Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europa Cup Heysel Stadion

Vuonna 1985 Heyselin stadionilla mestaruusottelussa syntyi tappeluita, ja Juventuksen kannattajia lähti juoksemaan paniikissa kohti uloskäyntiä. Satoja heistä musertui aitaa vasten, ja kymmenet menettivät henkensä.

© Imago/Horst Müller
Kulttuuri - Urheilu

Häpeällinen finaali tahri jalkapallomaailman vereen

Mestarien liigan – tai pikemminkin Euroopan cupin, kuten sitä silloin kutsuttiin – finaali vuonna 1985 muuttui painajaiseksi Heyselin stadionilla Belgiassa. Brittiläisten jalkapallofanien riehuminen synnytti paniikin katsomossa, ja 39 Juventuksen kannattajaa poljettiin tai musertui hengiltä.

Heyselin stadion Brysselissä oli 1980-luvun alussa niin huonossa kunnossa, että siellä ei oikeastaan olisi pitänyt pitää mitään suurta yleisötapahtumaa. Euroopan cupin finaali 1985 päätettiin kuitenkin järjestää siellä.

Toinen loppuottelija, Juventus, teki asiasta valituksen ja pyysi, että loppuottelun paikka vaihdettaisiin. Myös Juventuksen vastustaja ottelussa, FC Liverpool, tuki pyyntöä, mutta UEFA kieltäytyi.

Heittoaseita paikan päältä

Levottomuudet alkoivat noin tuntia ennen ottelun alkua. Finaalijoukkueiden kannattajia erotti vain hatara aita, ja rettelöitsivät sen molemmin puolin alkoivat heitellä toisiaan rapistuneesta katsomosta irronneilla betoninkappaleilla ja pikkukivillä, joita lojui maassa.

Kivien heittely yltyi, ja vähän ennen ottelun alkua ensimmäiset Liverpoolin kannattajat syöksyivät aidan läpi italialaisten kimppuun. Tilanne sai tavalliset perheenisät ja -äidit ja lapset ja muut, jotka olivat tulleet paikalle vain jalkapalloa katsomaan, pakenemaan paniikissa.

Betonimuurista tuli kuolemanloukku

Betonimuuri pysäytti katsojien paon, ja kun yhä useampi yritti päästä alueelta pois potkivien ja rautakangilla varustautuneiden brittien tieltä, lähinnä muuria olevat ihmiset eivät saaneet henkeä ja alkoivat pyörtyillä. Kun poliisi lopulta sai ryhmät erotettua toisistaan, 39 Juventuksen kannattajaa oli kuollut.

Ottelua ei peruttu

Lisälevottomuuksien pelossa ottelu päätettiin kaikesta huolimatta pelata, ja Juventus voitti. 11 brittiläistä jalkapallohuligaania sekä kolme turvallisuudesta vastannutta belgialaista tuomittiin taposta muun muassa tapahtumista tallennetun televisiokuvan perusteella. Englantilaisilta jalkapalloseuroilta kiellettiin osallistuminen kaikkiin Euroopan seuraturnauksiin määrittämättömäksi ajaksi – kielto oli voimassa vuoteen 1990.

Lue myös:

Urheilu

Kuka juoksi ensimmäisenä 100 metriä alle 10 sekunnin?

1 minuuttia
Lev Yashin
Urheilu

EM-historian pahimmat skandaalit

2 minuuttia
Urheilu

Jalkapallon MM-kisat lukuina

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota