Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vastikään löydettyjä nuotteja esiteltiin lehdistökatsauksessa Prahassa. Vieraat saivat kuulla Mozartin kadoksissa ollutta musiikkia ensimmäisen kerran yli 200 vuoteen.

© Narodni Muzeum
Kulttuuri

Tutkija löysi Mozartin teoksen museosta

Saksalainen tutkija löysi sattumalta Mozartin kadonneeksi luullun teoksen museon arkistosta.

Itävaltalaisen säveltäjän Wolfgang Amadeus Mozartin ennen tuntematon teos on löydetty tšekkiläisestä museosta.

Saksalainen musiikintutkija löysi Per la Ricuperata Salute di Ofeli -libreton sattumalta, kun hän oli etsimässä muita dokumentteja Prahassa museon arkistossa.

Löytö on herättänyt suurta huomiota, sillä historioitsijat ovat tähän asti uskoneet, että kaikki teoksen kopiot ovat aikojen kuluessa kadonneet. Teoksen nimi tunnetaan 1700-luvun lehdestä, mutta sen nuotit siis löydettiin vasta nyt, ja teosta voidaan jälleen esittää.

Kilpailija oli mukana sävellystyössä

Vastikään löydetty sävellys on peräisin vuodelta 1785, ja se on kirjoitettu Lorenzo da Ponten tekstiin. Kyseessä oli sama runoilija, jonka kynästä ovat myös Mozartin tunnetuimmat oopperat Don Giovanni ja Figaron häät.

Mielenkiintoista tuoreessa Mozart-löydössä on se, että säveltäjä teki sen yhteistyössä italialaisen säveltäjän Antonio Salierin kanssa.

Salieri oli yksi vaikutusvaltaisimmista muusikoista Itävallassa Mozartin aikana, ja monien historioitsijoiden mukaan italialainen oli Mozartin katkera kilpailija.

Salieri sai syyn kuolemasta niskoilleen

Yhden teorian mukaan miesten välinen kilpailu ja viha oli niin suurta, että Salieri olisi murhannut Mozartin 1791.

Salieria syytettiin Mozartin kuolemasta muun muassa vuonna 1984 tehdyssä Oscareita voittaneessa Amadeus-elokuvassa. Mozartin ja Salierin vihanpitoa ei kuitenkaan koskaan ole voitu todistaa..

Uusi löytö osoittaa, että viha ei ilmeisesti kuitenkaan kasvanut liian suureksi. Joka tapauksessa säveltäjät kunnioittivat toisiaan niin paljon, että he saattoivat tehdä töitä yhdessä.

Kuuntele tästä Mozartin yli 200 vuotta vanhaa sävellystä.

Lue myös:

Keksinnöt

Saksalaiset bensiinimoottorin patentoijat keksivät moottoriveneen

1 minuuttia
Vallankumous

Leninin tie valtaan

3 minuuttia
Kansallissosialismi

”Lopullinen tavoite on poistaa juutalaiset”

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota