Bridgeman

Varkaus teki Mona Lisasta kuuluisan

Mona Lisa -teos tunnettiin toki taidepiireissä, mutta vasta kun se varastettiin Louvresta vuonna 1911, siitä tuli maailmankuulu.

Kuka Mona Lisa oli? Leonardo da Vincin kuuluisaa maalausta pidettiin 1860-luvulle asti toki kauniina muttei mitenkään erikois­laatuisena tauluna.

Vuonna 1869 taidekriitikko Walter Pater (1839–1894) ­julkaisi esseen, jossa hän ylisti Mona Lisaa ylevin sanankääntein.

Hetkessä tunnetuksi

Pater oli taide­maailman arvostettu suunnannäyttäjä, joten hänen sanoillaan oli painoarvoa, ja etenkin britit alkoivat pian pitää Mona Lisaa merkkiteoksena.

Myös Louvre-museo, jossa Mona Lisa jo silloin sijaitsi, painoi Paterin tekstiä oppaisiinsa.

Mona Lisasta tuli kuitenkin todella maailmankuulu vasta, kun italialainen nationalisti Vincenzo Peruggia varasti sen vuonna 1911.

Maailman kuuluisin maalaus

Silloin Mona Lisan kasvot koristivat lehtien kansia ympäri maailman, tapaus oli kaikkien huulilla, ja asiantuntijat suitsuttivat kadonnutta mestariteosta.

Peruggia onnistui piiles­kelemään tauluineen kaksi vuotta, mutta lopulta hänet pidätettiin vuonna 1913, ­ kun hän yritti myydä taulua firenzeläiselle taidekaup­piaalle. Tapaus sinetöi Mona Lisan maailmanmaineen.

Kuka Mona Lisa oli?

Taidehistorioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että mallina oli firenzeläisen vauraan kauppiaan vaimo Lisa Gherardini.

Kauppias tilasi taulun parin uuden lapsen syntymän kunniaksi, mutta jostain syystä Leonardo ei koskaan toimittanut teosta.

Taulun mallin luita löytyi Firenzestä luostarin alta vuonna 2015.

© Abaca/Polfoto

Kiehtova Mona Lisa

Leonardo da Vinci maalasi kuulun teoksensa yli 500 vuotta sitten, mutta se hämmästyttää yhä lukuisia taideasiantuntijoita.