Murhat, jotka muuttivat maailmaa

Salamurhilla on usein saatu poliittiset vastustajat vaikenemaan. Lue attentaateista, jotka ovat muuttaneet maailmaa.

1900-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset mullistukset.

Sodat ja ideologioiden väliset valtataistelut levisivät laajemmalle kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa, ja rauhanliike alkoi nostaa päätään.

Poliittisia vastustajia oltiin valmiita vaientamaan murhaamalla, ja tulilinjalle joutui niin hallitsijoita, poliitikkoja kuin taiteilijoitakin.

Moni ­­murha-attentaatti on jäänyt selvittämättä ja antanut pontta mitä villeimmille salaliittoteorioille.

Frans Ferdinand

Uhri: Itävalta-Unkarin kruununperillinen, arkkiherttua Frans Ferdinand

Tekijä: Bosnialainen serbinationalisti Gavrilo Princip

Motiivi: Itävalta-Unkarin serbialaiset alueet havittelivat itsenäisyyttä kaikin keinoin.

Tapahtumat: Frans Ferdinand oli tarkastamassa keisarikunnan joukkoja Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914, kun hänen saattueensa joutui serbinationalistien väijytykseen. Väijytys epäonnistui, mutta Princip ampui arkkiherttuan hetkeä myöhemmin. Itävalta-Unkari julisti Serbialle sodan, ja konflikti laajeni maail­mansodaksi.

Lev Trotski

Uhri: Venäläinen vallankumouk­sellinen ja poliitikko Lev Trotski

Tekijä: Ramon Mercader Josif ­Stalinin käskystä

Motiivi: Stalin pelkäsi Trotskin uhkaavan hänen valtaansa.

Tapahtumat: Trotski joutui pakenemaan Neuvostoliitosta vuonna 1924 hävittyään valtataistelun ­Stalinille, ja hän vietti seuraavat
16 vuotta maanpaossa. Vuonna 1940 Neuvostoliiton agentti Mercader löysi hänet Meksikosta ja tappoi hänet jää­hakulla.

Mahatma Gandhi

Uhri: Intian poliittinen ja henkinen johtaja Mahatma Gandhi

Tekijä: Nathuram Godse

Motiivi: Äärihindu Godse vastusti Gandhin väkivallattomuuden politiikkaa ja uskoi tämän suosivan Intian muslimeja, joiden vaatimukset olivat johtaneet Intian jakoon vuonna 1947.

Tapahtumat: 30. tammikuuta 1948 Gandhi oli tulossa rukoustilaisuuteen, kun Godse ampui häntä pistoolilla kuolettavasti rintaan ja mahaan. Godse pidätettiin ja teloitettiin myöhemmin Gandhin kannattajien vastalauseista huolimatta.

John F. Kennedy

Uhri: Presidentti John F. Kennedy

Tekijä: Poliisi pidätti varastomies Lee Harvey Oswaldin murhasta ­epäiltynä, mutta yökerhonpitäjä Jack ­Ruby ampui hänet ennen oikeudenkäynnin alkamista.

Motiivi: Ei tiedossa

Tapahtumat: Kennedy vaimoineen ajoi avoautolla Dallasin halki 22. marraskuuta 1963, kun häneen osui useita tappavia laukauksia. Murhaa tutkimaan asetettu komissio totesi vuonna 1964, että Oswald oli toiminut yksin, mutta vuonna 1978 toinen tutkimuskomissio tuli siihen tulokseen, että murhan takana oli ollut useita tekijöitä.

Martin Luther King

Uhri: Yhdysvaltalainen kansalais­oikeusjohtaja Martin Luther King

Tekijä: Taparikollinen James Earl Ray tunnusti murhan mutta perui tunnustuksensa kolme päivää myöhemmin. Hänet tuomittiin 99 vuodeksi vankeuteen.

Motiivi: Ei tiedossa

Tapahtumat: Martin Luther King oli 3. huhtikuuta 1968 Memphisissä tukemassa lakkoilevia työläisiä. Hän tiesi henkensä olevan uhattuna ja julisti puheessaan lakkolaisille: "Olen nähnyt luvatun maan, vaikka en itse ehkä pääsekään ­sinne." Hänet ammuttiin seuraavana päivänä.

John Lennon

Uhri: Muusikko John Lennon

Tekijä: Beatles-fani Mark Chapman

Motiivi: Epävarma. Chapman oli mieleltään sairas.

Tapahtumat: Chapman odotti Lennonin asuintalon edustalla New Yorkissa 8. joulukuuta 1980. Kun Lennon tuli kotiin, Chapman ampui häntä neljästi ja jäi odottamaan poliisin tuloa. Lennonia surtiin kaikkialla maailmassa, ja moni hänen ihailijansa teki itsemurhan.

Olof Palme

Uhri: Ruotsin pääministeri Olof Palme

Tekijä: Christer Petterson tuomittiin murhasta mutta hänet vapautettiin pitävien todisteiden puuttuessa.

Motiivi: Ei tiedossa

Tapahtumat: Palme oli kiistelty ­poliitikko, joka tunnettiin myös ulkomailla työstään YK:n rauhanneuvottelijana. Vaikka hän oli pää­minis­teri, hän liikkui usein ilman henki­vartijoita. 28. helmikuuta 1986 Palme vaimoineen oli kävelemässä kotiin elokuvista, kun tuntematon mies ampui ­Palmea selkään. Lisbet Palme tunnisti Petterssonin murhaajaksi, mutta tämä vapautettiin siitä huolimatta myöhemmin.