GUARDIA CIVIL & MUSEO ARQUEOLÓGICO DE CÓRDOBA
Roomalainen rintakuva, Espanja.

Poliisi on takavarikoinut Euroopassa yli 11 000 varastettua antiikkiesinettä

Muun muassa Interpolin, Europolin ja Espanjan poliisivoimien välinen laaja kansainvälinen yhteistyö on estänyt roomalaisten rintakuvien ja pylväiden ja muiden arvokkaiden varastettujen antiikkiesineiden laittoman myynnin.

”Ainutlaatuinen ja täysin poikkeuksellinen veistos, joka vetää vertoja suurimpien museoiden, kuten Louvren ja Capitoliumin museoissa esillä oleville esineille.”

Näin Espanjan Guardia Civil -poliisivoimien taideasiantuntijat kuvailivat 100-luvulta peräisin olevaa roomalaisnaisen rintakuvaa, jonka viranomaiset takavarikoivat vastikään kahdelta salakuljettajalta.

Takavarikko oli osa Espanjan poliisin Rooman keisari Trajanuksen vaimon mukaan nimettyä operaatio Plotinaa, joka taas liittyy laajempaan kansainväliseen Europolin ja Interpolin koordinoimaan Pandora VII -operaatioon.

Antiikkiesineiden salakuljetuksen estämiseen tähtäävien kansainvälisten toimien ansiosta Euroopassa on tähän mennessä takavarikoitu peräti 11 049 kulttuuriesinettä, 60 ihmistä on pidätetty ja 237 on tutkinnan kohteena. Espanjalaiset ovat pidättäneet 19 ihmistä ja takavarikoineet 1 079 esinettä.

Esineet luovutetaan museoihin

”Kun raotimme taidemaailman suljettuja ovia, saimme huomata, että tutkimamme ihmiset elivät täysin tavallista elämää”, espanjalaisagentit totesivat lausunnossaan.

Kuukausien seurannan jälkeen espanjalaiset jäljittivät osan esineistä Córdoban lähellä Baenassa sijaitsevaan varastoon.

Lisäksi takavarikkoja on tehty eri puolilla Espanjaa ja Eurooppaa. Varastetut esineet aiotaan luovuttaa museoille kaikkien kansalaisten iloksi.

Roomalaisnaisen rintakuva on tarkoitus panna aikanaan esille Córdoban historialliseen museoon. Rintakuvan lisäksi poliisit ovat takavarikoineet useita roomalaisia hopeakolikoita sekä 600-luvulle ajoitetun, kaiverroksin koristellun kalkkikivipylvään.

Roomalainen rintakuva, Espanja.

”Veistos on yksityinen muotokuva 100-luvun alusta, ja se muistuttaa keisarillisten prinsessojen muotokuvia”, Córdoban historiallisen museon asiantuntijat kuvailevat rintakuvaa.

© GUARDIA CIVIL