Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Babylon Berlin vähättelee tutkijaneron roolia

Tutustu tosielämän Gereon Rathiin: 130-kiloinen jätti aiheutti 1920-luvulla Saksan murhaajille unettomia öitä.

Ernst Gennat oli 1920-luvun Berliinin tehokkain ja tunnetuin rikospoliisi. Volker Kutscherin romaaneihin pohjautuvassa televisiosarjassa Babylon Berlin pääroolin varastaa kuitenkin kuvitteellinen hahmo Gereon Rath.

Gennat ei esiinny sarjan ensimmäisellä kaudella, joka sijoittuu vuoteen 1929, ja häntä nähdään vain harvoin seuraavillakaan, mutta hänet kuvataan sarjassa varsin todenmukaisesti.

Gennat tv-sarjassa: Berliinin rikospoliisin ”Buddha”, kuten kollegat häntä kutsuivat, mullisti todisteiden käsittelyn rikospaikalla.

© Frédéric Batier/X Filme Creative Pool Entertainment GmbH/ARD Degeto Film GmbH/Beta Film GmbH/Sky Deutschland

Näyttelijä Udo Samel omaa Gennatin tavoin muhkean olemuksen – ja hän nauttii esittämänsä hahmon tavoin itsekin usein sikareista ja leivoksista.

Kolmas kausi kuvaa hyvin Gennatin intoa kokeilla uusia menetelmiä, kun Gereon Rath löytää päällikön toimistosta artikkelin niin kutsutusta ”kriminaalitelepatiasta”.

”Tällä alueella meillä ei valitettavasti ole parhaita asiantuntijoita”, Gennat toteaa sarjassa.

Itävallassa kokeiltiin etulinjassa 1920-luvulla parapsykologisia menetelmiä, mutta eivät ne tuntemattomia olleet Berliinissäkään. Gennat kutsui ajoittain selvänäkijöitä ja hypnotisoijia auttamaan erityisen vaikeissa murhatutkimuksissa.

Tosielämän Gennat (vas.) poliisiaseman taulun edessä. Hän piti paljon lehdistötilaisuuksia saadakseen uusia vihjeitä tai ylpeilläkseen jälleen uuden tapauksen selvittämisellä.

© ullstein bild Dtl./Getty Images

Berliinin suuri murhatutkija hyödynsi innolla uusia keinoja, kuten röntgenkuvia ja ammusten liikkeitä tutkivaa ballistiikkaa.

Babylon Berlinin neljäs kausi on tänä vuonna nähtävissä Viaplayssa ja HBO Maxilla.