Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lev Yashin

Neuvostoliiton maajoukkueen ja sen legendaarisen maalivahdin Lev Jašinin pelko johti Espanjan vetäytymiseen EM-kisoista.

© Shutterstock
Kulttuuri - Urheilu

EM-historian pahimmat skandaalit

Joskus maan tie jalkapallon EM-kisoihin on katkennut häviämisen pelkoon, rajariitoihin tai sisällissotaan. Esimerkiksi vuonna 1992 Tanska hyötyi siitä, kun Jugoslavia suljettiin kisoista.

Poliittiset selkkaukset ovat vaikuttanut EM-jalkapalloon siinä missä olympialaisiin tai maailmanmestaruuskisoihin. Jo ensimmäisten EM-kisojen puolivälierissä vuonna 1960 politiikka näytteli oman osansa.

Kenraali Franco sekaantui

Espanjan piti kohdata olympiamestari Neuvostoliitto, mutta kenraali Franco pelkäsi nöyryyttävää tappiota. Franco oli kaapannut vallan ja murhannut Neuvostoliiton tukemia vastustajiaan Espanjan sisällissodassa. Tappio arkkivihollista vastaan ei tullut kysymykseenkään.

Franco kielsi Espanjaa pelaamasta Neuvostoliittoa vastaan, ja Espanja suljettiin turnauksesta. Neuvostoliitto eteni finaaliin ja voitti historian ensimmäisen jalkapallon Euroopan mestaruuden.

Kreikka päästi Albanian jatkoon

Neljä vuotta myöhemmin tapahtui taas. Kreikan piti kohdata Albania EM-karsinnoissa vuonna 1964, mutta maat eivät olleet ratkaisseet pitkäaikaista rajakiistaansa ja olivat edelleen muodollisesti sodassa keskenään. Kreikka kieltäytyi ottelusta, ja Albania eteni jatkoon.

Tanska peri Jugoslavian paikan

Jugoslavia oli päässyt EM-kisoihin vuonna 1991, kun maassa syttyi verinen sisällissota. YK laati päätöslauselman, joka muun muassa kielsi urheilullisen kanssakäymisen edelleen Jugoslavia-nimeä käyttävän Serbian ja Montenegron kanssa.

Päätöslauselma hyväksyttiin 30. toukokuuta 1992 - ja UEFA noudatti YK:n kehotusta. 10 päivää ennen Ruotsissa pidettyjä EM-kisoja Jugoslavia suljettiin kisoista, ja Tanska pääsi sen tilalle. Valmistautumaton Tanska yllätti ja voitti mestaruuden.

Lue myös:

Urheilu

Härkätaistelu: Kiehtovaa vai kauheaa?

4 minuuttia
Urheilu

Kuka juoksi ensimmäisenä 100 metriä alle 10 sekunnin?

1 minuuttia
Uskontojen historia

Espanjan inkvisitio oli julma ja armoton

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota