Lev Yashin

Neuvostoliiton maajoukkueen ja sen legendaarisen maalivahdin Lev Jašinin pelko johti Espanjan vetäytymiseen EM-kisoista.

© Shutterstock
Kulttuuri - Urheilu

EM-historian pahimmat skandaalit

Joskus maan tie jalkapallon EM-kisoihin on katkennut häviämisen pelkoon, rajariitoihin tai sisällissotaan. Esimerkiksi vuonna 1992 Tanska hyötyi siitä, kun Jugoslavia suljettiin kisoista.

Poliittiset selkkaukset ovat vaikuttanut EM-jalkapalloon siinä missä olympialaisiin tai maailmanmestaruuskisoihin. Jo ensimmäisten EM-kisojen puolivälierissä vuonna 1960 politiikka näytteli oman osansa.

Kenraali Franco sekaantui

Espanjan piti kohdata olympiamestari Neuvostoliitto, mutta kenraali Franco pelkäsi nöyryyttävää tappiota. Franco oli kaapannut vallan ja murhannut Neuvostoliiton tukemia vastustajiaan Espanjan sisällissodassa. Tappio arkkivihollista vastaan ei tullut kysymykseenkään.

Franco kielsi Espanjaa pelaamasta Neuvostoliittoa vastaan, ja Espanja suljettiin turnauksesta. Neuvostoliitto eteni finaaliin ja voitti historian ensimmäisen jalkapallon Euroopan mestaruuden.

Kreikka päästi Albanian jatkoon

Neljä vuotta myöhemmin tapahtui taas. Kreikan piti kohdata Albania EM-karsinnoissa vuonna 1964, mutta maat eivät olleet ratkaisseet pitkäaikaista rajakiistaansa ja olivat edelleen muodollisesti sodassa keskenään. Kreikka kieltäytyi ottelusta, ja Albania eteni jatkoon.

Tanska peri Jugoslavian paikan

Jugoslavia oli päässyt EM-kisoihin vuonna 1991, kun maassa syttyi verinen sisällissota. YK laati päätöslauselman, joka muun muassa kielsi urheilullisen kanssakäymisen edelleen Jugoslavia-nimeä käyttävän Serbian ja Montenegron kanssa.

Päätöslauselma hyväksyttiin 30. toukokuuta 1992 - ja UEFA noudatti YK:n kehotusta. 10 päivää ennen Ruotsissa pidettyjä EM-kisoja Jugoslavia suljettiin kisoista, ja Tanska pääsi sen tilalle. Valmistautumaton Tanska yllätti ja voitti mestaruuden.

Lue myös:

Urheilu

Biljardi oli keskiajalla ylhäisön peli

1 minuuttia
Reformaatio

Reformaatio sytytti Euroopan liekkeihin

5 minuuttia
Urheilu

Mitä olympiarenkaat symboloivat?

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!