Tekniska museet
Naispuolisia kilpahiihtäjiä

Milloin hiihtäminen keksittiin?

Kiinalais- ja venäläistutkijat kiistelevät siitä, kumpi kansa oppi hiihtämään ensin, vaikka Pohjoismaissa suksilla on taatusti sujuteltu niitä paljon aikaisemmin.

Syyskuussa 2021 ryhmä norjalaisarkeologeja teki uskomattoman löydön: Digervardenin vuorella sulavasta jäästä pisti esiin puinen suksi. Samasta paikasta oli seitsemän vuotta aiemmin löydetty toinen samanlainen suksi. Norjalaisilla olikin nyt käsissään maailman vanhin hyvin säilynyt suksipari.

Norjalaiset arkeologit löysivät suksen

Norjalaisarkeologit tekivät ainutlaatuisen suksilöydön, kun Digervardenin vuoren jää alkoi sulaa.

© Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com

Norjalaissuksipari on ajoitettu 700-luvulle. Suksien alkuperästä ja hiihtämisen keksimisestä kiistelty paljon. 5 000–10 000 vuotta vanhat kiinalaiset kalliomaalaukset esittävät hahmoja, jotka näyttävät hiihtävän. Jos tulkinta on oikea, vanhimmat sukset ajoittuvat aikaan, jolloin sapelihammaskissa kuoli sukupuuttoon.

Asiasta ei vallitse yksimielisyyttä. Venäjältä on löydetty 8 000 vuotta vanhoja suksia muistuttavia puunkappaleita, jotka voivat olla vanhimmat fyysiset todisteet hiihtämisestä.

Pohjolassa rakastettiin suksia

Norjassa on kalliopiirros hiihtäjästä noin vuodelta 4 000 eaa., ja Suomessa Saraakallion kivikautisen kalliomaalauksen hahmokin näyttää hiihtävän. Suomen vanhin suksilöytö on noin 5 300-vuotias, ja Norjasta ja Ruotsistakin on löydetty yli 5 000 vuotta vanhoja suksen kappaleita.

Naispuolisia kilpahiihtäjiä

Hiihtokilpailuista tuli suosittuja 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Kuvassa ryhmä naisia valmistautuu kisaan vuonna 1895.

© Tekniska museet

Pohjoismaissa hiihdosta on myös varhain tullut kilpaurheilua. Ensimmäiset yleiset hiihtokilpailut järjestettiin Norjassa Tromssassa 19. maaliskuuta 1843. Kisat olivat ensimmäiset, joista kirjoitettiin sanomalehdessä.