftonista (1865–96), erityistuntomerkeiksi mainittiin kolme puuttuvaa sormea.

Palkkionmetsästäjät esittelivät Cliftonina ruumiin toisensa jälkeen. Usein uhreilta puuttuivat väärät sormet tai oli selvää, että ne oli katkaistu jälkeenpäin.

Vuonna 1896 Blackwellin seriffi sai lopulta nähdäkseen ruumiin, joka vastasi tuntomerkkejä, ja ruumiin toimittaja sai luvatut 3 500 dollaria. Siltikään ei koskaan selvinnyt aivan varmasti, oliko kysessä juuri Dynamiitti-Dick – ”Amerikan tapetuin mies”.

11. Black Jack: Hirteen ryöstön yrityksestä

Vuonna 1890 cowboy Tom Ketchum (1863–1901) joutui pakenemaan Teksasista. Syytä siihen ei tiedetä, mutta Ketchumin myöhemmät vaiheet ovat täynnä erilaisia rikoksia. Hänet tunnetaan erityisesti verisistä junaryöstöistä.

Black Jackiksi kutsuttu Ketchum lyöttäytyi yhteen muiden Pohjois-Wyomingissa Big Horn -vuorten rotkossa oleilevien roistojen kanssa. Lainvalvojat eivät juuri uskaltautuneet alueelle.

Vuonna 1899 Black Jack yritti ryöstää junan yksin, mutta junankuljettaja haavoitti häntä oikeaan käsivarteen. Hänet otettiin kiinni seuraavana päivänä. Koska kyseessä oli ainoa rikos, joka Ketchumin voitiin todistaa tehneen, hänestä tuli Yhdysvaltojen historian ainoa mies, joka sai kuolemantuomion junaryöstön yrityksestä. Hänet hirtettiin vuonna 1901.

12. Sundance Kid

Nuorena poikana Harry Longabaugh (1867–1908?) varasti hevosen ja satulan Sundancessa Wyomingissa sijaitsevalta maatilalta, mistä hänen liikanimensä on peräisin.

Ensimmäisen rikoksensa jälkeen Sundance Kid siirtyi pankkiryöstöihin, karkasi Deadwoodin vankilasta, ryösti lisää pankkeja ja pakeni Etelä-Amerikkaan.

Longabaugh saattoi olla yksi lainsuojattomista, jotka bolivialaiset sotilaat tappoivat vuonna 1908, mutta sitkeän käsityksen mukaan hän kuoli vasta vuonna 1931 Yhdysvalloissa.