Tutkija löysi Mozartin teoksen museosta

Saksalainen tutkija löysi sattumalta Mozartin kadonneeksi luullun teoksen museon arkistosta.

Vastikään löydettyjä nuotteja esiteltiin lehdistökatsauksessa Prahassa. Vieraat saivat kuulla Mozartin kadoksissa ollutta musiikkia ensimmäisen kerran yli 200 vuoteen.

© Narodni Muzeum

Itävaltalaisen säveltäjän Wolfgang Amadeus Mozartin ennen tuntematon teos on löydetty tšekkiläisestä museosta.

Saksalainen musiikintutkija löysi Per la Ricuperata Salute di Ofeli -libreton sattumalta, kun hän oli etsimässä muita dokumentteja Prahassa museon arkistossa.

Löytö on herättänyt suurta huomiota, sillä historioitsijat ovat tähän asti uskoneet, että kaikki teoksen kopiot ovat aikojen kuluessa kadonneet. Teoksen nimi tunnetaan 1700-luvun lehdestä, mutta sen nuotit siis löydettiin vasta nyt, ja teosta voidaan jälleen esittää.

Kilpailija oli mukana sävellystyössä

Vastikään löydetty sävellys on peräisin vuodelta 1785, ja se on kirjoitettu Lorenzo da Ponten tekstiin. Kyseessä oli sama runoilija, jonka kynästä ovat myös Mozartin tunnetuimmat oopperat Don Giovanni ja Figaron häät.

Mielenkiintoista tuoreessa Mozart-löydössä on se, että säveltäjä teki sen yhteistyössä italialaisen säveltäjän Antonio Salierin kanssa.

Salieri oli yksi vaikutusvaltaisimmista muusikoista Itävallassa Mozartin aikana, ja monien historioitsijoiden mukaan italialainen oli Mozartin katkera kilpailija.

Salieri sai syyn kuolemasta niskoilleen

Yhden teorian mukaan miesten välinen kilpailu ja viha oli niin suurta, että Salieri olisi murhannut Mozartin 1791.

Salieria syytettiin Mozartin kuolemasta muun muassa vuonna 1984 tehdyssä Oscareita voittaneessa Amadeus-elokuvassa. Mozartin ja Salierin vihanpitoa ei kuitenkaan koskaan ole voitu todistaa..

Uusi löytö osoittaa, että viha ei ilmeisesti kuitenkaan kasvanut liian suureksi. Joka tapauksessa säveltäjät kunnioittivat toisiaan niin paljon, että he saattoivat tehdä töitä yhdessä.

Kuuntele tästä Mozartin yli 200 vuotta vanhaa sävellystä.

Video