Kuka kuoli ensimmäisenä sähkötuolissa?

New Yorkissa yritettiin keksiä vaihtoehtoa epäinhimillisille, usein pitkittyneille hirttämisille, ja sähköstä innostunut hammaslääkäri uskoi keksineensä ratkaisun.

New Yorkissa yritettiin keksiä vaihtoehtoa epäinhimillisille, usein pitkittyneille hirttämisille, ja sähköstä innostunut hammaslääkäri uskoi keksineensä ratkaisun.

Scientific American, Volumes 58-59, Munn & Company, 1888, page 407/Wikimedia

Kyseenalainen kunnia tulla ensimmäi­senä maailmassa teloitetuksi sähkö­tuolissa kuuluu yhdysvaltalaiselle ­William Kemmlerille.

Kemmler oli ­tuomittu kuolemaan vaimonsa kirvesmurhasta, ja ­tuomio pantiin täytäntöön 6. elokuuta 1890 New Yorkissa.

Kemmlerin teloituksessa käytetyn sähkötuolin oli kehittänyt hammas­lääkäri Alfred Southwick vuonna 1881.

Hän oli saanut ajatuksen nopeasta teloituksesta sähkön avulla kuultuaan miehestä, joka oli kuollut kosketettuaan juovuspäissään sähkögeneraattoria.

© New York Medico-Legal Journal

Kokeita tehtiin koirilla ja hevosilla

Lukemattomat eläimet joutuivat antamaan henkensä testeissä, ennen kuin sähkötuolit otettiin käyttöön yhdysvaltalaisissa vankiloissa.

Keksijä Alfred Southwick tappoi sähköllä satoja katukoiria ja -kissoja testatessaan sähkötuoliaan.

Myöhemmin kokeita tehtiin myös hevosilla, sillä lainlaatijat halusivat selvittää tarkkaan, kuinka voimakasta sähkövirtaa teloittaminen edellytti.

Lukuisien kokeilujen jälkeen Southwick rakensi ensimmäisen sähkötuolin virittämällä sähköt hammaslääkärin tuoliin.

Kun Southwickin keksintö 1880-luvun alussa valmistui, Yhdysvalloissa käytiin kiivasta keskustelua kuolemantuomiosta.

Hirtettäessä tuomittu usein joutui kärsimään pitkään, ja yleinen mielipide oli monissa osavaltioissa kääntynyt niin vahvasti hirttämistä vastaan, että viranomaisten oli yritettävä löytää uusia, inhimillisempiä teloitustapoja.

Vuonna 1886 New Yorkin osavaltio asetti komitean pohtimaan vaihtoehtoja hirttämiselle, ja valinta kohdistui Southwickin keksintöön.

  1. tammikuuta 1889 New York päätti ensimmäisenä osavaltiona Yhdysvalloissa alkaa teloittaa kuolemaantuomitut vangit sähkötuolissa.