Gianni GIANSANTI/Getty Images
Poliisi ja mafia

Miten ’Ndrangheta-mafia sai alkunsa?

Italian viranomaiset taistelivat 1980-luvulla ankarasti Sisilian mafiaa, Cosa Nostraa, vastaan ja tulivat siten raivanneeksi tietä muille, raaemmille rikollisryhmille.

Murhia, kiristystä, rahanpesua ja huumekauppaa – syytteiden luettelo oli pitkä, kun italialainen oikeusistuin marraskuussa 2021 tuomitsi yli 70 syytettyä tämän vuosituhannen suurimmassa mafiaoikeudenkäynnissä. Tuomitut kuuluivat pahamaineiseen ’Ndrangheta-rikollisjärjestöön, joka on kylvänyt pelkoa ja kauhua Italiassa jo vuosikymmeniä.

Kun ’Ndrangheta perustettiin 1860-luvulla Calabriassa Etelä-Italiassa, kukaan ei arvannut, että se pitäisi jonain päivänä Italiaa rautaisessa otteessaan. ’Ndranghetan perustajat olivat Sisiliasta karkotettuja roistoja, jotka siirtyivät rötöstelemään Calabrian maaseudulle.

Oikeusasiakirjat osoittavat, että ’Ndrangheta juurtui Calabriaan nopeasti ja siitä tuli piikki viranomaisten lihassa.

Poliisi ja mafia

Italian poliisi on yrittänyt kukistaa ’Ndranghetaa jo vuosikymmeniä, mutta se on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

© Gianni GIANSANTI/Getty Images

Mafia levittäytyi kaikkialle

Toisen maailmansodan jälkeen noin miljoona köyhää eteläitalialaista lähti kotiseudultaan etsimään parempaa elämää. ’Ndrangheta levittäytyi heidän mukanaan ensin koko Italiaan ja myöhemmin myös muualle maailmaan. Alamaailman huipulle ryhmä nousi kuitenkin vasta 1980-luvulla, kun oikeudenkäynnit heikensivät Sisilian mafiaa, Cosa Nostraa, ja raivasivat tietä muille rikollisjärjestöille.

Kokaiinikauppaan keskittyneestä ’Ndranghetasta tuli muutamassa vuosikymmenessä Italian vaikutusvaltaisin mafiaorganisaatio. Nykyään ’Ndrangheta salakuljettaa noin 80 prosenttia Eurooppaan tulevasta kokaiinista ja tienaa vuosittain noin 54 miljardia euroa. Järjestössä arvioidaan olevan 60 000 jäsentä kaikista yhteiskunnan kerroksista.

Sana ’ndrangheta juontuu kreikan kielestä ja tarkoittaa ”rohkeaa miestä”.