10 maailmankuulua huijaustapausta
Maailmassa on tehty petoksia rahan, kunnian tai kuuluisuuden vuoksi – jotkut taas ovat halunneet muuttaa käsitystä historian kulusta. Keinoja kaihtamatta kekseliäät huijarit ovat tehtailleet väärennettyjä päiväkirjoja, taideteoksia, muinaisesineitä, valokuvia ja muita todisteita keksityistä tapahtumista.

Keksityt patsaat, valokuvat ja todisteet ovat väärentäneet historiaa satojen vuosien ajan.
1. Konstantinuksen lahja: Kirkko yritti huijata
700-luvulla paavi varmisti tekaistulla lahjakirjalla kirkolle vallan Roomassa. Kun huijaus paljastui 800 vuotta myöhemmin, oli jo liian myöhäistä.
Vuonna 756 frankkien kuningas Pipin Pieni luovutti Rooman kaupungin katolisen kirkon haltuun.
Suojautuakseen tulevilta vaatimuksilta paavi kaipasi todisteita siitä, että kirkolla oli laillinen ja historiallinen oikeus kaupunkiin. Ihme tapahtui – samana vuonna paavinistuimen arkistoista löytyi 400 vuotta vanha lahjakirja keisari Konstantinus Suurelta.
Lahjakirjasta ilmeni, että keisari oli jo vuonna 330 luovuttanut Rooman kaupungin ja Länsi-Rooman alueet paavin vallan alaisuuteen kiitokseksi siitä, että paavi Sylvester oli parantanut hänet spitaalista. Eleellään Pipin siis vain palautti kirkolle tälle jo kuuluvaa omaisuutta.
Monista vastalauseista huolimatta Konstantinuksen lahjakirjan lainvoimaa ei kumottu, ja kirkko sai rakentaa ahkerasti Vatikaaniaan. Keskelle Roomaa nousi virastorakennuksia, luostareita ja kirkkoja, ja paavi vahvisti valtaansa ja rikastui entisestään.
Moni kuitenkin epäili lahjakirjan aitoutta.
Renessanssin aikana, kun monet kirkon dogmeista kyseenalaistettiin, italialainen humanisti Lorenzo Valla tutki kirjaa tarkemmin ja huomasi, että se sisälsi mm. ajallisia ristiriitaisuuksia. Kuinka Konstantinus oli esimerkiksi voinut nimetä Roomassa sijaitsevia kirkkoja, joita ei vuonna 330 ollut vielä rakennettu?
1600-luvulla lahjakirja todistettiin väärennökseksi.
Kirkko vakuutti vuosia kirjan aitoutta, mutta taipui lopulta myöntämään, että se oli tekaistu. Lahjakirjan olivat todennäköisesti laatineet paavin ovelat virkamiehet vuonna 756. Eikä Konstantinus historioitsijoiden mukaan koskaan edes sairastanut spitaalia.