Kilpakävely oli aikansa extremeurheilua
Kävelystä tuli 1800-luvun loppupuolella suosittu kuntoilumuoto ja penkkiurheilulaji. Sitkeät ammattilaiskävelijät patikoivat kilpailuissa satoja kilometrejä palkkioiden ja kunnian toivossa.

Kilpakävelijät saattoivat askeltaa päiväkausia lähes tauotta tuhansien katsojien edessä.
Edward Payson Weston istui voipuneena hotellihuoneen vuoteella viskipullo kädessään. Ulkona sade piiskasi säälimättä maata ja tuuli ulvoi vaatimattoman hotellin nurkissa.
Weston avasi viskipullon ja kaatoi sen sisällön saappaisiinsa, jotta hänen rakoille hiertyneet jalkansa eivät tulehtuisi.
Oli 11. marraskuuta 1867, ja noin kello 13 Weston astui hotellista kadulle Palmyrassa Yhdysvalloissa.
Hän oli noin puolivälissä 2 000 kilometrin pituista taivaltaan, jonka hän aikoi kävellä 26 päivässä.
Katujen varsille oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä saattamaan Westonin matkaan tämä aloittaessa seuraavan, 76 kilometrin pituisen kävelytaipaleen.
Sanomalehdet seurasivat kiinnostuneina Westonin mielipuoliselta vaikuttavaa urakkaa, ja hänen maineensa vain kasvoi, kun hän eräällä etapillaan tarpoi kahdeksan kilometriä umpihangessa nilkat nyrjähtäneinä.
Westonin runsaasti huomiota saanut patikkaretki sai alkunsa vedonlyönnistä. Hän oli menettänyt koko omaisuutensa epäonnisissa liikeyrityksissä, ja saadakseen rahaa hän löi 10 000 dollarin vedon.
Hän lupasi kävellä 26 päivässä Mainesta Portlandin rannikkokaupungista Chicagoon Illinoisiin.
Vajaa kuukausi, lähes 2,6 miljoonaa askelta ja lukemattomia kivuliaita rakkoja myöhemmin hän saapui Chicagoon, jossa häntä oli vastassa 50 000 riemuitsevaa ihailijaa. Weston voitti vetonsa ja ylisti kävelyä haastatteluissa:
”Toivon hartaasti, että kävely urheilulajina leviäisi mahdollisimman laajalle. Olen varma, että se tekisi tämän maan nuorisolle pelkkää hyvää. Kävely on terveellistä ja mukavaa, ja lisäksi se on yksi parhaista kuntoilumuodoista.”
Westonista tuli kertaheitolla maanteiden kuningas, mutta kilpailijat sitoivat jo kävelykenkiensä nauhoja valmiina haastamaan patikkapioneerin.