arundelcastle.org
Kuningatar Marian kultainen rukousnauha

Maria Stuartin rukousnauha varastettiin

Brittiläisestä museosta varastettiin rukousnauha, jolla Skotlannin Maria Stuart rauhoitti hermojaan ennen teloitustaan.

Arundelin linnassa Englannin etelärannikolla kävi kutsumattomia vieraita. Linnan museo oli juuri avattu kuukausien koronatauon jälkeen, kun murtovarkaat iskivät.

Varkaat murtautuivat sisään kello 22.30 eräänä perjantai-iltana ja veivät kulta- ja hopeaesineitä lähes 1,5 miljoonaa euron arvosta.

”Kaikilla varastetuilla esineillä on suuri historiallinen merkitys.
Mukana oli mm. kultainen rukousnauha, joka Mary Stuartilla oli kun hänet teloitettiin vuonna 1587”, Sussexin poliisi kertoi.

Varkaiden pakoauto löytyi poltettuna jonkin matkan päästä.

Maria Stuartin teloitusta kuvataan elokuvassa Kaksi kuningatarta eli ”Mary Queen of Scots” vuodelta 2018.

Kuningatar menetti päänsä

Maria Stuart eli ”Mary Queen of Scots” kruunattiin Skotlannin kuningattareksi 1543. Varkaat veivät myös useita kulta- ja hopeapikareita, joita hän lahjoitti kruunajaistensa yhteydessä.

Saaliin ehkä merkittävin koru eli Marian rukousnauha ei ole vain kaunis esimerkki 1500-luvun taidekäsityöstä vaan sillä on myös ainutlaatuinen historia.

Kun Maria pakotettiin vuonna 1567 valtaistuimelta, hän pakeni Englantiin, jossa kuningas Elisabet I pani hänet kotiarestiin. Katolinen Maria oli uhka Elisabetin vallalle, ja 20 vuotta myöhemmin Maria joutui kuolemaan sen vuoksi.

Matkalla sellistään mestauslavalle Maria Stuart rukoili ja piti rukousnauhansa avulla lukua siitä, kuinka monta kertaa hän lausui ”Ave Marian”.