Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tekninen piirtäjä Harry Beck päätti vuonna 1931 selkeyttää Lontoon maanalaisen karttaa.

Kulttuuri

Underground: Miksi metrokartat ovat suoraviivaisia?

Underground: Miksi suurkaupunkien metrokartat ovat samannäköisiä?

Kiitos metrokartan selkiyttämisestä suoriksi ratalinjoiksi kuuluu brittiläiselle Harry Beckille.

Lontoon maanalainen avattiin jo vuonna 1863, mutta ensimmäinen koko rataverkon kattava kartta laadittiin vasta vuonna 1908. Se oli tavallinen kaupunkikartta, johon oli merkitty väreillä metrolinjat ja silloiset harvat asemat.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Lontoon maanalaisen linjat jatkuivat jo pitkälle esikaupunkeihin, ja Lontooseen oli rakennettu runsaasti uusia metroasemia, joita oli kaupungin keskustassa lähes vieri vieressä. Niinpä vuonna 1926 laadittu uusi kartta oli sekava ja hankala lukea.

Underground-kartasta tuli jymymenestys

29-vuotias tekninen piirtäjä Harry Beck arveli vuonna 1931, että matkustajia kiinnosti kartan maantieteellistä realismia enemmän se, miten päästä lähtöasemalta määränpäähän. Hän laati uuden kartan, joka muistutti selkeydessään sähköasentajien kytkentäkaavioita. Siinä asemat oli sijoitettu tasavälein suorien ratalinjojen varrelle.

Vuonna 1932 Beckin kartasta otettiin 500 kappaleen koepainos. Matkustajat ihastuivat karttaan, ja uusi, 700 000 kappaleen painos loppui kuukaudessa. Beckin karttaa on käytetty mallina myös muissa kaupungeissa.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Aseet

Onko nunchakuja käytetty sodassa?

2 minuuttia
Tekniikka

Hanki pieni ja näppärä Nordic-ilmastointilaite

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota