Darwinin muistikirjat ovat olleet kadoksissa yli 20 vuotta

Cambridgen yliopiston kirjasto Britanniassa on menettänyt kokoelmistaan kaksi korvaamatonta esinettä: evoluutioteorian kehittäjän Charles Darwinin muistikirjat.

Toisessa kirjoista on Darwinin kuuluisa luonnos ”elämän puu”, joka havainnollistaa hänen ajatustaan siitä, että kaikki maailman eliölajit polveutuvat yhdestä kantamuodosta.

Darwinin ensimmäinen luonnos ”elämän puusta” kuvaa lajien kehitystä ajan mittaan: Puun kasvaessa ja ajan kuluessa jotkin lajit kuolevat sukupuuttoon ja niiden oksat lakkaavat kasvamasta, kun taas muiden sivuhaarojen kasvu jatkuu.

© Mario Tama/Getty Images

Kirjasto vetoaa entisiin työntekijöihin

Kirjasto tunnusti tiedotteessaan, että muistikirjat ovat olleet kadoksissa jo 20 vuotta.

Ne oli viety loppuvuodesta 2000 huippuvarmasta säilöstä kuvattaviksi väliaikaiseen studioon, minkä jälkeen ne katosivat.

Kirjaston henkilökunta uskoi vuosikausia, että kirjat oli vahingossa palautettu väärään paikkaan jonnekin kirjaston valtaviin kokoelmiin, mutta lukuisista etsinnöistä huolimatta niitä ei ole löytynyt.

Charles Darwin (1809–1882) kirjasi ajatuksiaan kadonneisiin muistikirjoihin. Sitten hän pohti teorioitaan 20 vuotta, kunnes hän vuonna 1859 julkaisi kuuluisan teoksensa Lajien synty.

© The Print Collector/Print Collector/Getty Images

Kirjaston johtaja tohtori Jessica Gardner uskoo nyt, että kirjat ovat päätyneet vääriin käsiin:

”Muistikirjat on mitä todennäköisimmin varastettu. Vetoan kaikkiin – entisistä työtekijöistämme vanhojen kirjojen myyjiin – että ottaisitte yhteyttä meihin, jos teillä on vähänkin tietoa kirjojen kohtalosta.”