Ensimmäinen myrkkyruiskeella teloitettu rikollinen oli 40-vuotias yhdysvaltalainen Charles Brooks Jr.
Brooks Jr. oli yhdessä rikoskumppaninsa kanssa siepannut ja tappanut automekaanikon vuonna 1976, ja kuusi vuotta myöhemmin 7. joulukuuta 1982 hänet teloitettiin Huntsvillen vankilassa Texasissa Yhdysvalloissa.
Ajatuksen kuolemaantuomittujen teloittamisesta myrkyllä esitti vuonna 1888 newyorkilainen lääkäri Julius Mount Bleyer. Hän perusteli ehdotustaan sillä, että myrkkyruiske olisi halvempi ja tuskattomampi teloitustapa kuin tuohon aikaan tapana ollut hirttäminen.
Bleyerin innokas lobbaaminen ei tehnyt vaikutusta poliitikkoihin, ja ehdotus jäi pian unohduksiin.
Oklahoma aloitti ruiskeet
Vuonna 1977 myrkkyruiske nousi taas puheenaiheeksi, kun Oklahoman osavaltion oikeuslääkäri Jay Chapman ehdotti ruisketta uudeksi, kivuttomaksi teloitusmenetelmäksi.
”Vangin käsivarteen aloitetaan ensin suolaliuostiputus ja lisätään sitten tappava injektio, joka sisältää rauhoittavaa ainetta sekä lihaksia lamauttavaa kemikaalia”, Chapman kirjoitti lakialoitteessa, jonka Oklahoma pian hyväksyi.
Moni muu Yhdysvaltojen osavaltio seurasi perässä, ja vuonna 1982 Texas käytti ensimmäisenä myrkkyruisketta Charles Brooks Jr:n teloituksessa. Sittemmin ruiskeesta on tullut ensisijainen teloitusmenetelmä niissä Yhdysvaltojen 27 osavaltiossa, joissa kuolemanrangaistus on edelleen voimassa.
Yleensä kuolema seuraa seitsemässä minuutissa, mutta teloitus on saattanut kestää enimmillään jopa kaksi tuntia. Nykyään tappavaa ruisketta käytetään teloituksissa myös Kiinassa, Thaimaassa, Guatemalassa, Taiwanissa, Nigeriassa, Vietnamissa ja Malediiveilla.