Digital Spy

Arvio: Gangsterisarja viittaa kintaalla tositapahtumille

Peaky Blinders -sarja kuvaa todellisen rikollisjoukkion elämää Birminghamissa, mutta sarjan edetessä tositapahtumat jäävät yhä enemmän taka-alalle.

Kun katsojat tapaavat ensi kertaa Thomas Shelbyn (Cillian Murphy) Steven Knightin ideoimassa draamasarjassa Peaky Blinders, hän ratsastaa Birminghamin slummikorttelin läpi. Eletään vuotta 1919, ja Thomas Shelby on juuri palannut kotikaupunkiinsa palveltuaan sotilaana ensimmäisessä maailmansodassa.

Alkukohtauksen symboliikka on yhtä sankkaa kuin Birminghamin yllä leijuva savusumu: kaupunkiin on saapunut uusi sheriffi. Se ei enteile hyvää laille ja järjestykselle, jota virkavalta yrittää turhaan valvoa suurkaupungin slummeissa.

Thomas Shelby johtaa Peaky Blindersia eli Shelbyn perheen ympärille kasvanutta rikolliskoplaa, joka varastaa, taistelee ja murhaa itsensä alamaailman huipulle. Peaky Blindersin jäsenet käyttävät sixpence-lippalakkeja, joiden lippaan on piilotettu partateriä, ja he valtaavat Birminghamin alamaailman tyylillä.

Katso Peaky Blindersin ensimmäisen kauden traileri

Jengit hallitsivat slummeja

Peaky Blindersin innoituksena ovat tarinat, joita sarja luoja Steven Knight kuuli lapsuudessaan vanhemmiltaan. Kingin vanhemmat olivat varttuneet Birminghamissa 1920-luvulla, ja hänen äitinsä oli vain 9-vuotiaana työskennellyt laittomalle vedonvälittäjälle, joka palkkasi lapsia kirjaamaan veikkauksia, koska heitä ei voinut pidättää.

Kingin isän setä puolestaan kuului Peaky Blinders -koplaan, joka terrorisoi Birminghamia 1900-luvun alussa – kuten sarjassakin. Steven Knight ottaa sarjassa kuitenkin suuria taiteellisia vapauksia.

1920-luvulla Birminghamissa oli useita kilpailevia rikolliskoplia, joita kaikkia kutsuttiin yhteisesti nimellä ”Peaky Blinders”, mutta tuolloin jengien valta-asema oli jo merkittävästi heikentynyt.

Kopla piilotti aseita vaatteisiin

© BBC

Tv-sarja: Lippalakki kätki vaarallisen aseen

Sarjassa Peaky Blindersin jäsenet pukeutuvat aina tyylikkäästi. He kätkevät partateriä sixpence-lippalakkinsa lippaan ja käyttävät lakkia aseena.

© Daily Mail

Todellisuus: Partaterät lakissa ovat fiktiota

Peaky Blindersin jäsenet pukeutuivat tyylikkäästi, ja he käyttivät myös sixpence-lakkeja. Partaterien valmistus alkoi kuitenkin vasta vuonna 1904, joten tosielämän Peaky Blinders -jengiläiset eivät ole voineet käyttää niitä.

Tosielämän Peaky Blindersin kulta-aika oli jo 1890-luvun lopulla, jolloin koplat harjoittivat monenlaista rikollisuutta salakuljetuksesta ja ryöstöistä kidnappauksiin ja murhiin. Koplat syntyivät Birminghamissa 1800-luvun lopulla valinneesta valtavasta köyhyydestä.

Erityisesti nuorille miehille ainoa keino nousta köyhyydestä oli usein väkivalta ja varkaudet ja liittyminen jengeihin, joita kutsuttiin yhteisesti nimellä ”Peaky Blinders”.

Tv-sarjan kuvaus Peaky Blindersista yhtenä ainoana koplana on siis silkkaa sepitettä. Sama koskee myös tv-sarjan päähenkilöitä. Sarjassa kuvattua Shelbyn perhettä ei ole koskaan ollut olemassa, ja myös koplan vaikutusvaltaa aluksi Birminghamissa ja myöhemmin suuressa osassa Englantia on vahvasti liioiteltu.

Ensimmäinen maailmansota jätti syvät arvet

© Netflix

Tv-sarja: Koplan jäsenet potevat PTSD:ää

Ensimmäisessä maailmansodassa koetut kauhut piinaavat lähes kaikkia tv-sarjan keskeisiä hahmoja. Esimerkiksi Tommy on tunne-elämältään turta, kärsii toistuvista painajaisista ja harkitsee jopa itsemurhaa.

© Imageselect

Todellisuus: Koko sukupolvi oli traumatisoitunut

Monet brittimiehet ajautuivat rikollisjoukkioihin palattuaan kotiin ensimmäisestä maailmansodasta. Peaky Blinders -jengiläinen Harry Fowler oli traumatisoitunut sodassa niin pahoin, ettei hän puhunut kuukausiin palattuaan kotiin.

Viides kausi hylkää tositapahtumat

Vaikka kronologia hiukan ontuu ja henkilöhahmot ovat kuvitteellisia, sarjan ensimmäinen kausi tarjoaa ehkä hieman liioitellun mutta silti melko realistisen kuvauksen Birminghamin rikollisesta alamaailmasta. Myös monet kilpailevien koplien johtajat perustuvat todellisiin henkilöihin.

Myöhemmillä kausilla, joiden tapahtumat ulottuvat 1930-luvulle asti, Shelbyn perheen vaikutusvalta kasvaa niin suureksi, että he ovat tekemisissä todellisten historiallisten henkilöiden, kuten itsensä Winston Churchillin ja ammattiliittopamppu Jessie Edenin kanssa.

”Shelbyn perhe on osa 1920- ja 1930-lukujen Britannian ja Euroopan poliittista kudelmaa”, Steven Knight on todennut. Vaikka sarjassa esiintyy historiallisia henkilöitä ja tapahtumia, ne on aina mukautettu sarjan todellisuuteen eikä niillä ei useinkaan ole mitään tekemistä tositapahtumien kanssa.

Esimerkiksi viidennellä kaudella Thomas Shelbystä on tullut Britannian parlamentin jäsen, ja kuitenkin samaan aikaan hänen rikosimperiuminsa kasvaa kasvamistaan.

Kausi ajoittuu brittiläisen fasismin nousun aikaan 1930-luvulle, ja sen juoni keskittyy pitkälti Thomas Shelbyn pyrkimyksiin eliminoida Britannian ensimmäisen fasistipuolueen johtaja Oswald Mosley. Historioitsijoilla ei kuitenkaan ole tietoa todellisista yrityksistä salamurhata Mosley.

Tosielämän gangsterisota päättyi toisin

© BBC

Tv-sarja: Shelbyn perhe nousee hallitsemaan Birminghamia

Peaky Blinders kukistaa kaikki muut koplat Birminghamissa ja sen lähiseuduilla. Ensimmäisen suuren voiton Peaky Blinders ottaa kilpailevasta Birmingham Boys -koplasta, jota johtaa gangsteri Billy Kimber.

© Birmingham Mail

Todellisuus: Kilpailevat koplat murskasivat Peaky Blindersin

Birmingham Boys kukisti Peaky Blindersin 1910-luvulla. Kun Billy Kimberin valta alkoi ulottua Lontooseen asti, Peaky Blinders katosi vähitellen kokonaan Birminghamin slummeista.

Peaky Blinders on kuin gangsteriversio Forrest Gumpista. Aivan kuten Tom Hanksin yksinkertainen Forrest Gump Yhdysvalloissa, Peaky Blindersin Thomas Shelby on mukana monissa historiallisissa tapahtumissa 1920- ja 1930-lukujen Britanniassa.

Sarja on erittäin viihdyttävä, tyylikkäästi kerrottu ja loistavasti näytelty, mutta historiallisena kuvauksena pahamaineisesta rikolliskoplasta Peaky Blinders on suunnilleen yhtä uskottava kuin Kummisetä-elokuva.

HISTORIAN TUOMIO: 2/6 TÄHTEÄ