Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kisaan osallistui kaksi autoa ranskalaiselta De Dion-Boutonilta, joka oli maailman johtava autovalmistaja vuonna 1907.

Kulttuuri - Urheilu

Autokilpailu: Mikä oli Peking-Pariisi-kisa?

Kesällä 2013 järjestettiin veteraaniautokilpailu, jossa ajettiin Pekingistä Pariisiin. Onko totta, että tällainen kisa on järjestetty jo lähes sata vuotta sitten?

Vuoden 1907 autokilpailut

Peking-Pariisi-autokisa oli suuren luokan mediatapahtuma kesällä 1907. Kisa järjes­ti ranskalainen Le Matin -sanomalehti, joka haastoi huimapäät ­todistamaan, että tosimies pääsi autollaan minne halusi.

Kisaan ilmoittautui viisi joukkuetta, joihin kuului ajajia, mekaanikkoja ja toimittajia, sillä joukkueiden piti raportoida kisan kulusta matkan varrelta. ­Kisareitti seurasi Aasian halki ­kulkevia lennä­tinlinjoja, joiden varrelle oli kuljetettu kameleilla ruokaa, tarvikkeita ja poltto­ainetta.

Vain 4 autoa pääsi maaliin

Kilpa alkoi Pekingistä 10. kesä­kuuta 1907, ja se osoittautui vaativaksi koitokseksi niin autoille kuin miehillekin. Autojen tehottomat moottorit eivät ­jaksaneet vetää kuoppaisilla ja jyrkillä vuoristoteillä, ja joukkueet joutuivat vuokraa­maan härkiä vetojuhdiksi. Yhdeltä joukkueelta loppui ­polttoaine keskellä Gobin ­autiomaata, ja miehet olisivat kuolleet, elleivät paimentolai­set olisi pelastaneet heitä.

Neljä muuta autoa pääsivät kuin ihmeen kaupalla perille ­Pariisiin. Ensimmäisen palkinnon, suuren samppanjapullon, kuittasi italialaisen ruhtinaan Scipione Borghesen autokunta, joka tuli Itala-autollaan maaliin 10. elokuuta 1907.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Urheilu

Missä oli ensimmäinen moottorirata?

1 minuuttia
Urheilu

Jalkapallon MM-kisat lukuina

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota