Uudisasukkaita ja intiaaneja

Milloin tapahtuivat ensimmäiset koulusurmat?

1700-luvulla Pohjois-Amerikan valkoiset siirtolaiset kävivät katkeraa sotaa intiaanien vastaan. Se sai erityisen traagisen käänteen, kun joukko intiaaneja hyökkäsi vuonna 1764 kouluun.

1700-luvulla Pohjois-Amerikan valkoiset siirtolaiset kävivät katkeraa sotaa intiaanien vastaan. Se sai erityisen traagisen käänteen, kun joukko intiaaneja hyökkäsi vuonna 1764 kouluun.

Library of Congress

Ensimmäinen hyvin dokumentoitu koulussa tapahtunut joukkosurma tapahtui 26. heinäkuuta 1764 Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Neljä lenape-intiaania tunkeutui pieneen koulurakennukseen, jossa koulun johtaja Enoch Brown opetti juuri joukkoa lapsia.

Uudisasukkaita ja intiaaneja

Uudisasukkaat ja intiaanit sotivat jatkuvasti keskenään Yhdysvalloissa 1700-luvulla.

© Library of Congress

Nähdessään intiaanit Brown ehti silminnäkijöiden mukaan rukoilla sotureita säästämään lapset, ennen kuin häntä iskettiin nuijalla päähän ja hänet skalpeerattiin. Sitten intiaanit hyökkäsivät lasten kimppuun ja skalpeerasivat nämäkin. Koulun johtaja ja kymmenen lasta kuoli.

Bathin koulu

Bathin koulun räjäytti mies, joka oli katkera menetettyään asemansa rahastonhoitajana.

© The Detroit News

Erotettu rahastonhoitaja räjäytti koulun

Yksi historian pahimmista koulusurmista tapahtui pienessä Bathin kaupungissa Michiganissa Yhdysvalloissa vuonna 1927. Andrew Kehoe oli vuotta aiemmin erotettu rahastonhoitajan tehtävästä koulun johtokunnan kokouksessa, ja hän koki sen ilmeisesti äärimmäisen suurena nöyryytyksenä.

  1. toukokuuta 1927 Kehoe tappoi vaimonsa ja sytytti talonsa ja tilansa tuleen, ja suunnilleen samaan aikaan koulun kellarissa räjähti satoja kiloja ajastettuja räjähteitä.
  2. Kaupunkilaiset tulivat paikalle auttaakseen oppilaita ja opettajia, mutta Kehoe ajoi autonsa koulun eteen ja laukaisi vielä yhden annoksen räjähteitä tappaen samalla itsensä. Murhenäytelmässä kuoli 45 ihmistä, joista suurin osa oli lapsia.

Tarkka-ampuja avasi tulen yliopistolla

Ensimmäinen kouluammuskelu tapahtui reilut 200 vuotta ensimmäisen koulusurman jälkeen vuonna 1966, kun Charles Whitman tappoi 16 ja haavoitti 31:tä ihmistä Texasin yliopistolla Yhdysvalloissa. Hän oli entinen merijalkaväen tarkka-ampuja, joka opiskeli arkkitehtuuria yliopistossa ja kärsi mielenterveysongelmista.

Kathleen ja Charles Whitman

Charles Whitmanin uhriksi joutui myös hänen vaimonsa Kathleen, jonka hän oli tavannut neljä vuotta aiemmin.

© Wikicommons

Whitman tappoi äitinsä ja vaimonsa hieman keskiyön jälkeen 1. elokuuta 1966 ja lähti sitten aamulla raskaasti aseistautuneena yliopistolle. Siellä hän linnoittautui näkötorniin, mistä hän ampui lähes kahden tunnin ajan ohikulkijoita. Tulitus päättyi vasta kun kaksi poliisia ampui Whitmanin.