Roberto Fortuna, Nationalmuseet & Wikimedia Commons
Fjærkappe Brasil

Tanskan kansallismuseo palauttaa harvinaisen sulkaviitan Brasiliaan

Brasilian kansallismuseo menetti lähes koko etnografisen kokoelmansa tulipalossa vuonna 2018. Nyt Tanskan kansallismuseo lahjoittaa harvinaisen sulkaviitan museon uudelleen perustettuun kokoelmaan.

Brasilialainen tupinambáheimo on jo pitkään kaivannut ainutlaatuista seremoniallista viittaansa, joka on valmistettu punaisista iibislinnun sulista.

Koko maailmasta tunnetaan vain 11 vastaavaa viittaa, joista peräti viisi kuuluu Tanskan kansallismuseon kokoelmaan. Nyt määrä laskee neljään.

Valtaosa Brasilian kansallismuseon kokoelmista tuhoutui tulipalossa vuonna 2018. Nyt monet maat auttavat uudelleenrakennettua museota jälleenrakentamaan kokoelmiaan.
Tanskan kansallismuseo ilmoitti lehdistötiedotteessa, että se aikoo lahjoittaa yhden parhaiten säilyneistä sulkaviitoistaan takaisin Brasiliaan liitettäväksi maan kansallismuseon alkuperäiskansoja koskevaan uuteen kokoelmaan.

Viitta on ollut tanskalaisten hallussa yli 300 vuotta.

Tärkein lahjoitus uuteen kokoelmaan

”Höyhenviitta on ollut tärkeä osa museomme kokoelmaa, mutta sillä on paljon suurempi merkitys Brasilian kansalle”, toteaa Tanskan kansallismuseon tutkimusjohtaja Christian Sune Pedersen ja jatkaa:

”Kun viitta palautetaan Brasiliaan, siitä voi olla iloa ja hyötyä alkuperäiskansoille, joilla on historiallisia ja kulttuurisia siteitä siihen.”

Brasilialaiset arvostavat Tanskan kansallismuseon halua auttaa jälleenrakentamaan uuden museon kokoelmia.

”Tällä tärkeällä kulttuuriesineellä on suuri merkitys monille ihmisille, ja se on tähän mennessä merkittävin lahjoitus Brasilian ensimmäisen museon uuteen kokoelmaan”, toteaa Museu Nacionalin/UFRJ:n johtaja Alexander Kellner.

”Tupinambá-viitan lahjoittaminen merkitsee meille esi-isän kotiinpaluuta”, kommentoi tupinambápäällikkö Babau.

© Roberto Fortuna, Nationalmuseet