Kautta historian valtiot ja vallanpitäjät ovat eristäneet kovapintaisia rikollisia ja poliittisia vastustajia saarille, joilla on omat etunsa vankiloina.
Luonnolliset esteet, kuten saaren eristynyt sijainti, voimakkaat virtaukset ja haita kuhiseva meri, ovat tehneet pakenemisesta vaikeaa tai mahdotonta, ja kaukaisilla saarilla yhteiskunnan viholliset ovat olleet poissa silmistä ja kenenkään kuulemattomissa. Ankara pakkotyö, surkea ruoka, taudit ja rangaistukset ovat tehneet oloista kurjat, jo kuolema on ollut monelle vangille vapautus.
Esittelemme 7 historian pahamaineisimpiin kuuluvaa vankilasaarta.

Linnake rakennettiin alun perin suojaamaan Marseillea merihyökkäyksiltä.
1. Château d’If: Vangit maksoivat etuuksista
Ranskalainen kirjailija Alexandre Dumas ikuisti Marseillen edustalla sijaitsevan Château d’Ifin jyrkät kalliot ja sitä ympäröivät voimakkaat virtaukset seikkailuromaaniinsa Monte Criston kreivi.
Vankeja kohdeltiin Château d’Ifissä hyvin eri tavoin. Köyhät vangit joutuivat virumaan pimeissä ja kosteissa tyrmissä, kun taas rikkaat asukkaat saivat – luonnollisestikin maksua vastaan – asua selleissä, joissa oli ikkuna, käymälä ja jopa tulisija.
Vangit päätyivät Château d’Ifiin hyvinkin omituisista syistä: eräs mies tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen, koska hän ei riisunut hattuaan Ludvig XIV:n edessä.
Vuosina 1562–1598 raivonneiden uskonsotien aikaan ainakin 3 500 ranskalaista protestanttia vietiin Château d’Ifiin. Vankilasaari suljettiin 1800-luvun lopulla.
2. Robben Island: Nelson Mandelan pitkäaikainen ”koti”
Kapkaupungin edustalla sijaitseva Robben Island toimi vankilana 1600-luvun lopulta lähtien. Saarella asui vankien isäksi myös mielenvikaisia ja spitaalisia.
Apartheidin aikakausi oli vankilasaaren kulta-aikaa: saari oli täynnä valkoisen hallinnon vastustajia, jotka joutuivat tekemään raskasta pakkotyötä saaren kalkkikivilouhoksessa. Kaikki Robben Islandin vangit olivat mustaihoisia ja vanginvartijat valkoihoisia.
Vankeja pahoinpideltiin usein, ja sääntöjen ollessa ankarimmillaan he saivat vastaanottaa postia vain kaksi kertaa vuodessa. Robben Islandin vankila suljettiin apartheidin päätyttyä vuonna 1991. Saaren tunnetuin vanki on Nelson Mandela.

Vankeja odottivat Pirunsaarella karmeat olot.
3. Pirunsaari: Tuhannet vangit kuolivat Pirunsaarella
Ranskan Guyanan edustalla sijaitseva Pirunsaari otettiin käyttöön vuonna 1852, ja siitä tuli nopeasti yksi maailman pahamaineisimmista vankiloista.
Yli puolet saaren 80 000 vangista kuoli malariaan, lavantautiin, punatautiin ja muihin tauteihin.
Pirunsaari tunnetaan ranskalaisen Henri Charrièren omaelämäkerrallisesta romaanista Vanki nimeltä Papillon sekä Papillon-elokuvasta. Vankila suljettiin vuonna 1952.
4. St. Helena: Maailman syrjäisin vankilasaari
St. Helenan saari sijaitsee 2 000 kilometrin päässä lähimmästä mantereesta. Siksi se oli ihanteellinen paikka säilöä Napoleon Bonaparte tappiollisen Waterloon taistelun jälkeen.
Napoleon oli vuonna 1815 paennut Välimerellä sijaitsevalta Elbalta, ja niinpä britit veivät hänet tällä kertaa varmaan talteen keskellä Atlanttia olevalle St. Helenalle.
Entistä keisaria vartioi 820 sotilasta, ja brittilaivaston alukset kiersivät saarta alati.
5. Alcatraz: Virtausten vangit
San Franciscon edustalla sijaitseva Alcatraz on kenties maailman kuuluisin vankilasaari. Alcatrazin 29 toimintavuoden aikana saarelta yritti paeta 14 vankia, mutta virallisten tietojen mukaan he kaikki epäonnistuivat.
Kolme vankia on yhä kateissa, mutta heidän uskotaan hukkuneen saarta ympäröiviin virtauksiin.
Alcatrazin tunnetuin vanki oli mafiapomo Al Capone, joka kärsi tuomiotaan Alcatrazissa vuosina 1934–39. Pisimpään, peräti 26 vuotta, Alcatrazissa virui pankkiryöstäjä Alvin ”Creepy” Karpis.
6. Koh Tarutao: Vangit ja vartijat liittoutuivat
Thaimaa perusti 1930-luvulla vankilan syrjäiselle Koh Tarutaon saarelle.
Kun ruoka- ja lääkekuljetukset saarelle toisen maailmansodan aikana katkesivat, vangit ja vartijat lyöttäytyivät yhteen ja ryhtyivät harjoittamaan henkensä pitimiksi merirosvousta.
He ryöstivät kauppalaivoja, tappoivat niiden miehistön ja myivät saaliin pimeillä markkinoilla. Sodan jälkeen brittijoukot kukistivat merirosvot, ja vankila suljettiin lopullisesti vuonna 1949.

Côn so’nin poliittisia vankeja kidutettiin raa’asti.
7. Côn so’n: Epäinhimillistä kohtelua
Ranskalaiset siirtomaaisännät perustivat Côn so’nin saarelle vankilan vuonna 1861, ja vuonna 1954 Etelä-Vietnamin hallitus otti saaren hallintaansa.
Kun ryhmä yhdysvaltalaisia kongressiedustajia vieraili saarella Vietnamin sodan aikaan vuonna 1970, he näkivät siellä lukemattomia raa’asti pahoinpideltyjä vankeja.
Life Magazinen vankilasta julkaisemat kuvat vahvistivat sodanvastaista mielialaa Yhdysvalloissa. Vankila suljettiin vuonna 1975.