Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin šakki keksittiin?

Šakki oli alun perin intialainen strategiapeli, joka jäljitteli taistelukentän olosuhteita, mutta sen maailmanvalloitus alkoi kun maureiksi kutsutut muslimit toivat oman versionsa siitä Eurooppaan.

Smithsonian American Art Museum, Museum purchase

Šakin varhaista versiota pelattiin Pohjois-Intiassa 500-luvulla. Tšaturanga-niminen peli oli strateginen sotapeli, jossa pelilauta esitti taistelukenttää, ja kaksi pelaajaa yritti erilaisia ominaisuuksia omaavilla nappuloilla voittaa toisensa ja surmata vastustajan kuninkaan.

Kuningatarnappula, joka oli tuolloin ”ministeri”, saattoi edetä vain ruudun kerrallaan diagonaalisti kaikkiin suuntiin. Lähetti – jota tuolloin kutsuttiin norsuksi – sai liikkua kaksi ruutua kerrallaan joka suuntaan ja hypätä muiden nappuloiden yli.

Peli levisi Intiasta 600-luvulla Persiaan, jossa sääntöjä muokattiin. Esimerkiksi persialaiset keksivät, että pelaaja huudahtaa ”šah” tai ”šah mat” (”kuningas” ja ”kuningas on kuollut”) kukistaessaan tärkeän kuningasnappulan.

© Shutterstock

Eurooppaan pelin toivat ilmeisesti maureiksi kutsutut muslimit 900-luvulla.

Seuraavina vuosisatoina peli oli suosittua ajanvietettä eurooppalaisissa hoveissa, ja siitä kehittyi moderni šakki.

Monet nappuloista – kuten ratsu, torni ja kuningatar – saivat nykymuotonsa, ja sääntömuutokset tekivät pelistä dynaamisempaa ja nopeampaa. Esimerkiksi kuningattaren ja ratsun roolit vahvistuivat.

Ensimmäinen moderni šakkiturnaus pidettiin Lontoossa vuonna 1851, ja siihen osallistui 16 Euroopan nimekkäintä pelaajaa. Sen voitti saksalainen Adolf Anderssen.

Lue myös:

Urheilu

Biljardi oli keskiajalla ylhäisön peli

1 minuuttia
Urheilu

Härkätaistelu: Kiehtovaa vai kauheaa?

4 minuuttia
Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota