Getty Images/AOP

Onko köydenveto ollut olympialaji?

Olympialaisissa on ollut monia erikoisia lajeja, kuten köydenveto, jonka osallistujat olivat yleensä muiden lajien kilpailijoita.

Olympialaisissa vedettiin köyttä 1900–1920

Olympiakisoissa kilpailtiin köydenvedossa vuosina 1900–1920. Voitto ratkaistiin paras kolmesta -menetelmällä, ja kilpailijat osallistuivat yleensä myös muihin lajeihin.

Tämä osoittautui ongelmaksi heti vuonna 1900. Ainoat osallistujamaat olivat tuolloin Yhdysvallat ja Ranska, mutta yhdysvaltalaiset vetäytyivät köydenvedosta, kun heille selvisi, että moukarikisa osui samaan aikaan köydenvedon kanssa.

Ruotsin ja Tanskan yhdistelmäjoukkue otti Yhdysvaltojen paikan köydenvedossa ja voitti ranskalaiset. Yhdistelmäjoukkueet olivat sallittuja kolmissa ensimmäisissä olympiakisoissa, ja kyseinen tapaus oli ainoa kerta, kun pohjoismainen yhdistelmäjoukkue voitti mitalin.

Kisa jäi olympiahistoriaan myös siksi, että Ranskan joukkueen Constantin de Zubiera oli ensimmäinen olympialaisiin osallistunut mustaihoinen urheilija.

Britit olivat köydenvedon mestareita, ja he voittivat muun muassa lajin olympiakullan vuonna 1920.

© Bettmann/Getty Images

Vuonna 1908 olympiakomitealle tehtiin ensimmäinen valitus köydenvetojoukkueen jalkineista, kun yhdysvaltalaiset syyttivät brittejä sääntöjen vastaisten piikkikenkien käytöstä.

Muita erikoisia olympialajeja

Kyyhkyammunta (1900)

Keppimiekkailu (1924)

Soolotaitouinti eli synkronoitu yksinuinti (1984)

Hevosten pituushyppy (1900)

Köysikiipeily (1896)

Esteuinti (1900)