Syyskuussa 2021 ryhmä norjalaisarkeologeja teki uskomattoman löydön: Digervardenin vuorella sulavasta jäästä pisti esiin puinen suksi. Samasta paikasta oli seitsemän vuotta aiemmin löydetty toinen samanlainen suksi. Norjalaisilla olikin nyt käsissään maailman vanhin hyvin säilynyt suksipari.
Norjalaissuksipari on ajoitettu 700-luvulle. Suksien alkuperästä ja hiihtämisen keksimisestä kiistelty paljon. 5 000–10 000 vuotta vanhat kiinalaiset kalliomaalaukset esittävät hahmoja, jotka näyttävät hiihtävän. Jos tulkinta on oikea, vanhimmat sukset ajoittuvat aikaan, jolloin sapelihammaskissa kuoli sukupuuttoon.
Asiasta ei vallitse yksimielisyyttä. Venäjältä on löydetty 8 000 vuotta vanhoja suksia muistuttavia puunkappaleita, jotka voivat olla vanhimmat fyysiset todisteet hiihtämisestä.
Pohjolassa rakastettiin suksia
Norjassa on kalliopiirros hiihtäjästä noin vuodelta 4 000 eaa., ja Suomessa Saraakallion kivikautisen kalliomaalauksen hahmokin näyttää hiihtävän. Suomen vanhin suksilöytö on noin 5 300-vuotias, ja Norjasta ja Ruotsistakin on löydetty yli 5 000 vuotta vanhoja suksen kappaleita.
Pohjoismaissa hiihdosta on myös varhain tullut kilpaurheilua. Ensimmäiset yleiset hiihtokilpailut järjestettiin Norjassa Tromssassa 19. maaliskuuta 1843. Kisat olivat ensimmäiset, joista kirjoitettiin sanomalehdessä.