Getty Images
Muhammad Ali nyrkkeilykehässä.

Muhammad Ali: Pahin vastustaja oli Yhdysvallat

Hänellä oli pelottava oikea suora, suuri suu ja vielä suurempi ego. Muhammad Ali kampaili pelottomasti kaikkia vastaan kehässä ja sen ulkopuolella – vaikka se maksoi hänen uransa.

Tiesitkö, että Muhammad Ali aloitti nyrkkeilyn, koska halusi hakata pojan, joka varasti hänen pyöränsä? Tai että hän muutti nimensä päästäkseen eroon orjuuden kahleista? Ja että häneltä evättiin nyrkkeilylupa, koska hän kieltäytyi taistelemasta Vietnamin sodassa?

Tutustu nyt tarkemmin nyrkkeilijään, joka teki vastustajansa hulluiksi lentäen kuin perhonen ja pistäen kuin ampiainen.

Millainen oli Muhammad Alin lapsuus?

Muhammad Ali syntyi 17. tammikuuta 1942 Louisvillessä Kentuckyn osavaltiossa Yhdysvaltain kaakkoisosassa.

Hänen isänsä Cassius Marcellus Clay Sr. oli kylttimaalari, ja tämän vaimo Odessa O'Grady Clay työskenteli kotiapulaisena.

Perheeseen kuului myös kaksi vuotta nuorempi veli Rudolph. Clayt kuuluivat mustaan keskiluokkaan ja omistivat vaatimattoman talon.

Perhe ei kuitenkaan ollut varakas.

"Suurin osa käyttämistämme vaatteista oli peräisin kierrätysliikkeistä. Niin olivat myös käytetyt kenkäni, jotka maksoivat yhden dollarin tai kaksi", Ali kertoi myöhemmin.

Ali auttoi mielellään isäänsä töissä, mutta koulunkäynti oli haastavaa. Hän kamppaili lukemisen ja kirjoittamisen kanssa, ja sellaisia vaikeuksia pidettiin tuolloin merkkinä älykkyyden puutteesta. Sittemmin on selvitetty tieteellisesti, että oppimisvaikeudet johtuvat usein lukihäiriöstä eli dysleksiasta.

"Cassius Clay on orjan nimi. En valinnut sitä enkä halua sitä." Muhammad Ali nimen vaihtamisesta.

Ali valmistui lukiosta vuonna 1960, muttei saanut tutkintotodistusta. Hän sai vain paperin, joka osoitti, että hän oli osallistunut opetukseen.

Miten Muhammad Alista tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari?

Ali vieraili lokakuussa 1954 ystävänsä kanssa ostoskeskuksessa Louisvillen keskustassa. Kotiin lähtiessä Ali huomasi, että hänen arvokkain omaisuutensa – upouusi punavalkoinen polkupyörä – oli varastettu.

Pyörää etsiessään hän päätyi ostoskeskuksen kellariin, jossa sijaitsi Columbia Gym -nyrkkeilysali. Siellä valmentaja Joe E. Martin opasti paikallisia lahjakkuuksia.

Ali kertoi kyynelehtien aikuiselle miehelle, että hän antaisi pyörävarkaalle turpiin, kun löytäisi tämän.

Muhammad Ali nuorena mestarina.

Muhammad Ali ristittiin Cassius Clayksi. Nyrkkeilijä sai nimensä valkoisen poliitikon mukaan, joka taisteli orjuutta vastaan Yhdysvaltojen sisällissodassa.

© Getty Images

Martin vilkaisi Alia, joka painoi tuolloin 40 kiloa, ja valmentaja totesi, että hänen pitäisi varmaan ensin opetella nyrkkeilemään.

Pian tämän jälkeen Ali liittyi nyrkkeilyseuraan, ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien hän esiintyi itsevarmasti, mikä provosoi kokeneita nyrkkeilijöitä.

"Hän kehuskeli aina olevansa paras ja että jonain päivänä hänestä tulisi mestari", Martin sanoi myöhemmin.

Pian kävi kuitenkin selväksi, että Ali oli sekä lahjakas että voitontahtoinen. Vain kuusi viikkoa ensimmäisen harjoituspäivänsä jälkeen Ali kohtasi vanhemman ja kokeneemman vastustajan nimeltä Ronnie O'Keefe – ja voitti.

Muhammad Ali ja valmentaja Joe Martin.

Muhammad Ali ja hänen valmentajansa Joe Martin. Alin mukaan valmentaja opetti häntä "lentämään kuin perhonen ja pistämään kuin ampiainen."

© The Courier-Journal

Voitettuaan useita paikallisia ja kansallisia turnauksia 18-vuotias Ali osallistui vuoden 1960 kesäolympialaisiin Roomassa. Hän toi kotiin kultamitalin raskaassa keskisarjassa. Neljä vuotta myöhemmin Ali oli valmis haastamaan Sonny Listonin – nyrkkeilyn arvostetuimman luokan raskaan sarjan hallitsevan maailmanmestarin.

Ali otti käyttöön uuden tekniikan. Hän pilkkasi vastustajaansa kaikin keinoin:

"Eikö hän olekin ruma? Hän on liian ruma ollakseen maailmanmestari", Ali sanoi 34-vuotiaasta vastustajastaan Sonny Listonista ottelua edeltävässä televisiohaastattelussa.

Katsojien ja urheilutoimittajien yllätykseksi hän voitti Sonny Listonin, ja 22-vuotias maailmanmestari juhli riemukkaasti voittoaan.

"Olen suurin", hän julisti voiton jälkeen televisiokameroiden edessä.

Huomautus aiheutti kohua, eikä ainoastaan Alin korostetun itsevarmuuden vuoksi vaan myös siksi, että perinteisesti mustat urheilijat vaikenivat voiton jälkeen, jotta valkoisia ei loukattaisi – vaikka vastustaja olisi ollut myös musta.

Mikä vaikutus kansalaisoikeusliikkeellä oli Muhammad Aliin?

Muhammad Ali varttui rotuerottelun Yhdysvalloissa. Mustat ja valkoiset asuivat, elivät ja kävivät koulua erillään, ja rotuerottelu oli täysin laillista.

Korkein oikeus oli päättänyt vuonna 1896, että mustat ja valkoiset saivat elää "erillään mutta tasa-arvoisesti".

Alille oli vuonna 1955 täysin selvää, että rasismi kukoisti vielä sata vuotta orjuuden lakkauttamisen jälkeen.

Saman vuoden elokuussa 14-vuotias musta poika Emmett Till oli kutsunut valkoista naispuolista myyjää mississippiläisessä kaupassa sanalla "baby".

Huomautuksella oli traagiset seuraukset. Muutamaa päivää myöhemmin naisen aviomies ja rikostoveri sieppasivat Tillin, jota he kiduttivat ennen murhaamista.

Valkoihoinen valamiehistö vapautti kaksikon syytteistä, ja mustien yhteisössä leimahti viha. Muutamaa kuukautta myöhemmin kansalaisoikeusliike lähti toden teolla liikkeelle.

”Vaikka en tuntenut Emmett Tilliä henkilökohtaisesti, näin hänet jokaisessa tapaamassani pienessä mustassa pojassa ja tytössä. Kun näin hänen kuvansa sanomalehdessä, tajusin, että tarina olisi yhtä hyvin voinut olla minun tai veljeni", Ali sanoi myöhemmin.

Miksi Muhammad Ali kääntyi muslimiksi ja vaihtoi nimensä?

Joulukuussa 1961 Muhammad Ali kiinnitti huomiota sanomalehden pilapiirrokseen.

Pilapiirroksessa valkoinen orjanomistaja ruoski orjaa ja vaati tätä rukoilemaan Jeesusta.

Pilapiirros painettiin muslimien Muhammad Speaks -viikkolehdessä , ja sen viesti oli selvä: kristinusko oli valkoisten sortajien uskonto.

"Se pilapiirros muutti minussa jotain", Ali kirjoitti myöhemmin.

Hän päätti mennä tapaamaan muslimisaarnaajaa.

"Heti kun kuulin tästä, tiesin, että juuri tätä olin etsinyt koko elämäni ajan", hän sanoi myöhemmin.

Muhammad Ali kääntyi islaminuskoon helmikuussa 1964. Se oli syvästi kiistanalainen päätös, joka maksoi hänelle sekä sponsoreita että faneja. Silti hän piti vakaasti kiinni uskostaan, vaikka se oli riskialtista.

Käännyttyään hän muutti myös nimensä. Cassius Claystä tuli Muhammad Ali maaliskuun 6. päivänä 1964.

"Cassius Clay on orjan nimi. En valinnut sitä enkä halua sitä", hän julisti. Orjuuden aikana mustat saivat usein omistajansa sukunimen.

Mikä oli Nation of Islam?

Uskonnollinen yhteisö, johon Ali liittyi, oli Nation of Islam. Se oli vuonna 1930 perustettu muslimilahko, joka yhdisti islamin ja mustan nationalismin.

Muhammad Alin uuden uskon mukaan Allah oli sallinut valkoisten hallita 6 000 vuoden ajan. Aika oli päättynyt vuonna 1914, ja nyt oli mustien vuoro.

Muhammad Ali ja Nation of Islam.

Ali alkoi osallistua vuodesta 1961 lähtien Nation of Islam -järjestön kokouksiin, ja sen tiedottaja Malcolm X:stä tuli Alin henkinen oppi-isä.

© Library of Congress

Uuteen järjestykseen kuului muun muassa se, että mustien tulisi olla omavaraisia, omistaa ja johtaa omia yrityksiä ja saada lopulta oma osavaltio, joka koostuisi vanhoista orjavaltioista Georgiasta, Alabamasta ja Mississippistä.

Lahkon jäseniin sovellettiin tiukkoja moraalisia ja eettisiä sääntöjä, kuten tiukkaa kieltoa seksistä avioliiton ulkopuolella. Alin mielestä tätä sääntöä oli äärimmäisen vaikea noudattaa. Hän meni naimisiin neljä kertaa ja petti toistuvasti vaimojaan.

Ainakin yksi heistä, Alin kolmas vaimo Veronica Porché, antoi kuitenkin miehelleen helposti anteeksi. Hän uskoi kuuluisuuden olevan syy siihen, ettei Ali voinut vastustaa kaikkia kiusauksia.

”Houkutus oli hänelle liian suuri, kun naiset heittäytyivät hänen syliinsä", Porché julisti avioeron jälkeen.

Muhammad Ali vastaan Joe Frazier.

Ali tuli tunnetuksi aggressiivisesta ja tanssivasta tyylistään, jolla hän päihitti ja turhautti vastustajansa.

© Getty Images

Muhammad Ali nyrkkeili vuosisadan ottelussa

Muhammad Ali nyrkkeili itselleen maailmanmestaruuden ja voitti sen vielä takaisin kahdesti. Ottelut ovat nyrkkeilyhistorian parhaita, ja niitä seurasivat miljardit tv-katsojat ympäri maailmaa.

Miksi Muhammad Ali kieltäytyi asepalveluksesta?

Muhammad Ali julistettiin värväyskelpoiseksi vuonna 1966 eli Vietnamin sodan aikana, mutta hän haki vapautusta uskonnollisista syistä.

Hakemus hyväksyttiin, mutta pian sen jälkeen oikeusministeriö eväsi vapautuksen sillä perusteella, että se ei uskonut Alin selitystä.

Muhammad Ali aseistakieltäytyjänä.

Ali käveli värväystoimistoon ja kieltäytyi taistelemasta Vietnamin sodassa. Sillä oli vakavia seurauksia. Uransa mahdollisesti parhaina vuosina 1966–1969 hän oli nyrkkeilykiellossa.

© Getty Images

Muhammad Ali ilmestyi seuraavana vuonna 28. huhtikuuta 1967 armeijan värväyskeskukseen Houstonissa, mutta hän ei astunut esiin, kun häntä kutsuttiin nimellä.

"Ei ole uskoni mukaista hyväksyä tällaista määräystä", hän kertoi lehdistölle pian tapauksen jälkeen.

Usko ei kuitenkaan ollut Alin ainoa syy kieltäytyä sodasta. Maailmanmestarilla oli päätökselleen myös poliittisia syitä, sillä hän uskoi, että hän ja vietnamilaiset taistelivat samaa vihollista vastaan.

"Minulla ei ole mitään riitaa Vietkongin sotilaiden kanssa. Miksi ampuisin heitä? He eivät ole koskaan kutsuneet minua neekeriksi. He eivät koskaan lynkanneet minua tai hyökänneet kimppuuni koirien kanssa. He eivät myöskään koskaan riistäneet minulta kansalaisuuttani eiväktä raiskanneet tai tappaneet isääni ja äitiäni", Ali selitti.

Ali tiesi, että hänen lausuntonsa saattaisivat maksaa hänen uransa, mutta hän päätti kuitenkin pysyä kannassaan. Kehän ulkopuolisesta kamppailusta oli nyt tullut Muhammad Alille tärkein asia.

Joutuiko Muhammad Ali vankilaan?

Muhammad Alin nyrkkeilylisenssi peruutettiin samana päivänä, jona hän kieltäytyi asepalveluksesta.

Noin kaksi kuukautta myöhemmin 20. kesäkuuta 1967 Houstonin tuomioistuin totesi hänet syylliseksi kutsuntalain rikkomiseen. Tuomio oli viisi vuotta vankeutta ja 10 000 dollarin sakko. Hän valitti tuomiosta ja vältti aluksi vankilatuomion.

"Minulla ei ole riitaa Vietkongin sotilaiden kanssa. Miksi ampuisin heitä? He eivät koskaan kutsuneet minua neekeriksi." Muhammad Ali syistään, joiden vuoksi hän kieltäytyi osallistumasta Vietnamin sotaan.

Vaikka Ali ei saanut nyrkkeillä jutun ollessa vireillä, aika oli Alin puolella, kunnes juttu palautettaisiin oikeuteen. Vietnamin sodan vastustus kasvoi jatkuvasti, ja 1960-luvun lopulla 210 000 miestä oli syytteessä asevelvollisuuteen liittyvistä rikoksista.

Alin tapaus käsiteltiin korkeimmassa oikeudessa kesäkuussa 1971, ja se päätti hylätä syytteet.

Mikä oli “The Rumble in the Jungle”?

Muhammad Ali sai lisenssin takaisin vuonna 1971, ja hän palasi heti kehään voittaakseen tittelinsä takaisin.

Ensimmäinen ottelu oli Joe Frazieria vastaan. Nyrkkeilijästä oli tullut raskaan sarjan maailmanmestari Alin ollessa sivussa.

Ruosteinen Ali hävisi, ja se oli tähtinyrkkeilijän ammattilaisuran ensimmäinen tappio. Hän pääsi kuitenkin nopeasti takaisin vanhaan kuntoonsa, ja vuonna 1974 hän oli valmis haastamaan hallitsevan maailmanmestarin George Foremanin. Molemmat nyrkkeilijät vaativat niin suurta palkkiota, että otteluun tarvittiin sponsori.

Muhammad Ali Valkoisessa talossa.

Vietnamin sodan jälkeen Ali palasi parrasvaloihin. Hän luennoi kansalaisoikeusliikkeestä ja sai kutsun Valkoiseen taloon jokaiselta Yhdysvaltain presidentiltä kuolemaansa saakka.

© Courtesy Ronald Reagan Library

Zairen diktaattori Mobutu Sese Seko ilmoittautui tukijaksi siinä toivossa, että merkittävä urheilutapahtuma toisi hänelle myönteistä huomiota.

Niinpä ottelu järjestettiin 30. lokakuuta Kinshasassa, Zairessa (nykyinen Kongon demokraattinen tasavalta).

Epätavallinen ottelupaikka sai Alin antamaan tapahtumalle nimen "The Rumble in the Jungle". Ennen ottelua hän ylitti itsensä vastustajansa sanallisessa häirinnässä. Tällä kertaa pilailu sai lähes runollisia sävyjä:

”Lennän kuin perhonen, pistän kuin ampiainen. George ei voi lyödä sitä, mitä hän ei näe", kuului alkuosa pitkästä riimistä, joka rytmiltään ja koostumukseltaan muistuttaa 1970-luvun lopulla rapiksi nimettyä musiikkityyliä.

Kuinka Muhammad Ali kuoli?

Ali lopetti nyrkkeilyn vuonna 1981 useiden häviöiden jälkeen. Hän keräsi 56 voittoa, joista 37 tyrmäyksellä. Tappioita osui uralle vain viisi.

Seuraavat vuodet Ali vietti humanitaarisen ja poliittisen työn parissa; esimerkiksi vuonna 1988 hän vieraili Afrikan Sudanissa kiinnittäen maailman huomion köyhän maan nälänhätään.

Ali oli kuitenkin edelleen särmikäs hahmo. Hän tuki avoimesti palestiinalaisaktivisteja ja vieraili muun muassa Irakin diktaattorin Saddam Husseinin luona.

Vuonna 2005 Muhammad Ali sai presidentin vapausmitalin. Kun Ali sai mitalin presidentti George W. Bushilta, hän kärsi jo Parkinsonin taudista eli parantumattomasta sairaudesta, joka hajottaa vähitellen aivosoluja.

Seuraavina vuosina sairaus paheni, ja Muhammad Ali menehtyi kolmas kesäkuuta 2016.