5 kirjaa, jotka inspiroivat murhaan

Romaanit ovat kautta aikojen antaneet ihmisille ideoita väkivaltaisiin rikoksiin – jopa murhiin. Tässä viisi esimerkkiä pahimmasta päästä.

© Shutterstock & Wikipedia

Raivo (Rage), Stephen King, 1977

JUONI: Charlie Decker oli erotettu koulusta hänen käytyään kemianopettajansa päälle. Hän ampuu raivoissaan matematiikanopettajansa ja ottaa luokkansa panttivangiksi. Hän kuitenkin saa luokkatovereidensa myötätunnon puolelleen. Poliisi rynnäköi luokkaan ja Decker pidätetään, mutta oikeus julistaa hänet tekohetkellä syyntakeettomaksi ja hän välttyy siten vankilalta.

TODELLINEN RIKOS: Kirjan julkaisun jälkeen Yhdysvalloissa sattui useita kouluampumisia. Kun 14-vuotias Michael Carneal ampui ja tappoi useita koulutovereitaan Heath High Schoolissa Kentuckyssä vuonna 1997, kirjailija Stephen King päätti, että kirjasta ei saisi ottaa enempää painoksia.

Stephen King kirjoitti Raivon vuonna 1977.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Neitoperho (The Collector), John Fowles, 1963

JUONI: Frederick Clegg on töissä kaupungin virastossa. Hänellä on Aspergerin syndrooma, ja hän harrastaa perhosten keräilyä. Kun hän voittaa rahaa ja pystyy jättämään työnsä ja elämään sellaista elämää kuin haluaa, hän päättää liittää unelmiensa naisen Mirandan osaksi kokoelmaansa. Hän sieppaa Mirandan ja pitää tätä vankinaan, kunnes tämä sairastuu ja kuolee.

TODELLINEN RIKOS: 1980-luvulla Leonard Lake ja Charles Ng kiduttivat ja murhasivat ainakin 11 naista. He kutsuivat toimiaan operaatio Mirandaksi, ja Charles Ng kertoi jälkeenpäin, että he olivat ryhtyneet hirmutekoihinsa luettuaan John Fowlesin romaanin.

Sieppari ruispellossa (The Catcher in the Rye), J. D. Salinger, 1951

JUONI: 17-vuotias Holden Caulfield on niin sanotusta hyvästä perheestä, mutta hän ei viihdy koulussa. Hänen on vaikea vastata vanhempiensa odotuksiin, ja hän pitää aikuisia epärehellisinä teeskentelijöinä. Kun hänet jälleen kerran erotetaan arvostetusta sisäoppilaitoksesta, hän lähtee kotiinsa New Yorkiin, jossa hän saa hermoromahduksen ja joutuu mielisairaalaan.

TODELLINEN RIKOS: Marc David Chapman ampui muusikko John Lennonin 8. joulukuuta 1980. Hänellä oli mukanaan kirja Sieppari ruispellossa, kun hänet pidätettiin. Myöhemmin hän kertoi samastuneensa voimakkaasti romaanin mieleltään häilyvään päähenkilöön.

Totuus Hallavan hevosen majatalosta (The Pale Horse), Agatha Christie, 1961

JUONI: Murhavälineenä on tallium, myrkyllinen raskasmetalli, joka voi aiheuttaa muun muassa hallusinaatioita ja tunnottomuutta ja on tiettyinä annoksina tappavaa. Kirjassa talliumilla tappavat palkkamurhaajat uskottelevat, että he pystyvät aiheuttamaan kuoleman yliluonnollisilla kyvyillään. Tallium löydettiin vuonna 1861, mutta vasta Christien rikosromaani sata vuotta myöhemmin teki siitä yleisesti tunnetun.

TODELLINEN RIKOS**:** ”Onko Christie luonut kirjaimellisesti hirviön?” kauhisteli Daily Mail -lehti vuonna 1972. Tuolloin 25-vuotias Graham Young tuomittiin kolmesta talliummurhasta ja vielä useammasta ystäviensä ja perheenjäseniensä murhayrityksestä, ja juttu toi kovasti mieleen kirjan Totuus Hallavan hevosen majatalosta.

Agatha Christie kirjoitti ”Hallavan hevosen majatalon” vuonna 1961.

© Wikipedia, Collin's Crime Club, Dell Books/Randomhouse & Veryfinebooks.com

Kellopeliappelsiini (A Clockwork Orange), Anthony Burgess, 1962

JUONI: Tarkemmin määrittelemättömässä tulevaisuudessa Alex ja hänen ystävänsä huvittelevat iltaisin pahoinpitelemällä ihmisiä. Eräänä päivänä he menevät liian pitkälle, ja yksi Alexin uhreista kuolee. Alex päätyy vankilaan, ja päästäkseen sieltä pois hänen pitää oppia vihaamaan väkivaltaa. Puolustuskyvyttömänä hänestä tulee aiempien uhriensa uhri.

TODELLINEN RIKOS: Romaanin yksityiskohtaiset väkivaltakohtaukset järkyttivät monia, ja silmitöntä väkivaltaa nähtiin myös kirjan filmatisoinnissa vuonna 1971. Myöhemmin Kellopeliappelsiiniin yhdistettiin niin monia väkivallantekoja, myös murha, että elokuva kiellettiin Britanniassa.