Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hakkeri John Draper

Kuka oli ensimmäinen hakkeri?

Pieni muovipilli oli kaikki, mitä John Draper tarvitsi vuonna 1971 hakkeroituessaan yhdysvaltalaiseen puhelinverkkoon. Seuraavina vuosina hakkerointi-iskut yleistyivät kulovalkean lailla.

Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

On vaikea sanoa varmasti, kuka oli ensimmäinen hakkeri, sillä hakkerin määritelmä on epäselvä. Yksi ensimmäisistä nimetyistä hakkereista oli yhdysvaltalainen tietokoneohjelmoija John Draper, joka usein tunnetaan nimellä Captain Crunch. Hän hakkeroitui ensimmäisenä isoon tietokoneverkkoon, joka oli 1970-luvun alussa avoin yleisölle, eli puhelinverkkoon.

Siinä missä nykypäivän hakkereilla on kehittyneitä digitaalisia apuvälineitä, Draper käytti vain muovipilliä, joka oli tullut muropaketin kylkiäisenä. Tuohon aikaan puhelinkeskusten elektroniset kytkentäpöydät käyttivät puhelujen välittämiseen eteenpäin korkeita piippauksia, ja Draper oli havainnut, että pillillä sai aikaan vihellyksiä, joilla pystyi soittamaan kaukopuheluja.

Hakkeri John Draper

John Draper hakkeroitui yhdysvaltalaiseen puhelinverkkoon pienellä muovipillillä.

© Dave Pickoff/AP/Ritzau Scanpix

Hakkerille viisi vuotta vankeutta

Tietokoneiden hakkerointi yleistyi 1980-luvun aikana, jolloin yhä useampi hankki oman tietokoneen. Yksi kuuluisimmista hakkereista oli 16-vuotias Kevin Mitnick, joka murtautui teknologiayhtiön tietokoneverkkoon jo vuonna 1979.

Kun hakkerointi-iskujen määrä kasvoi voimakkaasti, Yhdysvaltojen kongressi sääti vuonna 1986 lain, joka teki tietokonejärjestelmiin murtautumisesta laitonta. Sen nojalla Mitnick tuomittiin vuodeksi vankeuteen vuonna 1988. Istuttuaan tuomionsa Mitnick jatkoi puuhiaan ja nousi FBI:n etsityimpien rikollisten listalle, kunnes hän vuonna 1995 sai viisi vuotta vankeutta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota