5 historian myrkkykuolemaa

Sokrates nautti myrkkykatkojuomaa, Tšaikovski arsenikkia ja Himmler syanidikapselin. Moni myrkky on täydellinen tappaja – siisti ja varma.

© Shutterstock & Wikipedia

1. Myrkkykatko

Tunnetuin myrkkykatkon uhri lienee filosofi Sokrates, joka vuonna 399 eaa. tuomittiin kuolemaan. Tuomio määrättiin toimeenpantavaksi niin, että Sokrates joisi myrkkykatkomaljan.

Myrkytyskuolemaa pidettiin kivuttomana ja arvokkaana ja siten yläluokalle sopivana. Kerrotaan, että erään ihailijan voivotellessa Sokrateen teloituksen epäoikeudenmukaisuutta Sokrates vastasi kysymällä, olisiko oikeudenmukainen teloitus parempi.

Sokrates kuoli kuvausten mukaan tuskattomasti ystäviensä seurassa.

 • Edut: Helposti saatava luonnosta.
 • Oireet: Voimattomuus, jota seuraavat kouristukset. Halvausoireita ja hengityksen lamaantumista, joka voi johtaa kuolemaan.
 • Vastamyrkky: Ei tunneta.
© Polfoto/Corbis & Polfoto/Ullstein Bild

2. Arsenikki

Arsenikki on ollut murhaajien suosiossa, koska se on helppo syöttää uhrille juomassa tai ruuassa.

Pjotr Tšaikovskin väitetään tappaneen sillä itsensä vuonna 1893 homoseksuaalisuusepäilyjen vuoksi.

 • Edut: Aiemmin arsenikkia sai helposti, sillä sitä käytettiin muun muassa rotanmyrkkynä.
 • Oireet: Muistuttavat ruokamyrkytystä: mm. voimakasta oksentelua ja ripulia. Arsenikki estää kehon kudosten entsyymitoimintoja ja aiheuttaa elinvaurioita, kouristuksia ja lopulta kuoleman.
 • Vastamyrkky: Dimerkaproli-niminen aine, jota käytetään myös muun muassa elohopeamyrkytyksen hoitoon.

3. Belladonna

Keisari Nero nousi valtaan vuonna 54 äitinsä Agrippinan myrkytettyä miehensä, Neron isäpuolen keisari Claudiuksen.

Neron uskotaan yrittäneen murhata äitinsä belladonnalla kolmesti.

Lisäksi keisari Neron ja hänen äitinsä väitetään tilanneen useita murhia myrkyttämiseen erikoistuneelta Locusta-nimiseltä naiselta.

 • Edut: Atropiini-nimistä myrkkyä sisältäviä belladonnan eli myrkkykoison marjoja on helppo saada käsiinsä – ei tosin Suomessa. Belladonna on kuitenkin yleinen kasvi Keski- ja Etelä-Euroopassa.
 • Oireet: Hallusinaatiot, pupillien laajeneminen, ihon punoitus, kuumotus, oksentelu, sydämentykytys, vapina, verenpaineen nousu ja kouristukset.
 • Vastamyrkky: Löydettiin 1935.

4. Syanidi

Heinrich Himmler oli SS:n ja Gestapon johtaja ja siten päävastuussa muun muassa juutalaisten ja muiden kansanryhmien joukkomurhista tuhoamisleireillä.

Murhavälineenä käytettiin muun muassa Zyklon B:tä, syanidia sisältävää kaasua. Natsijohtajat suosivat syanidia myös oman henkensä riistämisessä.

Kun oli selvää, että Saksa häviää sodan, Himmler yritti paeta santarmiksi pukeutuneena. Hän joutui kuitenkin brittiyksikön vangiksi Bremenissä 22. toukokuuta 1945.

Sotilaslääkärin tutkiessa häntä Himmler puraisi suuhunsa piilottamaansa myrkkyampullia ja kuoli.

 • Edut: Vaikuttaa välittömästi.
 • Oireet: Kouristukset, hengityksen lamaantuminen, tajuttomuus.
 • Vastamyrkky: On olemassa, mutta sitä pitää antaa uhrille heti, kun myrkytys on tapahtunut.
© Polfoto/Ullstein Bild

5. Kavalakärpässieni

Vuonna 1534 paavi Klemens VII nautti kavalakärpässientä sisältävän aterian. Jo yhden sienen myrkky riittää tappamaan aikuisen ihmisen, ja paavi kuoli ilmeisen nopeasti.

Myrkyttäjää ei koskaan löydetty. Ulkonäöltään joitakin hyviä ruokasieniä, kuten herkkusientä, muistuttava kavalakärpässieni on maailman tappavimpia sieniä.

Arviolta 90 prosenttia maailman kuolemaan johtaneista sienimyrkytyksistä on kavalakärpässienen aiheuttamia.

 • Edut: Helppo kätkeä ruuan joukkoon. Kuumentaminen ja käsittely eivät vähennä myrkyn tehoa.
 • Oireet: Alkavat 10–16 tuntia myrkyn nauttimisesta. Ensioireet, ripuli, oksentelu ja vatsakipu, saattavat tuntua vähitellen lieventyvän, mutta myrkky aiheuttaa vakavia maksa- ja munuaisvaurioita.
 • Vastamyrkky: Ei tunneta.