Wikimedia
Fodbold Grundlæggelse

Nykyjalkapallo sai alkunsa pubissa

Jos jalkapallon kehittäjät näkisivät nykypäivän Euroopan mestaruuskisat, he puistelisivat päätään. Nykypelillä ei ole paljonkaan yhtäläisyyksiä syksyllä 1863 alkunsa saaneen pelin kanssa.

Niin muinaiset kiinalaiset kuin kreikkalaiset ja asteekitkin ovat pelanneet jonkinlaista potkupalloa, mutta nykyjalkapalloon verrattuna peli on ollut kaoottista ja niin väkivaltaista, ettei sitä ole voinut kutsua varsinaisesti jalkapalloksi.

Keskiajan Englannissa pallon perässä saattoi olla yhtä aikaa pari kylällistä ihmisiä ja vastustajat survaistiin surutta syrjään.

Jalkapalloa yritettiin kieltää

Peräti seitsemän Englannin kuningasta yritti jopa kieltää pelin. Esimerkiksi Edvard IV:n antamassa laissa vuodelta 1477 sanottiin:

”Kukaan ei saa pelata kiellettyjä pelejä, kuten noppa­pelejä, hevosenkengänheittoa tai jalkapalloa. Jokaisen terveen ja liikkuvaisen miehen on sen sijaan harjoiteltava jousen ja nuolen käyttöä.”

1800-luvulla englantilaisissa yliopistoissa kehitettiin pelejä, joissa pallo yritettiin saada potkimalla vastustajan maaliin, mutta niiden säännöissä oli suuria eroja. Esimerkiksi joissain yliopistoissa pelaaja sai kuljettaa palloa myös kainalossaan ja vastustajan sai pysäyttää keinoja kaihtamatta.

Nykyjalkapallo syntyi pubissa

12 jalkapalloseuran edustajat tapasivat vuonna 1863 The Freemasons Arms -pubissa Lontoossa sopiakseen yhteisistä pelisäännöistä. Lajin nimiksi tuli association football eli seurajalkapallo.

Blackheath-niminen seura vetäytyi sopimuksesta, kun säännöissä kiellettiin kamppaaminen ja painiotteet sekä pallon kuljettaminen käsin. Sääntöjen mukaan pallon sai kyllä ottaa kiinni käsillä mutta sen kanssa ei saanut juosta, vaan se oli laskettava maahan ja potkaistava eteenpäin.

Muutama vuosi myöhemmin Blackheath olikin sitten mukana perustamassa Britannian rugbyliittoa.

LUE LISÄÄ: Maailman ensimmäiset jalkapallosäännöt

12 seuraa, jotka tapasivat Freemasons Armsissa ja laativat ensimmäiset yhteiset jalkapallon säännöt, olivat: Crystal Palace, Barnes, Crusaders, Forest of Leytonstone, Civil Service, No Names, Kilburn, Blackheath, Kensington School, Perceval House (Blackheath), Surbiton ja Blackheath Proprietary School.

© Freemasons Arms

Moni muukin asia on jalkapallossa sittemmin muuttunut, ja kesti noin puoli vuosisataa, ennen kuin peli vakiintui suunnilleen nykyiseen muotoonsa. Siitäkin meni vielä kymmeniä vuosia ennen lajin ensimmäisiä MM-kisoja.

Fanit ja yleisö ovat olennainen osa nykyjalkapalloa, ja päivittäin tuhannet ihmiset lyövät vetoja ja veikkaavat ottelujen voittajia.

Jalkapallon virstanpylväitä

  • 1864: Kun yhteisistä säännöistä oli sovittu, englantilaisseurat pelasivat seitsemän vuotta ystävyysotteluita.
  • 1871: Maailman vanhin yhä pelattava jalkapalloturnaus FA Cup eli Englannin cup alkoi. Ensimmäisessä ottelussa Barnes Rugby F.C. sai 2–0-voiton Civil Service F.C.:stä.
  • 1872: Skotlanti ja Englanti pelasivat historian ensimmäisen maaottelun. Ottelu oli kuolettavan tylsä ja päättyi 0–0.
  • 1884: Ensimmäinen maajoukkueiden välinen turnaus oli nimeltään Home Championship, ja siihen osallistuivat Englanti, Skotlanti, Wales ja Irlanti.
  • 1885: Ammattilaispelaaminen hyväksyttiin. Sitä ennen joillekin pelaajille oli vuosia maksettu salassa.
  • 1895: Ensimmäisessä naisten ottelussa kohtasivat pohjois- ja eteläenglantilaiset pelaajat.
  • 1908: Jalkapallo oli ensi kertaa mukana olympialaisissa. Englanti voitti odotetusti, toiseksi tuli yllättäen Tanska.
  • 1930: Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin Uruguayssa, mutta vain harva eurooppalaisjoukkue jaksoi matkustaa niin kauas. Uruguay voitti kotikisansa.
  • 1960: Ranska isännöi ensimmäistä EM-kisojen lopputurnausta. Siihen osallistui vain neljä joukkuetta.