Zombikammo ajoi keskiajan englantilaiset runtelemaan ruumiita

Keskiaikaiset luulöydöt osoittavat, että englantilaiset runtelivat ruumiita väkivaltaisesti estääkseen niitä nousemasta haudasta.

© British Library

Keskiaikaisen Wharram Percyn kylän kaivauksissa löytyi ihmisluita, joissa oli omituisia jälkiä.

Ilmakuva keskiaikaisen Wharram Percyn alueelta.

© Historic England

Luita on nyt tutkittu tarkemmin, ja The Historic England -viraston ja Southamptonin yliopiston tutkijoiden mukaan jäljet kertovat keskiaikaisesta zombikammosta.

Ruumiita piestiin ja poltettiin

Wharram Percyn keskiaikaiset asukkaat turmelivat ruumiita moninaisin tavoin estääkseen niitä nousemasta haudastaan.

Luurangoista näkyy, että ruumilta on katkaistu pää, niitä on isketty veitsillä ja niitä on poltettu pian henkilön kuoleman jälkeen.

Veitsenjälkiä kylkiluussa.

© Historic England

Historiallisten kertomusten perusteella tiedetään, että keskiajan ihmiset uskoivat ilkeiden ja kostonhimoisten ihmisten voivan palata maan päälle ja nousta ruumiina haudastaan. Tällaisten zombien pelättiin hyökkäävän elävien kimppuun monesti kohtalokkain seurauksin.

Nyt tutkitut 1000–1200-luvulta peräisin olevat luut ovat ensimmäinen konkreettinen todiste keskiajan zombiuskosta.

Tuhoja on tehty tahallaan

Tutkijat ovat analysoineet kaikkiaan 137 luuta, jotka ovat peräisin vähintään kymmeneltä ihmiseltä – ainakin kolmelta naiselta, kahdelta mieheltä, yhdeltä noin 15-vuotiaalta nuorelta ja kahdelta 2–4-vuotiaalta lapselta.

Ihmisen luurankoihin erikoistunut biologi Simon Mays, joka työskentelee The Historic England -virastossa, vakuutti The Independent -lehdelle, että luissa havaittavat vahingot on lukuisten merkkien perusteella selvästi aiheutettu tahallaan.