Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko köydenveto ollut olympialaji?

Olympialaisissa on ollut monia erikoisia lajeja, kuten köydenveto, jonka osallistujat olivat yleensä muiden lajien kilpailijoita.

Getty Images/AOP

Olympialaisissa vedettiin köyttä 1900–1920

Olympiakisoissa kilpailtiin köydenvedossa vuosina 1900–1920. Voitto ratkaistiin paras kolmesta -menetelmällä, ja kilpailijat osallistuivat yleensä myös muihin lajeihin.

Tämä osoittautui ongelmaksi heti vuonna 1900. Ainoat osallistujamaat olivat tuolloin Yhdysvallat ja Ranska, mutta yhdysvaltalaiset vetäytyivät köydenvedosta, kun heille selvisi, että moukarikisa osui samaan aikaan köydenvedon kanssa.

Ruotsin ja Tanskan yhdistelmäjoukkue otti Yhdysvaltojen paikan köydenvedossa ja voitti ranskalaiset. Yhdistelmäjoukkueet olivat sallittuja kolmissa ensimmäisissä olympiakisoissa, ja kyseinen tapaus oli ainoa kerta, kun pohjoismainen yhdistelmäjoukkue voitti mitalin.

Kisa jäi olympiahistoriaan myös siksi, että Ranskan joukkueen Constantin de Zubiera oli ensimmäinen olympialaisiin osallistunut mustaihoinen urheilija.

Britit olivat köydenvedon mestareita, ja he voittivat muun muassa lajin olympiakullan vuonna 1920.

© Bettmann/Getty Images

Vuonna 1908 olympiakomitealle tehtiin ensimmäinen valitus köydenvetojoukkueen jalkineista, kun yhdysvaltalaiset syyttivät brittejä sääntöjen vastaisten piikkikenkien käytöstä.

Muita erikoisia olympialajeja

  • Kyyhkyammunta (1900)

  • Keppimiekkailu (1924)

  • Soolotaitouinti eli synkronoitu yksinuinti (1984)

  • Hevosten pituushyppy (1900)

  • Köysikiipeily (1896)

  • Esteuinti (1900)

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota