EM-historian pahimmat skandaalit

Joskus maan tie jalkapallon EM-kisoihin on katkennut häviämisen pelkoon, rajariitoihin tai sisällissotaan. Esimerkiksi vuonna 1992 Tanska hyötyi siitä, kun Jugoslavia suljettiin kisoista.

Lev Yashin

Neuvostoliiton maajoukkueen ja sen legendaarisen maalivahdin Lev Jašinin pelko johti Espanjan vetäytymiseen EM-kisoista.

© Shutterstock

Poliittiset selkkaukset ovat vaikuttaneet EM-jalkapalloon siinä missä olympialaisiin tai maailmanmestaruuskisoihin. Jo ensimmäisten EM-kisojen puolivälierissä vuonna 1960 politiikka näytteli oman osansa.

Kenraali Franco sekaantui

Espanjan piti kohdata olympiavoittaja Neuvostoliitto, mutta kenraali Franco pelkäsi nöyryyttävää tappiota.

Franco oli kaapannut vallan ja murhannut Neuvostoliiton tukemia vastustajiaan Espanjan sisällissodassa. Tappio arkkivihollista vastaan ei tullut kysymykseenkään.

Franco kielsi Espanjaa pelaamasta Neuvostoliittoa vastaan, ja Espanja suljettiin turnauksesta.

Neuvostoliitto eteni finaaliin ja voitti historian ensimmäisen jalkapallon Euroopan mestaruuden.

Kenraali Francisco Franco (1892–1975) kukisti tasavaltalaiset Espanjan sisällissodassa ja hallitsi Espanjaa diktaattorina vuodesta 1939 aina kuolemaansa asti vuonna 1975.

© Anefo / Wikimedia

Kreikka päästi Albanian jatkoon

Neljä vuotta myöhemmin tapahtui taas. Kreikan piti kohdata Albania EM-karsinnoissa vuonna 1964, mutta maat eivät olleet ratkaisseet pitkäaikaista rajakiistaansa ja olivat edelleen muodollisesti sodassa keskenään.

Kreikka kieltäytyi ottelusta, ja Albania eteni jatkoon.

Tanska peri Jugoslavian paikan

Jugoslavia oli päässyt EM-kisoihin vuonna 1991, kun maassa syttyi verinen sisällissota.

YK laati päätöslauselman, joka muun muassa kielsi urheilullisen kanssakäymisen edelleen Jugoslavia-nimeä käyttävän Serbian ja Montenegron kanssa.

Päätöslauselma hyväksyttiin 30. toukokuuta 1992 – ja UEFA noudatti YK:n kehotusta. 10 päivää ennen Ruotsissa pidettyjä EM-kisoja Jugoslavia suljettiin kisoista, ja Tanska pääsi sen tilalle.

Valmistautumaton Tanska yllätti ja voitti mestaruuden.

Jugoslavian hajoamissodat kestivät koko 90-luvun, ja sotien tuloksena Balkanille syntyi joukko pieniä valtioita.

© Peter Božič / Wikimedia