Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi nyrkkeilykehä on neliö?

Nyrkkeily on kehittynyt katujen nyrkkitappeluista salonkikelpoiseksi urheilulajiksi. Yleisö muodosti aiemmin kehän tappelijoiden ympärille, ja sana jäi elämään.

Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix

Nyrkkeilyä on harrastettu vuosituhansien ajan, mutta nykyisenkaltainen nyrkkeily urheilulajina sai alkunsa 1700-luvulla.

Tuohon aikaan nyrkkeilyssä ei kuitenkaan tunnettu nyrkkeilyhanskoja, tuomareita eikä kehää, vaan ottelijat turvautuivat niin nyrkiniskuihin, tuuppimiseen kuin kuristusotteisiinkin, kunnes toinen heistä otti lukua.

”Nyrkkeilykehänä” toimi ottelijoiden ympärille kerääntynyt yleisö.

Kuolemantapaus johti sääntöihin

Tilanne kuitenkin muuttui vuonna 1743, kun britti Jack Broughton kehitti nyrkkeilylle säännöt, joiden piti tehdä lajista sivistyneempi.

Syy sääntöjen laatimiseen oli Broughtonin oma ottelu, jonka seurauksena hänen vastustajansa oli kuollut saamiinsa vammoihin.

Uudet säännöt kielsivät esimerkiksi iskut vyön alle ja maassa makaavan kilpakumppanin lyömisen.

”Nyrkkeilykehä” oli juurtunut kieleen

Broughtonin sääntöjen pohjalta laadittiin vuonna 1838 London Prize Ring Rules -säännöstö, joissa määrättiin, että ottelijat oli erotettava yleisöstä ja ottelut oli käytävä köysin rajatussa neliössä, jonka sivujen pituus oli 7,3 metriä.

Vaikka ottelualue oli neliön muotoinen, sitä kutsuttiin yhä ”nyrkkeilykehäksi” vuosisataisen perinteen, yleisön muodostaman kehän mukaan.

Lue myös:

Urheilu

Kuka juoksi ensimmäisenä 100 metriä alle 10 sekunnin?

1 minuuttia
Kulttuurihenkilöt

Säästeliäs miljardööri ei ostellut rahoillaan ylellisyystuotteita

6 minuuttia
Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota