INAH
Maya pallopeli

Kivitaulu kertoo mayojen verisestä suosikkipelistä

Mayat pelasivat yli tuhat vuotta sitten pallopeliä, jonka häviäjät saatettiin uhrata jumalille. Chichén Itzásta löytynyt taidokas kivitaulu voi avata pelin saloja.

Arkeologit löysivät kuuluisasta mayakaupungista Chichén Itzásta Kaakkois-Meksikosta jotakin mielenkiintoista.

Casa Coloradan temppelistä löytyi kivinen muistotaulu, joka on todennäköisesti joskus riippunut mayojen pitz-nimisen pallopelin peliareenan sisäänkäynnin yllä. Pitziä pelattiin Väli-Amerikassa erilaisina muunnelmina yli 3 000 vuotta.

Meksikon kansallisen antropologian ja historian tutkimuslaitos kertoi löydöstä hiljattain julkaisemassaan lehdistötiedotteessa.

Kivitaulussa tutkijoita kiinnostaa etenkin siihen kaiverrettu kirjoitus. Taulussa on nimittäin tähän asti ensimmäinen Chichén Itzásta löydetty kokonainen teksti. Sen perusteella on voitu päätellä, että taulu kuvaa vuonna 894 jaa. pelattua ottelua.

Maya pallopeli

Kivitauluun on kuvattu kaksi pelaajaa, jotka erilaisista varusteistaan päätellen edustavat eri joukkueita.

© INAH

Peliasut päällä

Kivitaulun toisella puolella on kuva kahdesta henkilöstä pallopelin varusteisiin sonnustautuneena.

”Vasemmanpuoleisella henkilöllä on sulkapäähine sekä vyö, jossa on jokin kukan kaltainen koristelu – todennäköisesti se on vesililja”, arkeologi Pérez Ruiz selittää.

”Hänen vastustajallaan taas on ’käärmeturbaani’, joiden kuvia on löydetty eri puolilta Chichén Itzáa. Lisäksi hänellä näyttää olevan yllään pallopelille tyypillisiä suojavarusteita.”

Pitz oli rajua peliä, sillä pelipallo oli tehty kovasta kumista ja vastapuolen pelaajia runnottiin säälimättä. Vaikka mayat käyttivät pelatessaan suojia, harvat peliä nähneet espanjalaiset ovat kertoneet murtuneiden luiden ja ompelua vaativien haavojen olleen tavallisia.

Taulun pitkää kirjoitusta ei vielä ole pystytty täysin tulkitsemaan, mutta sen toivotaan kertovan tutkijoille aivan uutta tietoa pelin luonteesta ja kulusta.