Ne olivat kuninkaan viimeiset sanat, sillä tuskin hän oli saanut ne lausuttua, kun adjutantti näki silmäkulmastaan hahmon, joka lähestyi majesteettia epäilyttävän nopeasti.
Huhut levisivät
Aikalaiskuvauksen mukaan nukkavieru, rähjäisiin vaatteisiin pukeutunut mies ”vei kätensä rintataskuun, veti esiin raskaan revolverin ja laukaisi sen kuninkaan selkään alle metrin päästä”.
”Kuningas lyyhistyi kuin salaman iskemänä, ensin polvilleen ja sitten kasvoilleen maahan.”
Frangoudis heittäytyi hyökkääjän kimppuun ja piteli häntä, kunnes santarmit kiiruhtivat paikalle.
Hevosvetoinen ambulanssi kuljetti kuninkaan lähimpään sairaalaan, jossa lääkärit totesivat majesteetin kuolleeksi.
Pian poliisi ilmoitti, että murhaaja oli 43-vuotias kreikkalainen nimeltään Alexandros Schinas. Lisäksi poliisi luonnehti murhaajaa selonteossaan ”heikkoälyiseksi”.
Kansaa selitys ei tyydyttänyt.
Kuningas Yrjö oli aikeissa luopua vallasta 50 vuoden jälkeen, ja hän oli erittäin pidetty kansan keskuudessa. Hän oli tuonut tasapainoa levottomuuksien pitkään koettelemaan maahan, ja lisäksi hän oli laajentanut Kreikan alueita lukuisten kansallismielisten alamaistensa suureksi tyytyväisyydeksi.
Kansa etsi tapahtuneelle järkiperäistä selitystä, ja huhut alkoivat velloa.
Monet pitivät Schinasia anarkistina, mikä vaikutti uskottavalta, sillä anarkistit olivat aiempina vuosina tehneet lukuisia attentaatteja eri puolilla Eurooppaa. He halusivat päästä eroon monarkiasta ja viranomaisvallasta ja luoda kansan hallitseman yhteiskunnan.
Ilmeni myös, että Schinas oli jo aiemminkin ilmaissut vihaavansa kuningasta.
Murhaaja kirosi kuningasta
Lääketieteen opinnot keskeyttänyt Schinas oli muutama vuosi aiemmin työskennellyt hotellissa New Yorkissa.
”Hänellä oli tapana herättää hämmennystä keittiössä kiroamalla kuningas Yrjö alimpaan helvettiin”, samassa hotellissa tarjoilijana työskennellyt Eratosthemus Charrns kertoi The New York Timesille.
Toiset uskoivat Schinasin olevan Bulgarian salainen agentti.
Bulgaria oli Thessalonikin valtauksen aikaan Kreikan liittolainen, mutta Kreikan joukot olivat ehtineet miehittää kaupungin ensin. Teorian mukaan bulgarialaiset olivat ehkä murhauttaneet kuninkaan saadakseen kaupungin itselleen.
Totuus ei koskaan selvinnyt, sillä 6. toukokuuta 1913 Schinas syöksyi kuolemaansa poliisiaseman ikkunasta. Ei tiedetä, hyppäsikö hän vai työnnettiinkö hänet.
Historioitsijat kuitenkin uskovat, että murhan syy oli arkipäiväisempi. Vankilassa ollessaan Schinas kertoi häntä haastatelleelle toimittajalle, että hän sairasti parantumatonta tuberkuloosia ja oli väsynyt kaikkeen.
”Halusin tappaa kaikki, sillä koko yhteiskunta oli viholliseni. Oli kohtalon oikku, että kuningas osui silloin tielleni. Olisin tappanut vaikka oman sisareni, jos hän olisi tullut vastaan”, Schinas uskoutui toimittajalle.