Saksalainen Eugen Sandow 1890-luvulla. Hän korosti kehon estetiikkaa ja symmetriaa raa’an voiman sijaan.

© George Steckel/Library of Congress
Kulttuuri - Urheilu

Kuka oli ensimmäinen kehonrakentaja?

1800-luvulla suosioon nousi uusi estetiikan muoto: hyvin treenattu keho. Pelkän voiman sijaan tavoitteeksi tuli muokata vartalo kauniiksi ja symmetriseksi.

1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä kehonkulttuurin suosio kasvoi vahvasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Iskulauseen ”Terve sielu terveessä ruumiissa” siivittämänä uusi terveystrendi alkoi saada jalansijaa keskiluokan keskuudessa. Kiinnostus kilpaurheilua kohtaan kasvoi, mutta lihaksikkaasta, terveestä kehosta tuli myös suosittu aihe taiteessa.

Saksalainen Eugen Sandow onnistui lyömään trendillä rahoiksi, kun hän alkoi esitellä lihaksiaan maksua vastaan yleisölle Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Erotuksena sirkuksissa ja markkinoilla esiintyviin voimamiehiin Sandow’n esitykset eivät perustuneet raakaan voimaan vaan kehon symmetriaan ja estetiikkaan.

Vuonna 1901 Sandow oli myös järjestämässä Lontoossa järjestettyjä ensimmäisiä kehonrakennuskisoja. Tuomareiden joukossa oli muun muassa kuuluisa kirjailija Arthur Conan Doyle.

1970-luvun puolivälissä uusi kehonrakennusvilllitys levisi kaikkialle maailmaan muun muassa sellaisten kuuluisien kehonrakentajien kuin Arnold Schwarzeneggerin myötävaikutuksella.

Lue myös:

AoH

Ensimmäinen kehonrakentaja

1 minuuttia
Urheilu

Kuka oli ensimmäinen kehonrakentaja?

1 minuuttia
Urheilu

Biljardi oli keskiajalla ylhäisön peli

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!