Ed Lacey/Popperfoto/Getty Images

Kuka juoksi ensimmäisenä 100 metriä alle 10 sekunnin?

Yhdysvaltalainen Jim Hines yltyi ohuessa ilmanalassa huimaan suoritukseen Méxicon olympialaisissa vuonna 1968 ja juoksi 100 metriä alle 10 sekunnissa – ennätys rikottiin virallisesti vasta 15 vuotta myöhemmin.

Ensimmäinen ihminen, joka alitti 100 metrin pikajuoksussa 10 sekunnin ajan – ja rikkoi siten yhden urheilun maagisista rajoista – oli yhdysvaltalainen Jim Hines. Hänestä tuli maailman nopein mies Méxicon olympialaisissa vuonna 1968, kun hän juoksi sata metriä aikaan 9,95.

Samoissa kisoissa Hines juoksi vielä miesten 4 x 100 metrin viestijuoksun viimeisen osuuden uskomattomaan 8,2 sekunnin aikaan.

VIDEO – Katso Jim Hinesin alle 10 sekunnin juoksu vuonna 1968:

Video

Viestijuoksussa matka kuitenkin juostaan niin kutsutulla lentävällä lähdöllä, joten sitä ei voi suoraan verrata 100 metrin pikajuoksuaikaan.

Hinesin ennätys on kiistelty

Hinesin ennätys ei kuitenkaan ole ollut yksiselitteisen kiistaton.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Bob Hayes oli jo viisi vuotta aiemmin juossut 100 metriä 9,9 sekuntiin, mutta häntä auttoi myötätuuli, joka puhalsi kovempaa kuin kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sallimat kaksi metriä sekunnissa.

Lisäksi IAAF teki vuonna 1977 sääntömuutoksen, joka mitätöi aiemmat käsiajanotolla mitatut ennätykset.

Siten kuusi vuoden 1968 jälkeen Hinesia nopeammin juossutta menetti ennätyksensä ja vain Hinesin ennätys jäi voimaan, sillä hän oli ainoa, jonka aika oli mitattu koneellisesti.

Hinesin ennätys rikottiin vasta vuonna 1983, kun Calvin Smith pinkoi maaliin ajassa 9,93.

VIDEO – Calvin Smith tekee maailmanennätyksen vuonna 1983:

Video