Totuus paljastui Mata Harin vakoilutoiminnasta

Tanssitaiteilija Mata Hari teloitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana tuomittuna vakoilusta. Julkistettujen asiakirjojen mukaan hänen saksalaisille myymänsä tiedot olivat suurelta osin hyödyttömiä.

Mata Hari – vakoilusta teloitettu tanssija.

Aiemmin salaisiksi luokitellut asiakirjat vakooja Mata Harin oikeudenkäynnistä osoittavat, että hänen saksalaisille myymänsä tiedot olivat periaatteessa hyödyttömiä. Uusi näyttely hänen kotikaupungissaan Leeuwardenissa esittää, että Ranskan sotilashallinto liioitteli Mata Harin merkitystä, koska halusi siirtää huomiota armeijaa tuolloin koetelleista tappioista ja kapinoista.

Mata Harin myytin mukaan hollantilainen tanssijatar paljasti salaisuuksia, jotka maksoivat tuhansien miesten hengen ensimmäisessä maailmansodassa. Lopulta hänet pidätettiin Ranskassa ja teloitettiin petturina 15. lokakuuta 1917. Myytti vahvistui entisestään, kun Greta Garbo esitti häntä vuoden 1931 elokuvassa Mata Hari.

Salaisina sata vuotta

Mata Harin oikeudenkäyntiä koskevat asiakirjat ovat olleet salaisia sata vuotta ja julkistettiin äskettäin. Asiakirjat sekä kirjeet, jotka hän kirjoitti ystäville ja sukulaisille sodan aikana, antavat myyttisestä vakoojasta selvästi maanläheisemmän kuvan.

Hänen nimensä oli Margaret Geertruida Zelle, ja hän kasvoi hollantilaisen hatuntekijän tyttärenä. 18-vuotiaana hän avioitui virkamiehen kanssa ja muutti hollantilaiseen Itä-Intiaan (nykyinen Indonesia).

Poliisikuva vangitusta Mata Harista.

© Corbis/Getty

Alkoholistiaviomies alkoi pahoinpidellä häntä, ja kun pari palasi Hollantiin, Margaret pyysi avioeroa. Sitten hän muutti Ranskaan, jossa hän alkoi esiintyä vähäpukeisena tanssijattarena taiteilijanimellä Mata Hari.

Epäiltiin kaksoisagentiksi

Ensimmäisen maailmansodan puhkeamisen jälkeen Ranskan tiedustelupalvelu otti Mata Hariin yhteyttä ja pyysi häntä viettelemään Saksan kruununprinssi Wilhelmin, jonka hän tunsi entuudestaan. Saksalainen diplomaatti taas tarjosi hänelle rahaa sotilassalaisuuksien myymisestä Saksalle. Mata Hari matkusteli jonkin aikaa Ranskan, Englannin ja Espanjan välillä, kunnes molemmat puolet alkoivat epäillä häntä kaksoisagentiksi. He olivat myös tyytymättömiä hänen toimittamiensa tietojen arvoon.

Madridissa hän tapasi saksalaisen sotilasattasean Arnold Kallen, joka paljasti hänet lähettämällä radioviestin, jonka tiesi ranskalaisten salakuuntelijoiden sieppaavan. Kun Mata Hari palasi Ranskaan, hänet pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan vakoilusta.