Scientific American, Volumes 58-59, Munn & Company, 1888, page 407/Wikimedia

Kuka kuoli ensimmäisenä sähkötuolissa?

New Yorkissa yritettiin keksiä vaihtoehtoa epäinhimillisille, usein pitkittyneille hirttämisille, ja sähköstä innostunut hammaslääkäri uskoi keksineensä ratkaisun.

Kyseenalainen kunnia tulla ensimmäi­senä maailmassa teloitetuksi sähkö­tuolissa kuuluu yhdysvaltalaiselle ­William Kemmlerille.

Kemmler oli ­tuomittu kuolemaan vaimonsa kirvesmurhasta, ja ­tuomio pantiin täytäntöön 6. elokuuta 1890 New Yorkissa.

Kemmlerin teloituksessa käytetyn sähkötuolin oli kehittänyt hammas­lääkäri Alfred Southwick vuonna 1881.

Hän oli saanut ajatuksen nopeasta teloituksesta sähkön avulla kuultuaan miehestä, joka oli kuollut kosketettuaan juovuspäissään sähkögeneraattoria.

© New York Medico-Legal Journal

Kokeita tehtiin koirilla ja hevosilla

Lukemattomat eläimet joutuivat antamaan henkensä testeissä, ennen kuin sähkötuolit otettiin käyttöön yhdysvaltalaisissa vankiloissa.

Keksijä Alfred Southwick tappoi sähköllä satoja katukoiria ja -kissoja testatessaan sähkötuoliaan.

Myöhemmin kokeita tehtiin myös hevosilla, sillä lainlaatijat halusivat selvittää tarkkaan, kuinka voimakasta sähkövirtaa teloittaminen edellytti.

Lukuisien kokeilujen jälkeen Southwick rakensi ensimmäisen sähkötuolin virittämällä sähköt hammaslääkärin tuoliin.

Kun Southwickin keksintö 1880-luvun alussa valmistui, Yhdysvalloissa käytiin kiivasta keskustelua kuolemantuomiosta.

Hirtettäessä tuomittu usein joutui kärsimään pitkään, ja yleinen mielipide oli monissa osavaltioissa kääntynyt niin vahvasti hirttämistä vastaan, että viranomaisten oli yritettävä löytää uusia, inhimillisempiä teloitustapoja.

Vuonna 1886 New Yorkin osavaltio asetti komitean pohtimaan vaihtoehtoja hirttämiselle, ja valinta kohdistui Southwickin keksintöön.

  1. tammikuuta 1889 New York päätti ensimmäisenä osavaltiona Yhdysvalloissa alkaa teloittaa kuolemaantuomitut vangit sähkötuolissa.

Hiukset ja säärikarvat ajeltiin, jotta ne eivät syttyisi teloituksen aikana palamaan. Joskus myös teloitettavan kulmakarvat ja parta ajeltiin pois.

Giancarlo Costa/Bridgeman Images

Sieni, joka oli kasteltu suolavesiliuoksella, pantiin tuomitun pään päälle sähkötuolin kypärän alle.

Suolavesi johtaa tehokkaasti sähköä, sillä suolasta vapautuu ioneja sen liuetessa veteen. Se ­parantaa sähkön johtuvuutta ja nopeuttaa teloitustilanteessa kuolemaa.

Giancarlo Costa/Bridgeman Images

Tuomittu sai yleensä kaksi sähköiskua. Niistä ensimmäinen kesti noin 15 sekuntia ja pysäytti sydämen aiheuttaen tajuttomuuden. Toinen isku tuhosi sisäelimet.

Giancarlo Costa/Bridgeman Images

Elektrodit kiinnitettiin tuomitun päähän ja jalkoihin. Näin keho muodosti suljetun virta­piirin, johon johdettu sähkövirta aiheutti kuoleman.

Giancarlo Costa/Bridgeman Images