Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Shakin MM vuonna 1886

Kuka oli ensimmäinen šakin maailmanmestari?

Vuonna 1886 kaksi maailman parasta šakinpelaajaa asettui vastakkain ratkaisemaan historian ensimmäistä šakin maailmanmestaruutta. Toinen sai nimensä historiankirjoihin – ja toiselle kisa oli kohtalokas.

Ensimmäinen virallinen šakin maailmanmestaruusottelu käytiin vuonna 1886 itävaltalaisen Wilhelm Steinitzin ja puolalais-brittiläisen Johannes Zukertortin välillä.

Steinitz oli hallinnut šakkikilpailuja jo parikymmentä vuotta, mutta hän oli hävinnyt Zukertortille aiemmin pari kertaa.

Shakkiturnaus

Šakinpelaajat olivat kilpailleet jo satoja vuosia ennen ensimmäistä virallista MM-ottelua vuonna 1886.

© National Portrait Gallery

Nämä kaksi aikansa maailmanlaajuisesti arvostetuinta šakinpelaaja asettuivat vastakkain 13. tammikuuta 1886 New Yorkissa.

Ottelun sääntöjen mukaan peli jatkuisi, kunnes toinen olisi saanut 10 voittoa. Pelit jakaantuivat lähes kolmelle kuukaudelle ja kolmeen kaupunkiin: New Yorkiin, St. Louisiin ja New Orleansiin. Šakkitaiturien kohtaamiset houkuttelivat myös valtavasti yleisöä.

Tappio oli raskas

Ottelu oli aluksi tasainen, ja yhdeksästä ensimmäisestä pelistä yksi päättyi tasapeliin ja kumpikin kilpailija voitti neljä. Sen jälkeen Steinitz alkoi kiriä etumatkaa, ja peli peliltä oli entistä selvempää, että Zukertort oli fyysisesti uupunut ja hermoromahduksen partaalla rankkojen pelien aiheuttamasta paineesta.

Shakin MM vuonna 1886

Šakin MM-ottelu vuonna 1886 kesti lähes kolme kuukautta, ja pelejä pelattiin kolmessa eri kaupungissa.

© Granger/Shutterstock/Ritzau Scanpix
  1. maaliskuuta 1886 Steinitz teki ratkaisevan siirron ja voitti näin ensimmäisen virallisen šakin maailmanmestarin tittelin luvuin 10–5. Steinitz kulki seuraavina vuosina voitosta voittoon, mutta Zukertort ei koskaan toipunut häviöstään. Hänen terveytensä heikkeni, ja hän kuoli aivoverenvuotoon kaksi vuotta myöhemmin vain 45-vuotiaana.