Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jalkapallonpelaajia 1800-luvulla
© Bridgeman
Kulttuuri - Urheilu

Nykyjalkapallo sai alkunsa pubissa

Jos jalkapallon kehittäjät näkisivät nykypäivän maailmanmestaruuskisat, he puistelisivat päätään. Nykypelillä ei ole paljonkaan yhtäläisyyksiä syksyllä 1863 alkunsa saaneen pelin kanssa.

Niin muinaiset kiinalaiset kuin kreikkalaiset ja asteekitkin ovat pelanneet jonkinlaista potkupalloa, mutta nykyjalkapalloon verrattuna peli on ollut kaoottista ja niin väkivaltaista, ettei sitä ole voinut kutsua varsinaisesti jalkapalloksi.

Keskiajan Eng­lannissa pallon perässä saattoi olla yhtä aikaa pari kylällistä ihmisiä ja vastustajat survaistiin surutta syrjään.

Jalkapalloa yritettiin kieltää

Peräti seitsemän Englannin kuningasta yritti jopa kieltää pelin. Esi­merkiksi Edvard IV:n antamassa laissa vuodelta 1477 sanottiin:

”Kukaan ei saa pelata kiellettyjä pelejä, kuten noppa­pelejä, hevosenkengänheittoa tai jalkapalloa. Jokaisen terveen ja liikkuvaisen miehen on sen sijaan harjoiteltava jousen ja nuolen käyttöä.”

1800-luvulla englantilaisissa yli­opistoissa kehitettiin pelejä, joissa pallo yritettiin saada potkimalla vastustajan maaliin, mutta niiden säännöissä oli suuria eroja. Esimerkiksi joissain yliopistoissa pelaaja sai kuljettaa palloa myös kainalossaan ja vastustajan sai pysäyttää keinoja kaihtamatta.

LUE LISÄÄ: Maailman ensimmäiset jalkapallosäännöt

Jalkapallon virstanpylväitä

1864: Kun yhteisistä säännöistä oli sovittu, englantilais­seurat pelasivat seitsemän vuotta ystävyysotteluita.

1871: Maailman vanhin yhä pelattava jalkapalloturnaus FA Cup eli Englannin cup alkoi. Ensimmäisessä ottelussa Barnes Rugby F.C. sai 2–0-voiton Civil Service F.C.:stä.

1872: Skotlanti ja Englanti pelasivat historian ensimmäisen maaottelun. Ottelu oli kuolettavan tylsä ja päättyi 0–0.

1884: Ensimmäinen maajoukkueiden välinen turnaus oli nimeltään Home Championship, ja siihen osallistuivat Englanti, Skotlanti, Wales ja Irlanti.

1885: Ammattilaispelaaminen hyväksyttiin. Sitä ennen joillekin pelaajille oli vuosia maksettu salassa.

1895: Ensimmäisessä naisten ottelussa kohtasivat pohjois- ja eteläenglantilaiset pelaajat.

1908: Jalkapallo oli ensi kertaa mukana olympialaisissa. Englanti voitti odotetusti, toiseksi tuli yllättäen Tanska.

1930: Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin Uruguayssa, mutta vain harva eurooppalaisjoukkue jaksoi matkustaa niin kauas. Uruguay voitti kotikisansa.

1960: Ranska isännöi ensimmäistä EM-kisojen loppu­turnausta. Siihen osallistui vain neljä joukkuetta.

Nykyjalkapallo syntyi pubissa

12 jalkapalloseuran edustajat tapasivat vuonna 1863 The Freemasons Arms -pubissa Lontoossa sopiakseen yhteisistä pelisäännöistä. Lajin nimiksi tuli association football eli seurajalkapallo.

Blackheath-niminen seura vetäytyi sopimuksesta, kun säännöissä kiellettiin kamppaaminen ja painiotteet sekä pallon kuljettaminen käsin. Sääntöjen mukaan pallon sai kyllä ottaa kiinni käsillä mutta sen kanssa ei saanut juosta, vaan se oli laskettava maahan ja potkaistava eteenpäin.

Muutama vuosi myöhemmin Blackheath olikin sitten mukana perustamassa Britannian rugbyliittoa.

Moni muukin asia on jalkapallossa sittemmin muuttunut, ja kesti noin puoli vuosisataa, ennen kuin peli vakiintui suunnilleen nykyiseen muotoonsa. Siitäkin meni vielä kymmeniä vuosia ennen lajin ensimmäisiä MM-kisoja.

Fanit ja yleisö ovat olennainen osa nykyjalkapalloa, ja päivittäin tuhannet ihmiset lyövät vetoja ja veikkaavat ottelujen voittajia.

Lue myös:

Urheilu

Kuka oli ensimmäinen jalkapalloammattilainen?

2 minuuttia
Urheilu

Kuka juoksi ensimmäisenä 100 metriä alle 10 sekunnin?

1 minuuttia
Urheilu

Jalkapallon MM-kisat lukuina

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota