Policía Nacional, Spain

Ratsia: Poliisi löysi 11 400 varastettua muinaiskalua

Italian ja Espanjan poliisit riemuitsivat, mutta varkaita pänni, että he olivat sortuneet käyttämään matkapuhelinta.

Espanja ja Italian poliisin yhteistyö kantoi hiljan hedelmää. Muutamassa päivässä ratsioissa takavarikoitiin yli 11 000 varastettua muinaisesinettä.

Espanjassa poliisi löysi noin 400 esinettä – muun muassa veitsen ja eräänlaisen pronssikautisen hilparin sekä antiikin aikaisen falcata-miekan. Miekkatyyppiä käytettiin Iberian niemimaalla ennen kuin roomalaiset valloittivat alueen, ja miekkoja on laitettu usein hautoihin mukaan mutkalle taivutettuna. Löydetty miekka on yhä suora ja siksi hyvin harvinainen.

Sisiliassa poliisi teki rynnäkön kahteen yksityisasuntoon ja takavarikoi yli 11 000 esinettä, jotka olivat pääasiassa peräisin eri puolilla saarta tehdyistä laittomista kaivauksista. Lisäksi osa esineistä osoittautui varastetuiksi julkisista tai yksityisistä kokoelmista.

VIDEO: Italian televisio hehkuttaa voittoa rikollisista.

Video

Somesta oli apua poliisille

Poliisit pääsivät varkaiden jäljille tekeytymällä ostajiksi rikollisten yrittäessä myydä löytöjä sosiaalisen median ryhmissä.

Tutkinta on yhä käynnissä, ja varastettuja muinaisesineitä voi löytyä vielä lisää. Jossain vaiheessa esineet joko palautetaan oikeille omistajilleen tai luovutetaan takaisin niihin maihin, joista ne on kaivettu laittomasti.

Ratsioiden jälkeen tapahtuneen tutkinnan ansiosta on jo pidätetty useita henkilöitä, ja poliisi uskoo, että tulevina viikkoina pidätyksiä tehdään vielä lisää.