Wikimedia og Shutterstock

5 historiallista vinkkiä: Näin pysäytät murtovarkaan

Ensimmäinen sähköinen murtohälytin keksittiin vuonna 1853, mutta ennen teollista vallankumousta murtovarkaiden kiikkiin saamiseksi piti käyttää hieman enemmän mielikuvitusta.

Numero 1: Kirouksia ja myrkkyansoja

Faraoiden hautoja muinaisessa Egyptissä ryöstelevät panivat peliin elämänsä sekä tässä maailmassa että tuonpuoleisessa.

Monissa hautakammioissa oli kaiverruksia, joissa kirottiin varkaat ikuisiin kärsimyksiin kuoleman jälkeen. Joskus haudanryöstäjät joutuivat myös varomaan piilokuoppia ja myrkyllä silattuja seiniä.

Esteillä ei kuitenkaan usein ollut toivottua vaikutusta.

Hautoja ryöstettiin (ja ryöstetään edelleen) jatkuvasti. Haudanryöstöstä tuomittujen tunnustuksista voi vieläpä lukea, miten vartijoita lahjottiin niiden samaisten hautojen kullalla, joita heidät oli palkattu vartioimaan.

Saat huippumodernin valvontakameran + 2 numeroa HISTORIA-lehteä hintaan 14,90

Numero 2: Kaksoismuureja ja murha-aukkoja

Järeitä kaksoismuureja, valtavia ristikkoportteja ja aseistettuja torneja. Harva rakennus historiassa on kirkunut ”Pysykää poissa” äänekkäämmin ja selvemmin kuin keskiajan linnat.

Jos hyökkääjä jollakin ilveellä kuitenkin onnistui pääsemään pääportista sisään, edessä oli lukuisia uusia vaaroja.

Matka jatkui usein mutkittelevaa käytävää, jonka katossa oli reikiä – meurtrières eli ”murha-aukkoja”.

Niistä linnan puolustajat saattoivat vaikkapa ampua tunkeilijoita nuolilla tai pudottaa heidän päälleen kiviä, kiehuvaa vettä tai kuumaa tervaa tai öljyä.

”Murha-aukkoja” Bodiamin linnassa Englannissa.

© Wikimedia

Numero 3: Hanhet!

Vuonna 390 eaa. gallialaiset valloittajat olivat matkalla pyhään temppeliin Rooman Capitoliumkukkulalla. Vahtikoirat rauhoitettiin lihakimpaleilla, mutta vihollista oli vastassa arvaamaton hälytin: hanhilauma temppelin lähellä.

Hanhet puolustavat reviiriään vimmaisesti ja varoittavat kutsumattomista vieraista metelillä, joka saa raivokkaimmankin vahtikoiran kuulostamaan räksyttävältä sylikoiralta.

Kun gallialaiset tunkeutuivat hanhien omakseen katsomalleen alueelle, linnut aloittivat sellaisen metakan, että roomalaiset vartijat havahtuivat ja saivat torjuttua hyökkäyksen. Siitä lähtien Rooman yläluokka käytti hanhia talojensa vartioimiseen.

Uudemmalla ajalla äänekkäät linnut ovat saaneet vartioida muun muassa Yhdysvaltojen sotilastukikohtia Länsi-Saksassa kylmän sodan aikaan 1980-luvulla.

Hanhia on käytetty vartiojoukkoina nykyaikanakin, esimerkiksi viskitislaamossa Skotlannissa.

© Shutterstock

Hanki hiljainen valvontakamera metelöivien hanhien sijaan – 2 numeroa HISTORIA-lehteä ja valvontakamera huippuedullisesti hintaan 14,90

Numero 4: Natisevat lattialaudat

Useimpia ihmisiä natisevat lattialaudat ärsyttävät ja natinasta halutaan hankkiutua eroon. Mutta toisin oli 1700-luvun Japanin vauraan yläluokan laita.

Heille natisevat laudat saattoivat olla elämän ja kuoleman kysymys.

Lattialaudat jätettiin tahallaan vähän irralleen niin, että niiden ääni paljasti hiippailevan varkaan tai salamurhaajan. ”Laulavaa” keksintöä kutsuttiinkin nimellä ”satakielilattia”.

Yksi kuuluisimmista sijaitsee Kiotossa Nijōn linnassa. Siellä vartijat tekivät kierroksensa aina täsmälleen samaa reittiä niin, että lattia natisi joka kerta samalla tavalla.

Jos natina poikkesi normaalista, se oli merkki kutsumattomista vieraista.

Numero 5: Pelottava penisjumala

Muinaisessa Roomassa harva pelote sai roistot ottamaan jalat alleen niin vikkelästi kuin fallinen Priapus-jumala. Se oli hahmo, jolla oli valtava erektiossa oleva penis, ja se koristi usein puusta veistettynä roomalaisia puutarhoja.

Roomalaisten uskomuksen mukaan Priapus rankaisi kaikkia yksityisalueelle luvatta tunkeutuvia – joko tekemällä heidät impotenteiksi tai raiskaamalla heidät.

Raiskauksen uhka ei aina tehonnut toivotulla tavalla, vaan tarinoiden mukaan se jopa houkutteli joitakuita tunkeutumaan vieraisiin puutarhoihin.

Monilla roomalaisilla oli puutarhassaan pelotteena Priapus-jumalan patsas.

© Wikimedia

Onneksi nykyään on helpompaa...

Natisevien lattioiden, murha-aukkojen ja fallosjumalan tilalle on onneksi tullut vaihtoehtoja.

Tarjoamme nyt fiksua valvontakameraa, jonka ansiosta voit kaikessa rauhassa syventyä vaikkapa historiallisiin anekdootteihin.

Saat 2 numeroa HISTORIA-lehteä ja valvontakameran HUIPPUEDULLISESTI hintaan 14,90 euroa