Bernat Armangue/AP/Ritzau Scanpix

Ukrainan kulttuuriperintöä tuhoutuu

Keskellä raakaa hyökkäystä Ukrainan museoiden henkilökunta yrittää epätoivoisesti pelastaa maan historiallisia aarteita.

Venäläisten rajujen hyökkäysten keskellä ja pommien putoillessa Ukrainan kaupunkeihin ihmishenkien lisäksi vaarassa ovat tuhansien vuosien kulttuuriaarteet, joita uhkaa kirjaimellisesti häviäminen savuna ilmaan.

Kaikkialla Ukrainassa museoissa evakuoidaan kulttuuriaarteita, jotka voidaan siirtää. Sota-alueilla henkilökunta yöpyy museoissa ja kirkoissa yrittäessään pitää varkaat loitolla ja estää tulipalojen leviämisen. Rakennuksia ja esineitä, joita ei voida siirtää, suojataan hiekkasäkeillä.

Kokoelmia ei saanut evakuoida ennalta

Ukrainan museoita oli sodan syttymiseen asti kielletty siirtämästä kokoelmiaan turvaan siinä pelossa, että se aiheuttaisi paniikkia paikallisväestöissä. Nyt henkilökunta yrittää pelastaa mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti, mutta puitteet siihen ovat hankalat.

”Maamme evakuointijärjestelmä perustuu pääosin vanhentuneisiin ja abstrakteihin asiakirjoihin. Niistä monet ovat neuvostoajalta, eikä mitään ole koskaan testattu käytännössä”, kertoo Mihailo Zubar Kiovan kansallisesta Taras Ševtšenko -museosta.

Lue myös: Ukraina ja venäjä – mitä eroa?

Samasta syystä Ukrainan museot yrittävät kiireisesti koota digitaalisen yleiskatsauksen maan historiallisista kokoelmista, jotta kadonneet esineet olisi helpompi jäljittää sodan päätyttyä.