Ritzau Scanpix/Salvatore Laporta

Da Vinci -kopio varastettiin koronasulun aikana

Suljetut museot voivat ilmeisesti olla otollisia kohteita taidevarkaille. Italialaisessa museossa ei ainakaan huomattu viikkokausiin, että sen Leonardo da Vinci -jäljennös oli kadonnut.

Ajattelikohan italialainen taidevaras, että jos aito Leonardo da Vincin maalaus Salvator Mundi on noin kolmensadan miljoonan euron arvoinen, taidokkaasti tehdystä jäljennöksestäkin saisi varmasti hyvät rahat?

Varkaan ei tarvinnut suinkaan itse alkaa väsätä väärennöstä, sillä Leonardon oppilas oli jo vuonna 1510 tehnyt hienon jäljennöksen mestarin työstä.

Leonardo da Vinci maalasi noin vuonna 1500 taulun nimeltä Salvator Mundi (Maailman vapahtaja). Se on yksi vain noin 20 tunnetusta da Vincin maalauksesta.

© Public domain

Da Vincin maalaus on ehkä Saudi-Arabiassa

Jäljennös päätyi Napoliin Museodoma San Domenico Maggiore -museon kokoelmiin.

Museon ollessa suljettuna koronapandemian vuoksi Salvator Mundi -jäljennös varastettiin. Museossa ei kuitenkaan huomattu taulun hävinneen.

Varkaus havaittiin vasta poliisin löydettyä sen kotietsinnässä 36-vuotiaan varkaan kotoa, ja se palautettiin museoon.

Alkuperäisen teoksen uskotaan olevan Lähi-idässä, sillä se myytiin huutokaupassa oletettavasti Saudi-Arabian kruununprinssille Bin Salmanille vuonna 2017 yli kolmellasadalla miljoonalla eurolla.