10 historiallista attentaattia

Ihmisiä on raivattu historian varrella tieltä poliittisista, uskonnollisista, henkilökohtaisista ja muista syistä. Tapoja on ollut lähes yhtä monia kuin murhan kohteitakin.

Luigi Lucheni Itävallan keisarinna Elisabethin murhan jälkeen otetussa poliisikuvassa.

1. Vasara osui väärään mieheen

218 eaa.

Qin Shihuangdin yhdisti keskenään taistelevat valtiot yhdeksi Kiinaksi vuonna 230 eaa. Läntiseen Han-hallitsijasukuun kuulunut Zhang Liang menetti tällöin mahdollisuutensa kohota hallitsijaksi. Aseman menetys katkeroitti Zhang Liangin siinä määrin, että hän käytti koko sukunsa omaisuuden suunnitellessaan attentaattia, joka toteutettiin vasta 12 vuoden kuluttua.

Koska Qin Shihuangdin lähelle oli käytännössä mahdotonta päästä, Zhang Liang palkkasi vahvan miehen, joka kykeni heittämään 30 kiloa painavan vasaran hyvin tarkasti kauaksi. Käskystä mies heitti vasaran kohti vaunuja, joissa Qin Shihuangdin piti matkustaa. Keisari oli kuitenkin toisissa vaunuissa, joten hän selvisi murhayrityksestä. Vasara tappoi henkilön, joka matkusti niissä vaunuissa, joissa keisarin piti olla.

2. Salamurhaaja osti vaaterahoilla aseen

10. heinäkuuta 1584

Espanjalaismielinen Balthazar Gérard päätti murhata Alankomaiden irtautumista Espanjasta ajavan Vilhelm I Oranialaisen. Hän ei kuitenkaan tiennyt, miten se onnistuisi, sillä maaherran lähelle ei päässyt veitsen kanssa.

  1. heinäkuuta 1584 Gérard norkoili Delftissä maaherran palatsin ulkopuolella, kun vartija kysyi häneltä, mitä hän oikein teki siellä. Gérard vastasi, että hän ei ollut riittävän siististi vaatettu osallistuakseen viereisen kirkon jumalanpalvelukseen.

Vartija suhtautui nuoreen mieheen suopeasti ja lahjoitti tälle rahaa uusien vaatteiden ostoon. Rahoilla Gérard riensi ostamaan pistoolin. Kun Vilhelm myöhemmin samana päivänä ilmaantui ovelle, Gérard ampui hänet. Kyse oli historian ensimmäisestä tuliaseella tehdystä attentaatista.

3. Opiskelija leimautui fanaatikoksi

14. kesäkuuta 1800

Ranskalainen kenraali Jean Baptiste Kléber suhtautui köyhiin myötämielisesti, koska hän oli itsekin yksinkertaisen rakennustyöläisen poika. Syyrialainen opiskelija Suleiman al-Halabi tiesi tämän, ja oli pukeutunut kerjäläiseksi päästäkseen Kléberin kotiin Kairossa. Kenraali otti kerjäläisen hyvin vastaan ja kätteli tätä. Tällöin al-Halabi pisti häntä neljä kertaa stiletillä.

Osmanien salainen poliisi oli luvannut vapauttaa al-Halabin isän velkavankeudesta, jos poika surmaisi Kléberin. Ranskalaiset teloittivat epäonnisen opiskelijan. Hänen kallonsa vietiin Pariisiin, jossa sitä esiteltiin lääketieteen opiskelijoille esimerkkinä ”rikollisen ja fanaatikon anatomiasta”.

10 historiallista attentaattia II

Raivostunut väkijoukko otti Charlotte Cordayn kiinni, kun tämä oli murhannut Jean-Paul Maratin.

4. Verinen kylpy

13. heinäkuuta 1793

24-vuotias Charlotte Corday pelkäsi Ranskan vallankumouksen hirmuhallinnon johtavan sisällissotaan. Hän piti tilanteeseen syypäänä Jean-Paul Maratia. Corday meni tapaamaan häntä väittäen tietävänsä, että hänen kotikaupungissaan Caenissa suunniteltiin vastavallankumousta. Hänet päästettiin Maratin luo kertomaan asiansa. Marat kärsi ihosairaudesta, jota hoidettiin pitkillä kylvyillä. Hän istui ammeessa ja kirjoitti, kun Corday pisti hänet kuoliaaksi leipäveitsellä.

5. Lincoln murhattiin teatterissa

15. huhtikuuta 1865

John Wilkes Booth oli merkittävästä näyttelijäsuvusta ja pääsi kulkemaan mielensä mukaan Fordin teatterissa Washington D.C.:ssä

Yhdysvaltojen sisällissodan aikana 1861-65 Booth ei juurikaan harjoittanut ammattiaan, sillä hän oli keskittynyt enemmänkin suunnittelemaan, miten presidentti Abraham Lincoln eliminoidaan, jotta etelävaltioiden asema vahvistuisi.

Boothin suunnitelmat eivät ehtineet toteutua sodan aikana. 15. huhtikuuta 1865, viikko etelävaltioiden antautumisen jälkeen Booth kuuli, että Lincoln oli varannut lipun illan näytökseen Fordin teatterissa. Boothille tämä oli hänen elämänsä tilaisuus. Hän käytti vaikutusvaltaansa teatterissa ja pääsi Lincolnin aitoon ja ampui tämän.

6. Kuningas murhattiin kunnioittavasti

12. toukokuuta 1863

Radama II hallitsi Madagaskarissa sijaitsevaa Merinaa vain kaksi vuotta.

Hallitusaikanaan Radama II ehti kuitenkin solmia suhteet eurooppalaisiin, solmia liittolaisuuden Britannian kanssa, päästää maahan ranskalaisia sijoittajia ja sallia kristittyjen lähetyssaarnaajien aloittaa lähetystyön.

Radama II:n toiminta hankki hänelle vihollisia, ja 12. toukokuuta 1863 tuntematon mies tappoi hänet. Kunnioituksesta maan kirjoittamattomia lakeja vastaan murhaaja ei vuodattanut kuninkaallista verta vaan kuristi hallitsijan silkkiliinalla.

7. Mies, joka tappoi Jesse Jamesin surmaajan

8. kesäkuuta 1892

Robert Ford tuomittiin vuonna 1882 kuolemaan, koska hän oli ampunut rosvojoukkonsa johtajan, pankkiryöstäjä Jesse Jamesin. Heti tuomion jälkeen tuomioistuin armahti Fordin, sillä hän vapauttanut yhteiskunnan vielä pahemmasta rikollisesta. Ford ansaitsi armahduksensa jälkeen mukavasti antamalla valokuvata itseään maksua vastaan.

Vuonna 1892 surmattiin vuorostaan Ford. Surmatyön teki Edward Capehart O’Kelley, joka tunnettiin sen jälkeen miehenä, joka tappoi Jesse Jamesin surmaajan. Hänestäkin tuli kuuluisa.

10 historiallista attentaattia III

Rasputinin ruumis.

8. Korsetti pitkitti elämää

10. syyskuuta 1898

Itävallan keisarinna Elisabeth oli Genevessä kävelemässä kohti huvialusta, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi nuori anarkisti Luigi Lucheni. Lucheni pisti keisarinnaa viilalla. Aluksi kaikki luulivat, ettei keisarinnalle käynyt kuinkaan.

Laivalla keisarinna alkoi voida kuitenkin huonosti, ja hän kuoli kahden tunnin kuluttua. Viila oli lävistänyt hänen sydämensä, mutta tiukka korsetti oli hidastanut verenvuotoa. Ilman korsettia keisarinna olisi kuollut lähes välittömästi.

”Halusin tappaa kuninkaallisen. Aivan sama, kenet”, sanoi Lucheni myöhemmin. Hän myönsi kuitenkin odottaneensa paikalle prinssiä ja kertoi surmanneensa Elisabethin paremman uhrin puutteessa.

9. Nopea päätös Sarajevossa

28. kesäkuuta 1914

Bosnian serbi Gavrilo Princip oli yksi seitsemästä miehestä, jotka suunnittelivat Itävallan arkkiherttua Franz Ferdinandin murhaamista tämän vieraillessa Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914.

Yksi miehistä peräytyi suunnitelmasta. Toinen heitti pommin, mutta se osui väärään autoon, minkä jälkeen saattue ajoi loppumatkan kaupungin halki kovalla vauhdilla alkuperäisestä reitistä poikkeavaa tietä.

Princip oli jo matkalla kotiin, kun arkkiherttuan saattue tuli hänen näkyviinsä. Kuljettaja oli kääntynyt väärälle kadulle, ja kun tämä pysäytti auton vaihtaakseen peruutusvaihteelle, moottori pysähtyi. Princip ei aikaillut vaan veti FN Model 1910 -pistoolinsa esiin ja ampui Franz Ferdinandin.

10. Vaikutusvaltainen munkki hukkui jäihin

16. joulukuuta 1916

Venäjällä Romanovien hallitsijasuvun viimeisinä päivinä päätti ryhmä aatelisia prinssi Feliks Jusopovin johdolla murhata Rasputinin, jolla oli heidän mielestään liian suuri valta hovissa.

He houkuttelivat Rasputinin Jusupovin palatstiin, jossa hänelle tarjottiin ensimmäiseksi syanidilla terästettyä punaviiniä. Kun juoma ei tehonnut, miehet pieksivät Rasputinin ja lopuksi ampuivat häntä neljä kertaa, minkä jälkeen he heittivät hänet Nevaan, joka oli jo jäässä. Kun Rasputin löydettiin kolme päivää myöhemmin, hänen havaittiin kuolleen vasta hukkumalla jääkylmään veteen.