Shutterstock
Valokuva mustangihevosesta

Milloin tapahtuivat ensimmäiset koulusurmat?

1700-luvulla Pohjois-Amerikan valkoiset siirtolaiset kävivät katkeraa sotaa intiaanien vastaan. Se sai erityisen traagisen käänteen, kun joukko intiaaneja hyökkäsi vuonna 1764 kouluun.

Ensimmäinen hyvin dokumentoitu koulussa tapahtunut joukkosurma tapahtui 26. heinäkuuta 1764 Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Neljä lenape-intiaania tunkeutui pieneen koulurakennukseen, jossa koulun johtaja Enoch Brown opetti juuri joukkoa lapsia.

Valokuva mustangihevosesta
© Shutterstock

Nähdessään intiaanit Brown ehti silminnäkijöiden mukaan rukoilla sotureita säästämään lapset, ennen kuin häntä iskettiin nuijalla päähän ja hänet skalpeerattiin. Sitten intiaanit hyökkäsivät lasten kimppuun ja skalpeerasivat nämäkin. Koulun johtaja ja kymmenen lasta kuoli.

Bathin koulu

Bathin koulun räjäytti mies, joka oli katkera menetettyään asemansa rahastonhoitajana.

© The Detroit News

Erotettu rahastonhoitaja räjäytti koulun

Tarkka-ampuja avasi tulen yliopistolla

Ensimmäinen kouluammuskelu tapahtui reilut 200 vuotta ensimmäisen koulusurman jälkeen vuonna 1966, kun Charles Whitman tappoi 16 ja haavoitti 31:tä ihmistä Texasin yliopistolla Yhdysvalloissa. Hän oli entinen merijalkaväen tarkka-ampuja, joka opiskeli arkkitehtuuria yliopistossa ja kärsi mielenterveysongelmista.

Kathleen ja Charles Whitman

Charles Whitmanin uhriksi joutui myös hänen vaimonsa Kathleen, jonka hän oli tavannut neljä vuotta aiemmin.

© Wikicommons

Whitman tappoi äitinsä ja vaimonsa hieman keskiyön jälkeen 1. elokuuta 1966 ja lähti sitten aamulla raskaasti aseistautuneena yliopistolle. Siellä hän linnoittautui näkötorniin, mistä hän ampui lähes kahden tunnin ajan ohikulkijoita. Tulitus päättyi vasta kun kaksi poliisia ampui Whitmanin.