Netflix-sarjassa Mindhunter ohjaaja David Fincher kuvaa Douglasin ja Resslerin uraauurtavaa työtä kaksikon profiloidessa tunnettuja yhdysvaltalaisia sarjamurhaajia.
Sarjan FBI-agentit ovat nimeltään Holden Ford ja Bill Tench, ja heidän roolihahmojensa esikuvana on todellisuuden FBI-agenttikaksikko.
Mindhunteria tehtiin vain kaksi kautta, mutta sen 19 jaksoa kuuluvat rikosgenren ehdottoman kärkeen – ja ovat loistava esimerkki siitä, että katsojan voi saada värähtämään inhosta muutenkin kuin mässäilemällä raaoilla murhilla.
Nekrofiliaa ja silpomista
Mindhunter perustuu John Douglasin kirjaan Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit. Douglas on myös toiminut sarjan neuvonantajana, ja monet dialogit ovat suoraan hänen omista muistiinpanoistaan ja muistoistaan.
Sen ansiosta sarjan keskiössä olevat keskustelut vankilassa istuvien sarjamurhaajien kanssa tuntuvat aidoilta ja sarja välttää kömpelöt Hollywood-kliseet.
Mitään ”hyvä poliisi, paha poliisi” -leikkejä ei käydä, eivätkä kaikki sarjamurhaajat ole yli-ihmiskompleksin riivaamia.
Elokuvan murhaajat nostattavat kylmät väreet selkäpiihin juuri siksi, että he vaikuttavat ulospäin niin epämiellyttävän normaaleilta. Siinä onkin yksi sarjan tärkeistä pointeista: Pahuus ottaa harvoin irvokkaan hirviön hahmon. Sen sijaan se liikkuu keskuudessamme huomaamatta ja tekemättä itsestään suurta numeroa.
Tästä hyvä esimerkki on sarjamurhaaja Edmund Kemper, joka saa merkittävän roolin FBI-agenttien profilointityössä.
Kemper on hurmaava ja älykäs jättiläinen, joka vaikuttaa lempeältä kuin bernhardinkoira – kunnes hulluus yhtäkkiä pilkahtaa hänen lupsakan naamionsa takaa ja hänen todellinen luonteensa paljastuu.
Kun Edmund Kemper esimerkiksi kertoo, miten hän katkaisi äitinsä kaulan ja harjoitti sen jälkeen nekrofiliaa äitinsä päällä, hän tekee sen rauhallisesti ja normaalilla äänensävyllä ikään kuin kuvailisi leppoisaa kävelyretkeä puistossa.
Karmivan Edmund Kemperin tapaaminen vaikuttaa sarjassa agentti Holden Fordiin niin voimakkaasti, että hän saa paniikkikohtauksen. Hänen tosielämän esikuvallaan John Douglasille puolestaan diagnosoitiin myöhemmin traumaperäinen stressihäiriö hänen oltuaan vuosia tekemisissä Yhdysvaltojen pahimpien sarjamurhaajien kanssa.
Mindhunterin toisella kaudella sarja saa uutta nostetta, kun se esittää ankaraa kritiikkiä Yhdysvaltojen rakenteellista rasismia kohtaan. Tällä tuotantokaudella FBI-agentit lähtevät kesällä 1979 Atlantaan, jossa on liikkeellä lastenmurhaaja.
Viranomaiset yrittävät vähätellä murhia, eikä poliisi halua tuhlata resursseja murhiin, joiden uhrit ovat köyhiä ja mustia.
Atlantan lapsimurhat kuvaavat todellisia tapahtumia, ja myös poliisien välinpitämättömyys mustien asuinalueella tehtyjen murhien uhreja kohtaan on totta. Sama oli nähtävissä muun muassa sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerin tapauksessa 1990-luvulla. Ilmoituksista huolimatta poliisi ei tutkinut hänen asuntoaan, joka oli täynnä uhrien ruumiinkappaleita, koska hän oli valkoinen mies, joka asui mustassa köyhien korttelissa.
Sarja porautuu ihmismieleen
The New York Times -lehden arvostelun mukaan ”Mindhunter kertoo enemmän ihmisten pään sisään menemisestä kuin päiden irti leikkaamisesta”. Ja hyvä niin.
David Fincher on onnistunut tekemään Mindhunterista yhden purevimmista ja realistisimmista sarjamurhaajailmiön kuvauksista lähestulkoon ilman yhtäkään veritippaa.
HISTORIAN TUOMIO: 5/6 TÄHTEÄ